Νέο κανόνι στην αγορά αναμένεται από εταιρεία τηλεπικοινωνιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου με την εξαγορά από τον Σκλαβενίτη και μεγάλο «κούρεμα» χρεών σε χιλιάδες προμηθευτές. Τώρα ένα νέο «κανόνι» αναστατώνει την πολύπαθη ελληνική αγορά.

Το «κανόνι» της Forthnet

Οι εμπλεκόμενες τράπεζες κλονίστηκαν εξαιτίας των μεγάλων οφειλών της Forthnet και είναι πολύ πιθανό να επωμισθούν το κόστος μιας αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων.

Αυτή τη στιγμή αποφάσισαν να αναβάλουν την οριστική λύση του πρόβληματος, συνεισφέροντας 50-70 εκατομμύρια ευρώ σε ομολογιακή έκδοση που δίνει ανάσα ζωής στη Forthnet και καθιστά εφικτή την αναχρηματοδότηση της.

Το μέλλον της εταιρείας διαγράφεται αβέβαιο, καθώς οι Άραβες και οι εγχώριοι μεγαλομέτοχοί της δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν νέα κεφάλαια.

Πόσα χρήματα ζήτησε η Forthnet 

Η διοίκηση της Forthnet ζήτησε 99 εκατομμύρια ευρώ από τους μετόχους της, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Ωστόσο, τελικά στα ταμεία της εταιρείας μπήκαν μόνον το 0,12% αυτού του ποσού, δηλαδή, μόλις 120 χιλιάδες από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το ελάχιστο ποσό για να ισχύσει η συμφωνία με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος και να δώσουν τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ευρώ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τα υπόλοιπα 10-15 εκατιμμύρια ευρώ τα κατέβαλε επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι.

Στη Forthnet δόθηκε λίγο οικονομικό «οξυγόνο» αλλά τα προβλήματα παραμένουν καθώς οι ζημίες αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Θα βρεθεί «σωτήρας»;

Τη συγκεκριμένη στιγμή πραγματική βοήθεια μπορούν να δώσουν μόνο οι τράπεζες, καθώς η Forthnet έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 330 εκατομμύρια ευρώ και τουλάχιστον 70 εκατομμύρια μεσομακροπρόθεσμες. Οι μεγαλύτερες οφειλές είναι προς την Εθνική τράπεζα;.

Αν λοιπόν δεν δείξουν ενδιαφέρον για τη διάσωση της η Wind και η Vodafone, που κατέχουν αντίστοιχα 32,3% και 6,5% των μετοχών, το «κανόνι» θα το υποστούν οι τράπεζες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια άλλη περίπτωση Μαρινόπουλου.

Οι προτεινόμενες λύσεις

Για να γίνει βιώσιμη Forthnet χρειάζονται μεγάλο «κούρεμα» υποχρεώσεων και επιπλέον χρήματα στο ταμείο.

Επόμενη κίνηση θα είναι μάλλον η συγχώνευση της με την Wind. Από τη συνένωση θα προκύψει ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα με μεγάλο μερίδιο αγοράς, που μπορεί να καταστεί κερδοφόρο επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και συνέργειες και αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα το «όπλο» της Nova για την προσέλκυση συνδρομητών.

Αξίζει να σωθεί η Forthnet;

Οι νέοι μέτοχοι είναι αυτοί που πίεσαν να μη συμμετάσχει η Go στην ομολογιακή έκδοση της Forthnet, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «πεταμένα λεφτά». Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν στη γενική συνέλευση και οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι προτιμούν μερίσματα και όχι επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Τα στελέχη της Forthnet πιστεύουν πάντως ότι η εταιρεία όχι μόνον μπορεί να σωθεί, αλλά έχει δυνατότητες να καταστεί κερδοφόρος σε βάθος χρόνο, αν γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού και αποκτήσει ρευστότητα.

alphafreepress.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια γιορτή των παιδικών σταθμών του Δήμου

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσαν τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών και του 1ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου Κορινθίων που βρέθηκαν χτες (Δευτέρα, 15 Ιουλίου) στην αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο δήμος και έχει πάρει πλέον χαρακτηριστικά θεσμού. Εκατοντάδες παιδιά –φίλες και φίλοι, για εννιά και πλέον μήνες στους παιδικούς σταθμούς του δήμου-

Εξασφάλιση Ισότιμης Πρόσβασης στην Εκπαίδευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέο Πρόγραμμα για Φοιτητές με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση, εξέδωσε πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027, με προϋπολογισμό 1.176.471,00 €, και δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να στηρίξει τους φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με την πρόσκληση

Στήριξη της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέες Παραδόσεις Ιατρικού Εξοπλισμού

Στο πλαίσιο ενίσχυσης  δομών υγειονομικής περίθαλψης  αλλά και χώρων αυξημένης παρουσίας πληθυσμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό παρέδωσε: Στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Καρπούζη Γρηγόριο  μια    (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών. Στην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αλειφέρη Ελένη μια (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών Στον Διευθυντή του Κέντρου

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τετάρτη 17 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 17 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο