ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΚόσμοςΗ νέα γενιά των Ελλήνων μεταναστών και οι καταγγελίες των ομογενών(vid)

Η νέα γενιά των Ελλήνων μεταναστών και οι καταγγελίες των ομογενών(vid)

«Δυστυχώς παρατηρούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται ξανά άτομα από την Ελλάδα, ως μετανάστες, κυρίως νέοι. Είχαμε καιρό να το δούμε αυτό. Κάποια εποχή συνέβαινε το αντίστροφο, επέστρεφαν στην Ελλάδα»

δηλώνει στο CNN Greece, ο Παναγιώτης Ευαγγέλου, γενικός γραμματέας Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας Μείζονος Σικάγου.
[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/8WYUpmZFsLE” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Οι νέες ροές Ελλήνων μεταναστών σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σικάγο, προβληματίζουν και ταυτόχρονα πληγώνουν εκείνους που επέλεξαν από ανάγκη, πριν από δεκαετίες, την ξενιτιά.

Δεν πίστευαν ποτέ ότι στη θέση τους θα βρεθούν και οι επόμενες γενιές.

Όταν ο κύριος Ευαγγέλου αποφάσισε να γίνει μετανάστης και να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η εποχή που έφευγαν από την χώρα νέοι χωρίς πτυχίο αλλά με όρεξη για δουλειά.

Πολλοί άνθρωποι της γενιάς του δούλεψαν σκληρά και έκαναν περιουσίες στην Αμερική, άλλοι σπούδασαν κι έκαναν λαμπρή καριέρα.

Το προφίλ όσων επιλέγουν να φύγουν στις ημέρες μας διαφέρει πολύ από τότε καθώς οι περισσότεροι πλέον είναι νέοι με πτυχία ή χρόνια επαγγελματίες οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να βρουν άλλη.

Πολλοί μεγάλωσαν με το όνειρο να επιστρέψουν στην Ελλάδα, επιθυμία που την εμφύσησαν και στα παιδιά τους. Η κατάσταση όμως που επικρατεί στη χώρα μας μόνο προβλήματα δημιούργησε σε όσους το προσπάθησαν.

«Για παράδειγμα η ανιψιά μου γύρισε στην Ελλάδα παντρεύτηκε και άνοιξε μια επιχείρηση με τον σύζυγο της όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα πράγματα δεν είναι καλά και σχεδιάζουν να έρθουν στο Σικάγο μέχρις ότου να βελτιωθεί η κατάσταση στην πατρίδα» λέει στο CNN Greece, ο Παναγιώτης Ευαγγέλου.

20170427 140959

Μπορεί να νιώθουν την Αμερική ως δεύτερη πατρίδα τους αλλά η καρδιά τους ανήκει στη Ελλάδα.

Ο ομφάλιος λώρος των Ελλήνων ομογενών με την μητέρα πατρίδα δεν κόπηκε ποτέ.

Τα μέλη του συλλόγου των «Αρκάδων» του Σικάγου έχουν κάνει πολλές δωρεές στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, από κλινοσκεπάσματα και νοσοκομειακά κρεβάτια μέχρι ιατρικά μηχανήματα. Μιλώντας στο CNN Greece καταγγέλλουν ότι πολλές δωρεές τους μένουν αναξιοποίητες:

«Μια κυρία έκανε δωρεά ιατρικά μηχανήματα πάρα πολύ μεγάλης αξίας και κάποια από αυτά είναι ακόμη σε ζελατίνες. Το μηχάνημα της ενδοσκόπησης δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος γιατρός. Ούτε το μηχάνημα για καρδιολογικά περιστατικά λειτουργεί, ίσως να υπάρχουν συμφέροντα απ’ έξω.»

Παρ΄ όλα αυτά δεν θα σταματήσουν να προσφέρουν. Πρόσφατα ζήτησαν λίστα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο προκειμένου να τις καλύψουν.

Συναντήσαμε τον γενικό γραμματέα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας Μείζονος Σικάγου στην διημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η ΚΕΔΕ για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα καθώς οι ομογενείς είναι πάντα στο πλευρό όλων όσων προσπαθούν για το καλό της μητέρας πατρίδας.

πηγή: CNN Greece

Μετάβαση στο περιεχόμενο