Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή ενός χιλιομέτρου στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα – τηλεδιάσκεψη με υφυπουργό Χρ. Δήμα και αντιπεριφερειάρχη Τ. Γκιολή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχή ενός χιλιομέτρου της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, από την πλευρά της Πελοποννήσου -στη θέση του Βιολογικού Καθαρισμού-, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχή ενός χιλιομέτρου της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, από την πλευρά της Πελοποννήσου -στη θέση του Βιολογικού Καθαρισμού-, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το καθεστώς αυτό -που αφορά το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 2,2 έως 3,2-, έχει 6μηνη ισχύ, δηλαδή μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2021, ενώ αν παρίσταται ανάγκη θα παραταθεί με νέα απόφαση του περιφερειάρχη.

Η σημερινή απόφαση του Π. Νίκα υπαγορεύθηκε από το γεγονός των συνεχιζόμενων καταπτώσεων μεγάλου όγκου χωμάτων από τα πρανή της διώρυγας μέσα στο κανάλι, στο πιο πάνω σημείο που βρίσκεται ο αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού.

Για το θέμα αυτό, καθώς και για την μεθόδευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση του προβλήματος και την εκ νέου απόδοση της διώρυγας ασφαλούς για τη ναυσιπλοΐα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή.

Μεταξύ 8 και 9 εκ. ευρώ είναι το εκτιμώμενο κόστος για την όλη διαδικασία αποκατάστασης, επί της οποίας έχουν γίνει προτάσεις και από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η σχετική πίστωση αναμένεται να προέλθει από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Χρ. Δήμας εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της ΑΕΔΙΚ (της ανώνυμης εταιρείας “Διώρυγα Κορίνθου”) -ενδεχομένως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από σχετική παρατήρηση του περιφερειάρχη- προκειμένου το εν λόγω υπουργείο να αναλάβει την τεχνική διαδικασία, δεδομένου ότι έχει την τεχνογνωσία προς τούτο.

Οσον αφορά την υλοποίηση, ο Κορίνθιος υφυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται -στο πλαίσιο μιας όσο το δυνατόν πιο σύντομης διαδικασίας- το σύστημα ανάθεσης με τον τρόπο μελέτη – κατασκευή προκειμένου, όπως εξήγησε, “μόλις διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να προχωρήσει αμέσως μετά η εκπόνηση των μελετών και στη συνέχεια η υλοποίηση των έργων, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει η διώρυγα σε πλήρη λειτουργική δυνατότητα”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της. Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση που έχει εκφράσει όσον αφορά τον Βιολογικό Καθαρισμό και τον αγωγό διάθεσης που έχει διαρροές, οι οποίες πιθανόν προκαλούν το πρόβλημα.

Τέλος, ο Π. Νίκας υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Λουτρακίου και ΑΕΔΙΚ για την κατασκευή, με πιστώσεις τη Περιφέρειας, περίφραξης εκατέρωθεν της διώρυγας -τόσο για την προστασία των επισκεπτών, όσο και για την αξιοποίηση, μετά από συνεννόηση με την ΑΕΔΙΚ, του συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου να παραμένει στην περιοχή ο πολύς κόσμος που την επισκέπτεται.

 

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης φιλοξένησε την εκδήλωση Εαρινές Νεανικές Μουσικές

Το Σάββατο 16 Μαΐου, στο Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός», πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση «Εαρινές Νεανικές Μουσικές», που διοργάνωσε ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης σε συνεργασία με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, προσφέροντας στο κοινό μια υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εμπειρία. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τη Χορωδία Δωματίου και το σύνολο Χάλκινων Πνευστών του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander της

35α ΚΥΡΙΑΚΙΔΕΙΑ 2026 | 80 χρόνια από τον θρίαμβο του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 στον Πύργο Κορινθίας τα 35α Κυριακίδεια, που διοργάνωσαν ο Δήμος Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης και η Δημοτική Κοινότητα Πύργου, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα δρομέα, Στέλιου Κυριακίδη. Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τον ιστορικό θρίαμβο του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2026 στην Κορινθία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2026 στον Νομό Κορινθίας», συνολικού ποσού 58.080,19 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σπύρου Ζαχαριά και της Αντιπεριφερειάρχη

Πελοπόννησος 360 στην Αργολίδα | Με έργα, στρατηγικές παρεμβάσεις και συνεργασίες συνεχίστηκε η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού

Στην Αργολίδα συνεχίστηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, «Πελοπόννησος 360: Από τον διάλογο στην πράξη», με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων, συναντήσεων, αυτοψιών και σημαντικών παρεμβάσεων που αποτυπώνουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Η επίσκεψη στην Αργολίδα αποτέλεσε έναν ακόμη ουσιαστικό σταθμό της πρωτοβουλίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ