Ενημέρωση μαθητών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας (23/5)

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού τιμά και φέτος τις χελώνες, διοργανώνοντας επισκέψεις Σχολείων στην προστατευόμενη περιοχή, θεματικές παρουσιάσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί αλλά και επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης εντός των σχολικών αιθουσών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού τιμά και φέτος τις χελώνες, διοργανώνοντας επισκέψεις Σχολείων στην προστατευόμενη περιοχή, θεματικές παρουσιάσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί αλλά και επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης εντός των σχολικών αιθουσών. 

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας (23/5) ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια στις ΗΠΑ, με στόχο την ενημέρωση του ευρέως κοινού αλλά και την ευαισθητοποίησή του γύρω από τις δυσκολίες/απειλές που αντιμετωπίζει η χελώνα με αποτέλεσμα κάποια από τα είδη της να απειλούνται με εξαφάνιση!

Οι επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν φέτος, αφορούσαν στην προβολή της παρουσίασης με τίτλο «Χελώνες, οι απόγονοι των δεινοσαύρων» επισημαίνοντας τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χελώνες παντός είδους, μεταξύ άλλων και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η παρουσίαση αυτή μέσω πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, διαμορφώθηκε ειδικά σε απλή και εύληπτη γλώσσα, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν περισσότερα για τα διάφορα είδη χελωνών που απαντούν στην προστατευόμενη περιοχή (χερσαίες, θαλάσσιες και των γλυκών νερών), τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα για την αναγνώρισή τους, τις συνήθειές τους, καθώς και για την προστασία τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

forygrchelonas2

Το φετινό πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως ακολούθως:
 22 Μαΐου 2015 Επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο 1ο Νηπιαγωγείο Άστρους (19 μαθητές),
 26 Μαΐου 2015 Επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου (30 μαθητές) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους και στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου Μουστού,
 27 Μαΐου 2015 Επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Πόρτο Χελίου (58 νήπια) και στο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Χελίου (28 μαθητές). Η επίσκεψη αυτή συνδυάστηκε με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής που υλοποιείται παράλληλα από τα Σχολεία αυτά και ολοκληρώθηκε με την προβολή δεύτερης παρουσίασης για τα φίδια του Πάρνωνα.

Ο Φορέας Διαχείρισης προγραμματίζει εντός της θερινής περιόδου, την επανένταξη στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αργολικού Κόλπου μιας χελώνας του είδους Καρέτα (Caretta caretta) σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οδοστρώματος στην Επαρχιακή Οδό Λυγουριού Δήμαινα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην τελική τους φάση βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οδοστρώματος στην Επαρχιακή Οδό Νο 13, στο τμήμα Λυγουριό – Δήμαινα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Οι βασικές εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος ολοκληρώνονται, ενώ απομένει η εφαρμογή της οριζόντιας και της κατακόρυφης σήμανσης

Πως αμείβεται η εορτή της 28ης Οκτωβρίου

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου, υποχρεωτική αργία, δικαιούνται προσαύξηση 75%, ενώ η αμοιβή όσων δεν εργαστούν εξαρτάται από το σύστημα και τον τρόπο πληρωμής τους.

Η 21η Γιορτή Κάστανου 2026 έρχεται στην Άρνα – Ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, παράδοση και διασκέδαση – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η 21η Γιορτή Κάστανου θα πραγματοποιηθεί στην Άρνα του Δήμου Σπάρτης από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2026, με υπαίθρια αγορά, μουσικές εκδηλώσεις, χορούς και παραδοσιακό γλέντι.

Το Παράλιο Άστρος υποδέχεται το 16ο Catamarans Cup – Συνάντηση ιστιοπλοΐας και φιλοξενίας στη Βόρεια Κυνουρία

Το Γραφείο Δημάρχου Άστρους Κυνουρίας παραθέτει τα στοιχεία επικοινωνίας του, μεταξύ των οποίων τηλέφωνα, ηλεκτρονική διεύθυνση και τον ιστότοπο του Δήμου.