Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων με ραδιενεργό φορτίο

Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι -όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Παρουσία και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και καθορίστηκε ο τρόπος για την αντιμετώπισή του, σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης.

Ειδικότερα, στην σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι περί ων ο λόγος δήμοι της Περιφέρειας θα προβούν στην προμήθεια ειδικής συσκευής με την οποία θα ελέγχονται κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και η ημιζωή των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται. Στην επιστημονική ορολογία ως “ημιζωή” ή “χρόνος υποδιπλασιασμού” ορίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.

Επίσης, όταν θα εντοπίζεται σχετική ουσία σε ένα απορριμματοφόρο, αυτό θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.

Ο έλεγχος που θα διενεργείται, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προς τους δήμους -“έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη προστασίας και των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

 

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι φωνές της Τρίπολης τραγουδούν Στέλιο Καζαντζίδη σε μια μουσική βραδιά στην πλατεία Άρεως

Στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Στέλιου Καζαντζίδη. Η βραδιά περιελάμβανε ερμηνείες γνωστών λαϊκών τραγουδιών από το ρεπερτόριο του καλλιτέχνη, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τοπικά μουσικά σχήματα και ερμηνευτές της περιοχής. Η εκδήλωση συγκέν

Τέμπη: Πρόταση για παραπομπή Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Μητρουλιάς εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο,

Πάνω από 13.5 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και την καινοτομία από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη , η απόφαση έγκρισης 49 αποτελεσμάτων αξιολόγησης