ΕΟΔΥ: 24 Οκτωβρίου 2022: Παγκόσμια ημέρα κατά της πολιομυελίτιδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιομυελίτιδα παραμένει μια διεθνής απειλή. Αποτέλεσε στο παρελθόν μάστιγα του παιδικού πληθυσμού και μεγάλες επιδημίες πολιομυελίτιδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα οδήγησαν σε μόνιμη αναπηρία χιλιάδες παιδιά. Η επιδημιολογία της πολιομυελίτιδας άλλαξε ριζικά μετά την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Μετά το επίτευγμα της εκρίζωσης της ευλογιάς ο Π.Ο.Υ. υιοθέτησε το στόχο της εκρίζωσης της πολιομυελίτιδας μέσω της εκπόνησης ολοκληρωμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα, επί 20 χρόνια η Ευρώπη και η Αμερική να είναι περιοχές ελεύθερες πολιομυελίτιδας.

Τα τελευταία χρόνια τόσο η πανδημία του κορωνοϊού όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης. Η πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επανεισαγωγής και εγχώριας μετάδοσης της νόσου.

Σήμερα, 24 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά της πολιομυελίτιδας, συμμετέχουμε όλοι στον αγώνα για την καταπολέμηση αυτής της επικίνδυνης και ιδιαίτερα μολυσματικής
νόσου που προσβάλλει κυρίως μικρά ανεμβολίαστα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση ή και στον θάνατο.

Μέχρι την παγκόσμια εκρίζωση της πολιομυελίτιδας κανένας δεν είναι ασφαλής. Εμβολιαστείτε άμεσα εσείς και τα παιδιά σας για να προφυλαχθείτε από την πολιομυελίτιδα.
Ενημερωθείτε, εμβολιαστείτε, προστατευθείτε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός στο Πόρτο Χέλι Ερμιονίδας για 2 άτομα σε ιστιοφόρο σε δυσχερή θέση

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 16 Ιουνίου, ενημερώθηκε η...

Κωνσταντινόπουλος: Τον κ. Μητσοτάκη τον τιμώρησε ο κόσμος (vid)

Βασικά σημεία της συνέντευξής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον τηλεοπτικό...

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα στα μαθήματα που εξετάστηκαν σήμερα στα ΕΠΑΛ

Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου οι μαθητές των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο