Επιστολή Ν. Φαρμάκη σε Σ. Λιβανό για τη στήριξη της χοιροτροφίας

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του κλάδου της χοιροτροφίας, που εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του κλάδου της χοιροτροφίας, που εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης παραθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αυξημένη βαρύτητα που παρουσιάζει η χοιροτροφία στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επισημαίνει τον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, δεδομένων των συνεπειών που υπάρχουν από την πανδημία, το διεθνή ανταγωνισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής, παράγοντες που πλήττουν τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους στο μέλλον, ο κ. Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, ζητά:

  • Να επισπευστούν οι διαδικασίες για άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι συνέπειες της πανδημίας.
  • Να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός de minimis προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων για την προμήθεια ζωοτροφών.
  • Να ενταχθεί ο κλάδος, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, σε εξειδικευμένα προγράμματα βιοασφάλειας των χοιροστασίων για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών, αλλά και δράσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας του ελληνικού χοιρινού κρέατος καθώς και την προβολή και προώθησή του.
  • Να υπάρξει μέριμνα για ένταξη της χοιροτροφίας σε δράσεις ενεργειακής αυτονομίας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, διαχείρισης αποβλήτων και εξοικονόμησης νερού.
  • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων χοιρινού κρέατος.

«Είναι γεγονός ότι η χοιροτροφία αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της αγροτικής μας οικονομίας ο οποίος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας, μειωμένης παραγωγικότητας και αθέμιτου -λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων- ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι εφόσον με τη στήριξη, τόσο του Υπ.Α.Α.Τ, όσο και τη δική μας, αυτά ξεπεραστούν, ο κλάδος, ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του χοίρειου κρέατος στους καταναλωτές, θα καταφέρει να ανακάμψει» τονίζει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου