Νεάπολη: Εγκαίνια Πινακοθήκης-Βιβλιοθήκης «Αχιλλέας Βαρβαρέσος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, και ώρα 20.30 εγκαινιάζεται η Πινακοθήκη-Βιβλιοθήκη «Αχιλλέας Βαρβαρέσος», στη Νεάπολη Λακωνίας (Ακτή Βοιών 48) από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Πάνος Μπούσαλης και η Ευήνα Ηλιοπούλου

H Πινακοθήκη-Βιβλιοθήκη “Αχιλλέας Βαρβαρέσος” Δήμου Μονεμβασίας διαθέτει το κληροδότημα του βατικιώτη ζωγράφου Αχιλλέα Βαρβαρέσου προς την κοινότητα Νεάπολης Βοιών και υλοποιεί το όραμά του για τη στέγαση Πινακοθήκης και έκθεσης σημαντικού μέρους των ζωγραφικών έργων του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

O Αχιλλέας Βαρβαρέσος (1897-1971) γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από το Λάχι Βοιών στη Λακωνία. Αποτελεί τον νεότερο αδερφό του Ακαδημαϊκού, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Κυριάκου Βαρβαρέσου.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (απόφοιτος 1923). Αρχικά εργάστηκε ως δάσκαλος τεχνικών μαθημάτων, ενώ αργότερα προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ως ένας από τους τέσσερις πρώτους τεχνικούς που επέλεξε τότε η Τράπεζα για το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), και στάλθηκε στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρώπης για να ειδικευτεί στην γραμμοκοσμητική των τραπεζογραμματίων . Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να μελετήσει την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της Ευρώπης και τα νέα ρεύματα της τέχνης. Για την προσφορά του η Τράπεζα της Ελλάδος του απένειμε βραβείο το 1956.

Στη ζωγραφική του έμεινε πιστός στην ιμπρεσιονιστική έκφραση. Το 1926 έκανε στην Αθήνα την πρώτη του έκθεση με ελληνικά τοπία, κυρίως θαλασσογραφίες. Επιδόθηκε στην τοπιογραφία, με θέματα εμπνευσμένα συχνά από τα βατικιώτικα τοπία, καθώς και στην προσωπογραφία. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις (Μπιενάλε Βενετίας, 1936, Πανελλήνιες 1938, 1939, 1948, 1952, 1960, 1963, 1967, κ.α.). Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).

Έργα του βρίσκονται μεμονωμένα στις Πινακοθήκες Δήμων Αθηναίων και Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ.ά, ωστόσο στη συλλογή της Πινακοθήκης-Βιβλιοθήκης «Αχιλλέας Βαρβαρέσος», το ζωγραφικό έργο του εκτίθεται συγκεντρωμένο για πρώτη φορά. 

 

Επιμελητική ομάδα έκθεσης συλλογής:

Νίκος Καρράς, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής / Μέλος ICOM

 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»

Ακτή Βοιών 48, 23053, Νεάπολη Λακωνίας  

T: (+30) 27343 60112

E:  pinakothiki.varvaressou@nomikomonemvasias.gr

  www.nomikomonemvasias.gr/pinakothiki-varvaressou

 

ΩΡΑΡΙΟ: 

Τρίτη & Πέμπτη: 9.00 – 13.00

Δεύτερα – Τετάρτη –Παρασκευή : 17.00 – 20.00

 

Δήμος Μονεμβασίας

Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού

varvaresou

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Νεστάνη

Την Πέμπτη 27/06/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του δικτύου του...

Χορευτική παιδική εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας στο Θέατρο Δημητσάνας, την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Παιδική χορευτική παράσταση διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, στο ανακαινισμένο υπαίθριο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση τελείται με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας. Σας περιμένουμε στην καλοκαιρινή γιορτή των μικρών μπαλαρίνων! Εκ του Δήμου Γορτυνίας ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΙΔΙΚΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-_ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-2024_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΛήψη

Αντίστροφα μετρά η πρεμιέρα για το κινηματογραφικό Φεστιβάλ «ΤΕΜΕΝΟΣ» στη Λυσσαρέα Γορτυνίας, 27 – 30 Ιουνίου 2024

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Τέμενος» έρχεται για μια ακόμη φορά στη Λυσσαρέα Γορτυνίας, τόπο καταγωγής του Αμερικανού πρωτοποριακού κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Μαρκόπουλος (1928-1992), από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, με την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας. Η Λυσσαρέα αναμένεται και φέτος να προσελκύει σινεφίλ απ’ όλον τον κόσμο προκειμένου να απολαύσουν σε ολονύκτια προβολή το

Εργασίες σε πεζοδρόμους

Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους συμπολίτες μας ότι λόγω εργασιών σύζευξης της εταιρίας NOVA, θα πραγματοποιούνται εργασίες στους πεζοδρόμους των οδών Εθνικής Αντιστάσεως (από τον αριθμό 37 έως το κατάστημα «Γερμανός») και Δεληγιάννη (από το κατάστημα «Γερμανός» έως την οδό Αποστολοπούλου) για διάστημα 10 ημερών. Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο