O Δήμος Καλαμάτας προέβη άμεσα, ως όφειλε, σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τους κατοίκους του Ταΰγετου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την υπόθεση της παραπομπής σε δίκη, 8 κατοίκων της Αλαγονίας και σε συνέχεια κομματικών ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων στο τοπικό Τύπο, από το Δήμο Καλαμάτας προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή διακίνησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

Τον Ιανουάριο 2019 μετά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν ως συνέπεια κατολισθήσεις και πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες στον Ταΰγετο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Δήμου, με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”. Αναζητήθηκε και εξασφαλίστηκε από την τότε Κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση, ενώ αξιοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και κονδύλι που το 2018 είχε επίσης εξασφαλιστεί και αφορούσε παρεμβάσεις στις Κοινότητες του Ταϋγέτου. Άμεσα, επίσης, Τμήμα του ΙΓΜΕ πραγματοποίησε αυτοψίες και αναγνωριστική έρευνα στην περιοχή όπου είχαν προκληθεί καθιζήσεις. Η μελέτη του ΙΓΜΕ απεστάλη στην αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΕΑΕΦΚ) απ’ όπου και ζητήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας οριοθέτηση με τοπογραφικό διάγραμμα της εν λόγω περιοχής.

Ο Δήμος Καλαμάτας δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέθεσε σε μελετητή την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Το τοπογραφικό διάγραμμα με τα αρχεία που το συνόδευαν ολοκληρώθηκαν και εστάλησαν τον Απρίλιο 2021 στην ΔΑΕΦΚ.

Τον Ιούλιο 2021 υπήρξε η έκδοση ΚΥΑ και ακολούθησε το σχετικό ΦΕΚ. Τονίζεται ότι αμέσως μετά την έκδοση της ΚΥΑ, όσοι επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν τα αναλογούντα χρήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες στέγασή τους με αγορά ακινήτου σε άλλη περιοχή. Για όσους επιθυμούσαν την επισκευή των κατοικιών που επλήγησαν, απαιτούνταν η ολοκλήρωση της γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας για την περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση και έχοντας λάβει τις σχετικές οδηγίες, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, τον Ιανουάριο 2022 αναθέτει την εκπόνηση γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας, η οποία παραλαμβάνεται από την Υπηρεσία τον Μάρτιο 2022 και τον Απρίλιο 2022 εστάλη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

Η γεωλογική μελέτη καταλληλότητας απαντούσε σε τρία σημεία: Ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για δόμηση, ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για δόμηση υπό προϋποθέσεις και ποιες περιοχές είναι ακατάλληλες για δόμηση.

Ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης διαπιστωτικής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς αυτή απαιτείται για την εκπόνηση των σύνθετων μελετών και τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματοδοτήσεων για τα έργα που θα προταθούν με την ολοκλήρωσή τους.

Το να κατηγορείται ο Δήμος Καλαμάτας, οι Υπηρεσίες του και η παρούσα Δημοτική Αρχή, για αδράνεια είναι ανακριβές και τουλάχιστον απαράδεκτο.

O Δήμος Καλαμάτας, προέβη ως όφειλε, άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής και συνολικά του Ταϋγέτου.

Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραπληροφόρηση και αισχρά ψεύδη που πιθανόν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Η προσπάθεια λαϊκισμού και συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής που επιχειρήθηκε από ορισμένους, έπεσε για ακόμη μία φορά στο κενό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Νεστάνη

Την Πέμπτη 27/06/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του δικτύου του...

Χορευτική παιδική εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας στο Θέατρο Δημητσάνας, την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Παιδική χορευτική παράσταση διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, στο ανακαινισμένο υπαίθριο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση τελείται με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας. Σας περιμένουμε στην καλοκαιρινή γιορτή των μικρών μπαλαρίνων! Εκ του Δήμου Γορτυνίας ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΙΔΙΚΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-_ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-2024_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΛήψη

Αντίστροφα μετρά η πρεμιέρα για το κινηματογραφικό Φεστιβάλ «ΤΕΜΕΝΟΣ» στη Λυσσαρέα Γορτυνίας, 27 – 30 Ιουνίου 2024

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Τέμενος» έρχεται για μια ακόμη φορά στη Λυσσαρέα Γορτυνίας, τόπο καταγωγής του Αμερικανού πρωτοποριακού κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Μαρκόπουλος (1928-1992), από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, με την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας. Η Λυσσαρέα αναμένεται και φέτος να προσελκύει σινεφίλ απ’ όλον τον κόσμο προκειμένου να απολαύσουν σε ολονύκτια προβολή το

Στην Καλαμάτα η 3η Συνεδρίαση της Ε.Π. Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027

Η 3η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027 πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στην Καλαμάτα. Κατά τις εργασίες της Συνεδρίασης, στις οποίες συμμετείχε απευθύνοντας χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, υπήρξε -μεταξύ άλλων- ενημέρωση για την πρόοδο - ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 καθώς και συνοπτική παρουσίαση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο