Ξαναζωντάνεψαν τα μοναστήρια της Γορτυνίας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. , στο Ενοριακό Κέντρο του Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, η προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση του ιστορικού Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, για τα μοναστήρια της Γορτυνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. , στο Ενοριακό Κέντρο του Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, η προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση του ιστορικού Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, για τα μοναστήρια της Γορτυνίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου Γιάννη Μητράκου που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και διάβασε το ευχαριστήριο κι ευχετήριο γράμμα του Βουλευτή Ν.Δ. Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού.

Ομιλητής ο λόγιος ιερέας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, Επίτιμος Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, Γορτύνιος εκ μητρός, ο οποίος παρουσίασε με συνοπτικό αλλά μεστό περιεχομένου γλαφυρό λόγο τα μεγάλα και τα μικρά μοναστήρια της Γορτυνίας, επισημαίνοντας την αξεπέραστη φυσική ομορφιά τους και τη μεγάλη πνευματική τους αξία, ιδίως στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που διεφύλαξαν την ορθόδοξη πίστη και την εθνική ταυτότητα του λαού μας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας προβάλλονταν εικόνες από τα μοναστήρια της Γορτυνίας και μάλιστα ομαδικές φωτογραφίες των Μελών και Φίλων του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης από τις κατά καιρούς προσκυνηματικές επισκέψεις του σ’ αυτά (Πρόδρομος, Κερνίτσα, Αιμυαλοί, Παναγία Βαλτεσινίκου) με την τεχνική  φροντίδα του Γραμματέα Γιώργου Μπουλούγαρη (Καλλιάνι) Καθηγητή Πληροφορικής.

Μετά το πέρας της ομιλίας μικρός βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή και Πρωτοψάλτη Νικολάου Ταπραντζή, έψαλλε τα απολυτίκια των Αγίων της Γορτυνία, σκορπίζοντας ρίγη συγκινήσεως.

Την εκδήλωση «έκλεισε» ο αειθαλής και καλλίφωνος παπα-Γιώργης που τραγούδησε το δημοτικό «Ο γερο-Δήμος», «Τα κλεφτόπουλα» και το   «Τραγούδι του Μοριά» της Σοφίας Βέμπο, ενθουσιάζοντας τους παρόντες που τον συνόδεψαν σιγοτραγουδώντας με παλαμάκια

4. Βυζαντινός Χορός υπό τη δνση του Πρωτοψάλτη Νίκου Ταπραντζή.1 .                                                                                                                                                                                                                                  

Ένα τραγούδι θα σας πω για τον λεβέντη,

τον ασπρομάλλη μου το γέρο τον Μοριά

και βάλτε αδέρφια μου για να στηθεί το γλέντι

Τριπολιτσιώτικο κρασί και ψησταριά.

Στήσε χορό ξενιτεμένε Μοραΐτη,

απόψε ας παίξουνε λαγούτα και βιολιά

και πες πως γύρισες στο πατρικό σου σπίτι

και πως σε πήρανε οι γέροι σου αγκαλιά.

Γεια και χαρά σας Μοραΐτες αδερφοί

και σεις κοπέλες γεια σας,

τη λευτεριά η Ελλάδα μας

χρωστάει στη λεβεντιά σας.

                                                           ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΜΗΤΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                    ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι φωνές της Τρίπολης τραγουδούν Στέλιο Καζαντζίδη σε μια μουσική βραδιά στην πλατεία Άρεως

Στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Στέλιου Καζαντζίδη. Η βραδιά περιελάμβανε ερμηνείες γνωστών λαϊκών τραγουδιών από το ρεπερτόριο του καλλιτέχνη, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τοπικά μουσικά σχήματα και ερμηνευτές της περιοχής. Η εκδήλωση συγκέν

Τέμπη: Πρόταση για παραπομπή Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Μητρουλιάς εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο,

Πάνω από 13.5 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και την καινοτομία από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη , η απόφαση έγκρισης 49 αποτελεσμάτων αξιολόγησης