Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στους νέους μια ισχυρότερη φωνή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ ως κληρονομιά του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε διάφορες δράσεις για να δοθεί στους νέους μια ισχυρότερη φωνή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ενός «ελέγχου νεολαίας».

Στις 10 Ιανουαρίου 2024, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κληρονομιά του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022. Εμβαθύνει τη διάσταση των πολιτικών της ΕΕ για τη νεολαία, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή των νέων στην προετοιμασία των πολιτικών της ΕΕ.

Κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών της ΕΕ, η Επιτροπή θα εφαρμόζει «έλεγχο της νεολαίας», ο οποίος θα διασφαλίζει ότι λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπός τους στους νέους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διασφάλιση ότι τα υφιστάμενα εργαλεία για τη βελτίωση της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων και των εκτιμήσεων επιπτώσεων, αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τα εργαλεία αυτά θα συμπληρωθούν με διάφορα ειδικά για τη νεολαία μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027. Άλλες πρωτοβουλίες που συμβαδίζουν με τον έλεγχο της νεολαίας περιλαμβάνουν τους διαλόγους πολιτικής μεταξύ των νέων και των επιτρόπων, μια σειρά από ειδικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για την ενσωμάτωση της διάστασης της νεολαίας και μια νέα πλατφόρμα ενδιαφερόμενων μερών της νεολαίας που θα διευκολύνει τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων με οργανώσεις νεολαίας, ερευνητές νεολαίας, εκπροσώπους των κρατών μελών και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Επιτροπή θα ενισχύσει επίσης τον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει προτείνει διάφορες συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των νέων σε θέματα όπως η υγεία και η ευημερία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η διεθνής συνεργασία και οι ευρωπαϊκές αξίες, καθώς και η απασχόληση και η ένταξη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής να φέρει την ΕΕ κοντά στους νέους, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 19 Απριλίου και θα επικεντρωθεί στη δημοκρατική συμμετοχή και στις εκλογές. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής των νέων, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο