Ύστερα από αγροτικές εργασίες σε καλλιέργεια η φωτιά στον Αγ.Πέτρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύστερα από αγροτικές εργασίες σε καλλιέργεια η φωτιά στον Αγ.Πέτρο

Δελτίου τύπου απέστειλε  Ο Φορέας Διαχείρισης για την πυρκαγιά της 24ης Νοεμβρίου στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας αναφέροντας τα εξής:

Το απόγευμα της 24ης Νοεμβρίου ξέσπασε ισχυρή πυρκαγιά στην περιοχή «Ζυγός» Άγιου Πέτρου Αρκαδίας, ύστερα από αγροτικές εργασίες σε καλλιέργεια. Η απροσεξία της στιγμής σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και τους ανέμους οδήγησε σε γρήγορη εξάπλωσή της, κατακαίγοντας δασική βλάστηση. Εκτός, από τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση (αφάνες, πουρνάρια κ.α.), από την πυρκαγιά κάηκε και μικρό τμήμα του δάσους Μαύρης Πεύκης, το οποίο είχε αποκατασταθεί με αναδάσωση έπειτα από πυρκαγιά στην περιοχή το 2000. Ευτύχημα είναι ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε προς τον οικισμό και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος συριακής αρκεύθου (Juniperus drupacea – δενδρόκεδρος) στην περιοχή της Μονής Μαλεβής. Η πληγείσα περιοχή περιλαμβάνεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 «Όρος Πάρνωνα και περιοχή Μαλεβής», με κωδικό GR 2520006.

Στο σημείο της κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μεταξύ άλλων και όχημα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ) συμπράττοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι φύλακες-επόπτες του ΦΔ έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση ως εθελοντές πυροσβέστες, ενώ τα οχήματα εποπτείας του ΦΔ φέρουν νέα και σύγχρονα πυροσβεστικά βυτία, χωρητικότητας 500 λίτρων νερού και μάνικες πυρόσβεσης.

Η προμήθεια και εγκατάσταση των βυτίων παράλληλα με την προμήθεια και εγκατάσταση εννέα (9) προκατασκευασμένων μεταλλικών κυλινδρικών δεξαμενών βαρέως ανοιχτού τύπου χωρητικότητας 37,61m3, έγινε με σκοπό την ενίσχυση του έργου της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας εγκαταστάθηκαν πέντε (5) δεξαμενές και στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας τέσσερις (4) δεξαμενές. Η επιλογή των θέσεων πραγματοποιήθηκε καθ’ υπόδειξη των Διοικητών των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Άστρους και Λεωνιδίου, κ.κ. Μαρκόπουλου Βασίλειου και Χείλαρη Ιωάννη, και του Δασάρχη Κυνουρίας κ. Λυμπερόπουλου Παναγιώτη, έχοντας ως βασικά κριτήρια την άμεση πλήρωση με νερό των επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και γενικά των οχημάτων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν και την μικρότερη, ει δυνατόν, επέμβαση για τη διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης (ελαχιστοποίηση καταστροφής της χλωρίδας).

Οι ανωτέρω προμήθειες περιλαμβάνονται στο Πακέτο Εργασίας 4.2. «Μείωση κινδύνου πυρκαγιών» του Υποέργου (1) «Διαχειριστικές Δράσεις για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» της πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων» του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020. Συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014-2020 από τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ: 2019ΣΕ27510010.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Πληροφορίες: Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης.

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια...

Τρίπολη: Φωτιά ξέσπασε στον Άγιο Βασίλειο

Το απόγευμα της Πέμπτης 18/7, ξέσπασε φωτιά στον Άγιο...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην περιοχή, καθώς και για

Ακύρωση παράστασης

Μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας και ισχύει για τις 18/7/2024, η περιοχή μας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4. Ως εκ τούτου η παιδική θεατρική παράσταση "O Kαραγκιόζης Καουμπόης" που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, ακυρώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο