Καλαμάτα: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες στην Κύπρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μεσσήνιους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καλαμάτα από το δήμο.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/R6hAnxGCLnY” title=”Καλαμάτα: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες στην Κύπρο” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Αρχικά στις 10 πρωί, τελέστηκε μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Μισή ώρα αργότερα, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Φονευθέντων και Αγνοουμένων, μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” – και ιδιαίτερα για τους αγνοούμενους.

Ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος διάβασε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι οι εισβολείς εξακολουθούν με ιταμό ύφος τις προκλήσεις και δεν έχουν υποστεί την παραμικρή επίπτωση. Επεσήμανε πως με τη μνήμη, με το «δεν ξεχνώ” υπάρχει ελπίδα, απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ανέφερε ότι η ελευθερία της Κύπρου είναι δίκαιο αίτημα και πρέπει να γίνει πράξη.

Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Κύπρου Ανδρέας Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες έπεσαν πιστοί στο καθήκον, υπέρ πίστης και πατρίδος και παρατήρησε πως έχουμε το χρέος και την ιστορική ευθύνη για αγώνα και διεκδίκηση της δικαίωσης.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης φιλόλογος – συγγραφέας Άγγελος Λάππας σημείωσε ότι η Χούντα της Ελλάδας με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου οδήγησε στην εθνική τραγωδία της Κύπρου. Επεσήμανε ότι πραγματικοί ήρωες αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την προάσπιση της πατρίδας που είναι υπέρτατο αγαθό και ανέφερε πως πρέπει να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και ανθρώπου. Τόνισε ότι η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα προδοσίας και δεν βρήκε δικαίωση και μίλησε για διαρκείς απειλές ενός κακόβουλου γείτονα.

Ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων των Μεσσηνίων πεσόντων και αγνοουμένων από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα. Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρ. Κωνσταντίνου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας – σμήναρχος (Ι) Νικόλαος Τσιβουράκης, οι εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων Ανδρονίκη Σταύρου, των οικογενειών των αγνοουμένων Ρούλα Κατούντα, των Μεσσηνίων πολεμιστών στην Κύπρο Σωτήρης Γαλάνης, του Συλλόγου Βετεράνων Α35 Μοίρας Καταδρομέων Παναγιώτης Αφάλης, του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας Θεοδώρα Παπαγεωργίου, των Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας Σταύρος Χουσέας και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μεσσηνίας Νικόλαος Βαγιακάκος.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την εκφώνηση, οι Μεσσήνιοι που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δημήτριος Γκούρος και Θεόδωρος Μασούρας

Οι Καλαματιανοί αγνοούμενοι είναι: Οι αντιστράτηγοι Νικόλαος Κατούντας και Παύλος Κουρούπης και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθησαν 17 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση στην Κορινθία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους  δράση προληπτικής δερματολογικής εξέτασης με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, τα μέτρα πρόληψης και

Αποτελέσματα 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Τα αποτελέσματα του 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» 21km Δείτε τα αποτελέσματα...

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Κεφαλονιά

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο