Διαβάσαμε: «Το λουλούδι της θάλασσας» από τη Νάγια Δαλακούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλωσαν κοιτώντας ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση. Όμως τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάπου στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού πολύ πριν συναντηθούν οι ίδιοι.

Λονδίνο, 1848

Ο Τζέιμς, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, που έχει ανατραφεί με τους εθιμοτυπικούς κανόνες της τάξης του, αποφασίζει να εναντιωθεί στο μέλλον που σχεδιάζει για εκείνον ο πατέρας του και να πάρει επιτέλους τη ζωή στα χέρια του. Μεθυσμένος από τις επιτυχίες ξακουστών Βρετανών εξερευνητών, ονειρεύεται να ταξιδέψει σε άγνωστους προορισμούς, να ανακαλύψει νησιά του Ειρηνικού και να ζήσει περιπέτειες που δεν φανταζόταν στα πέρατα του κόσμου. Ώσπου, το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα και θα αναλάβει τη θέση του χειρούργου στο εξερευνητικό «Sea Flower», σε μια αποστολή εντοπισμού των αγνοούμενων πλοίων «Terror» και «Erebus» του Βρετανικού στόλου, που άφησαν το τελευταίο τους στίγμα κοντά στο Βορειοδυτικό Πέρασμα. Η ζωή πάνω στο πλοίο είναι απαιτητική και δύσκολη, όμως έχει για συντροφιά τις μελωδίες της φυσαρμόνικάς του ενώ όσο περνούν οι μέρες τόσο κατακτά την εμπιστοσύνη του πληρώματος. Ο Τζέιμς για πρώτη φορά θα νιώσει πιο σίγουρος από ποτέ που εγκατέλειψε τις ανέσεις του, εξάλλου για αυτόν πλέον είχε σημασία μόνο το ταξίδι και η άγρια θάλασσα.

 Όταν ξεσπά πάνω στο πλοίο επιδημία τύφου, ο Τζέιμς με χρέος τιμής αναλαμβάνει να φροντίσει τους άρρωστους συντρόφους του στη νήσο Μπάφιν. Η πρώτη συνάντηση με τους Ινουίτ θα τον τρομοκρατήσει αλλά συνάμα και θα τον εντυπωσιάσει το άγριο παρουσιαστικό τους. Όμως, θα μαγευτεί από την επιβλητική μορφή της Νανούκ και τότε θα δημιουργηθεί μια ανεξήγητη έλξη ανάμεσά τους. Μέρα με τη μέρα θα έρθουν πιο κοντά, με τον Τζέιμς να μαθαίνει να σέβεται το άγνωστο, να εκτιμάει τον πολιτισμό των Ινουίτ και να θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζονται στις συνθήκες του τόπου ενώ η δε Νανούκ θα μειώσει την απόσταση μεταξύ τους, διδάσκοντάς τον τη γλώσσα τους και να τον ρωτά αδιάκοπα για τον πολιτισμό του και για όσα της προξενούσαν εντύπωση. Ο Τζέιμς και η Νανούκ γνωρίζουν πως ο χρόνος τους είναι δανεικός και αυτό τους πονά. Ο Τζέιμς για πρώτη φορά σκέφτεται πως θα ήταν η ζωή της Νανούκ αν ζούσε σε κάποιο άλλο τόπο, περισσότερο πολιτισμένο, ίσως στον δικό του. Θα μπορούσε ποτέ της να ζήσει μακριά από την Αρκτική; Θα μπορούσε ποτέ εκείνη να γίνει κομμάτι του δικού του κόσμου;

Ο πόνος είχε φωλιάσει για τα καλά μέσα τους, βαρύς, σαν τον χειμώνα της Αρκτικής. Και θα παρέμενε για πάντα παγωμένος και ξεχασμένος σ’ εκείνο το χειμερινό καταφύγιο της κορυφής του κόσμου, εάν τα πνεύματα δεν είχαν επέμβει για να αποκαταστήσουν το δίκαιο. Γιατί ακόμη και τα πιο χθόνια πνεύματα συγκινούνται καμιά φορά απ’ την αγάπη.

Η Νάγια Δαλακούρα εμπνεόμενη από τη πραγματική ιστορία της έρευνας για την ανεύρεση του «Terror» και του «Erebus», που χάθηκαν το 1846 κοντά στη Νήσο Μπάφιν του Καναδά αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Η συγγραφέας μας συστήνει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της, τον Τζέιμς και την Νανούκ, δύο ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς που όμως τους ενώνει η μοίρα στο παγωμένο αρκτικό τοπίο, σε ένα τοπίο όπου δεν ισχύουν οι έγγραφοι τυπικοί νόμοι αλλά οι άγραφοι νόμοι της επιβίωσης. Η ενδελεχής έρευνα πάνω στο χρονικό της εξαφάνισης της αποστολής και στον τρόπο διαβίωσης των Ινουίτ είναι εμφανής ενώ η ευέλικτη χρήση της γλώσσας και οι περιγραφές των τοπίων, δημιουργούν ένα μοναδικό  αφηγηματικό μοτίβο που σου παίρνει την ανάσα.  Κλείνοντας, «Το λουλούδι της θάλασσας» είναι ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο που πρόκειται να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Το μυθιστόρημα της Νάγιας Δαλακούρα «Το λουλούδι της θάλασσας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο