Δήλωση Π. Νίκα για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Ο άνεμος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σε συνδυασμό με το αρχαίο κάλος της πατρίδας μας συνεπήραν διακεκριμένα μέλη των κοινωνιών πολλών Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ, τα οποία διαμόρφωσαν ένα έντονο Φιλελληνικό κίνημα στις χώρες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο άνεμος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σε συνδυασμό με το αρχαίο κάλος της πατρίδας μας συνεπήραν διακεκριμένα μέλη των κοινωνιών πολλών Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ, τα οποία διαμόρφωσαν ένα έντονο Φιλελληνικό κίνημα στις χώρες τους.

Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχουν οι: Ουγκώ, Ντελακρουά, Μίλερ, Έυναρντ και ο Σίλερ που έγραψε σε ποίημά του, «πως όλοι είμαστε Έλληνες». Κορυφαίο, όμως, όλων κατέταξε η ιστορία τον βρετανό ποιητή Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1823 και πέθανε στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις τριάντα έξι ετών.

Πολλοί ήταν ακόμη εκείνοι που εγκατέλειψαν την οικογένειά τους και την εργασία τους και ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν τα άρματα και να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία της. Στη Μάχη του Πέτα θυσιάστηκαν ενενήντα τρείς Φιλέλληνες αλλά και στη Σφακτηρία έπεσαν πολλοί, για την ελευθερία μιας ξένης, για αυτούς, χώρας.
Άλλοι πάλι, μόνοι τους ή μέσω των επιτροπών που οργάνωσαν έκαναν εράνους στις χώρες τους, συγκέντρωσαν χρήματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τον φτωχό λαό μας, αλλά και περιέθαλψαν, όπως ο Αμερικανός ιατρός Σάμιουελ Χάου, χιλιάδες απροστάτευτα ορφανά.

Τιμάμε και ευγνωμονούμε την «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» όλους εκείνους οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στην πατρίδα μας, εκείνες τις δύσκολες και δοξασμένες ημέρες της Ελληνικής Επανάστασης. Αναλογιζόμαστε, όμως, και το σήμερα γιατί υπάρχει ακόμα Φιλελληνισμός, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε στους Φίλους της Ελλάδας ότι πραγματικά αξίζουμε τη φιλία τους και θα έχουμε να κερδίσουμε πολλά.

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής στα Λαγκάδια στις 25 Ιουλίου

Ο 52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού επιστρέφει δυναμικά στα Λαγκάδια Γορτυνίας στις 25 Ιουλίου. Η παράδοση ζωντανεύει ξανά με κορυφαίους καλλιτέχνες.

Στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ο Δημήτρης Πτωχός

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ενεργά στην επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό να δίνει το «παρών»

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Ορκίστηκε η νέα υπάλληλος Χριστίνα Αναγνωστάκου

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας η ορκωμοσία της κας Χριστίνας Αναγνωστάκου, ενώπιον του Δημάρχου Γεωργίου Καμπύλη.

Συμμετοχη ΑΡΚΟΑΜ στην καλοκαιρινή ημερίδα του ΚΑΟΜ

Ο ΑΡΚΟΑΜ έδωσε δυναμικό «παρών» στην καλοκαιρινή ημερίδα του...