Ύστερα από αγροτικές εργασίες σε καλλιέργεια η φωτιά στον Αγ.Πέτρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύστερα από αγροτικές εργασίες σε καλλιέργεια η φωτιά στον Αγ.Πέτρο

Δελτίου τύπου απέστειλε  Ο Φορέας Διαχείρισης για την πυρκαγιά της 24ης Νοεμβρίου στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας αναφέροντας τα εξής:

Το απόγευμα της 24ης Νοεμβρίου ξέσπασε ισχυρή πυρκαγιά στην περιοχή «Ζυγός» Άγιου Πέτρου Αρκαδίας, ύστερα από αγροτικές εργασίες σε καλλιέργεια. Η απροσεξία της στιγμής σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και τους ανέμους οδήγησε σε γρήγορη εξάπλωσή της, κατακαίγοντας δασική βλάστηση. Εκτός, από τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση (αφάνες, πουρνάρια κ.α.), από την πυρκαγιά κάηκε και μικρό τμήμα του δάσους Μαύρης Πεύκης, το οποίο είχε αποκατασταθεί με αναδάσωση έπειτα από πυρκαγιά στην περιοχή το 2000. Ευτύχημα είναι ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε προς τον οικισμό και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος συριακής αρκεύθου (Juniperus drupacea – δενδρόκεδρος) στην περιοχή της Μονής Μαλεβής. Η πληγείσα περιοχή περιλαμβάνεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 «Όρος Πάρνωνα και περιοχή Μαλεβής», με κωδικό GR 2520006.

Στο σημείο της κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μεταξύ άλλων και όχημα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ) συμπράττοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι φύλακες-επόπτες του ΦΔ έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση ως εθελοντές πυροσβέστες, ενώ τα οχήματα εποπτείας του ΦΔ φέρουν νέα και σύγχρονα πυροσβεστικά βυτία, χωρητικότητας 500 λίτρων νερού και μάνικες πυρόσβεσης.

Η προμήθεια και εγκατάσταση των βυτίων παράλληλα με την προμήθεια και εγκατάσταση εννέα (9) προκατασκευασμένων μεταλλικών κυλινδρικών δεξαμενών βαρέως ανοιχτού τύπου χωρητικότητας 37,61m3, έγινε με σκοπό την ενίσχυση του έργου της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας εγκαταστάθηκαν πέντε (5) δεξαμενές και στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας τέσσερις (4) δεξαμενές. Η επιλογή των θέσεων πραγματοποιήθηκε καθ’ υπόδειξη των Διοικητών των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Άστρους και Λεωνιδίου, κ.κ. Μαρκόπουλου Βασίλειου και Χείλαρη Ιωάννη, και του Δασάρχη Κυνουρίας κ. Λυμπερόπουλου Παναγιώτη, έχοντας ως βασικά κριτήρια την άμεση πλήρωση με νερό των επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και γενικά των οχημάτων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν και την μικρότερη, ει δυνατόν, επέμβαση για τη διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης (ελαχιστοποίηση καταστροφής της χλωρίδας).

Οι ανωτέρω προμήθειες περιλαμβάνονται στο Πακέτο Εργασίας 4.2. «Μείωση κινδύνου πυρκαγιών» του Υποέργου (1) «Διαχειριστικές Δράσεις για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» της πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων» του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020. Συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014-2020 από τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ: 2019ΣΕ27510010.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Πληροφορίες: Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης.

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη τύπου για το θέμα του νερού παραχώρησε ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης

 Ο Δήμαρχος ανέπτυξε δύο κύριους άξονες, τις υπερκαταναλώσεις και τους μεγαλοοφειλέτες.           Το φαινόμενο των υπερκαταναλώσεων παρατηρείται κυρίως σε κάποια χωριά και λιγότερο στην πόλη της Κορίνθου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος « Είναι αδιανόητο ο Δήμος να μην ποτίζει δημοτικούς κήπους και γκαζόν για να εξοικονομούμε νερό από την ύδρευση και να βλέπουμε ασύστολη

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027 σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου» και στόχο την ενημέρωση φορέων και πολιτών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, την συμβολή του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις προοπτικές

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση του Δήμου Γορτυνίας λόγω Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς 

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Δήμο Γορτυνίας είναι υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Σε ισχύ είναι η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας κ. Κώστα Μανδρώνη, για την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές Natura, σύμφωνα με την

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ισθμού για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων

Μετά την πρόσφατη καταστροφή της Γέφυρας στον Ανισόπεδο Κόμβο Λουτρακίου και τη διακοπή της κυκλοφορίας της Παλαιάς Εθνικής Οδού «Αθηνών–Κορίνθου» και κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταορών,  με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή αποκατάσταση της κυκλοφοριακής διασύνδεσης μεταξύ των Δήμων «Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων» και «Κορινθίων»,  τίθενται σε εφαρμογή από το Σάββατο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο