Μονεμβασιά: «Το τελεφερίκ αποδείχτηκε ανεπαρκώς σχεδιασμένο» καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αντιπαραθέσεις έχουν προκληθεί σχετικά με την εξέλιξη του σχεδιαζόμενου τελεφερίκ στη Μονεμβασιά, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να εκφράζει ενστάσεις για την εξέλιξη του έργου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστήριξε ότι η κατασκευή του εναέριου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιπαραθέσεις έχουν προκληθεί σχετικά με την εξέλιξη του σχεδιαζόμενου τελεφερίκ στη Μονεμβασιά, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να εκφράζει ενστάσεις για την εξέλιξη του έργου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστήριξε ότι η κατασκευή του εναέριου αναβατορίου (τελεφερίκ) είναι σε αδιέξοδο σημείο και το έργο έχει απομακρυνθεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου περιορίζεται στην προμήθεια εξοπλισμού. Στο μεταξύ οι εγκαταστάσεις που προορίζεται δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη.

Ακόμη ο ΣΕΑ αναφέρεται στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου λέγοντας τα εξής: «η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ημερομηνία που είναι εντελώς ανέφικτη, καθώς οι επί τόπου εργασίες έχουν προ πολλού σταματήσει».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μονεμβασιά
«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κατασκευή εναέριου αναβατορίου στον ιστορικό οικισμό της Μονεμβασιάς. Σύμφωνα με την από 11.09.2026 Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, το έργο τροποποιείται με το φυσικό του αντικείμενο να περιορίζεται στην προμήθεια του εξοπλισμού, δηλαδή των βαγονιών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις για την υποδοχή και λειτουργία τους. Επίσης, απεντάσσεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιβαρύνει αποκλειστικά τους εθνικούς πόρους (5.018.394,46 ευρώ). Τέλος, η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ημερομηνία που είναι εντελώς ανέφικτη, καθώς οι επί τόπου εργασίες έχουν προ πολλού σταματήσει.Η εξέλιξη δικαιώνει όσους είχαν καταγγείλει το έργο ως μία πλημμελώς οργανωμένη επιχείρηση που θα στρεφόταν εναντίον του ίδιου του ιστορικού οικισμού και της μοναδικής φυσιογνωμίας του, εναντίον του απείραχτου φυσικού βράχου της Πελοποννήσου. Η φροντίδα της Πολιτείας να αγοραστεί ο εξοπλισμός σε μία ανύπαρκτη εγκατάσταση αποτελεί μία άλλη σκανδαλώδη παράμετρο σε ένα έργο αδιευκρίνιστων σκοπιμοτήτων.

Και ένα σχόλιο με αφορμή την επικαιρότητα, δηλαδή την πρόσφατη έκρηξη σε οικία της Πλάκας (25.09.2026). Οι ιστορικοί οικισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με βασικό άξονα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας τους και την εξασφάλιση ποιοτικών υποδομών για τη διαβίωση των χρηστών. Στην περίπτωση της Μονεμβασιάς τέτοια έργα υποδομών είναι αυτά που αποσκοπούν στην προστασία από φυσικούς κινδύνους (π.χ. πυρκαγιές) με σχέδια διαφυγής, βελτιωμένα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης, καλύτερη πρόσβαση στο Κάστρο από τον οικισμό της Γέφυρας.

Το τελεφερίκ επιβλήθηκε ως έργο που δεν εξυπηρετεί καμία από τις παραπάνω προτεραιότητες, χρησιμοποίησε το δικαίωμα πρόσβασης ΑΜΕΑ ως πρόσχημα, ενώ στην Άνω Πόλη δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο διαδρομών. Το τελεφερίκ αποδείχτηκε ανεπαρκώς σχεδιασμένο και τελικά κανείς δεν ξέρει την τύχη του. Ακολουθεί τη μαυρογιαλούρικη αντίληψη «Θα σας κάνουμε γεφύρια. Μα δεν έχουμε ποτάμια» και εμπλέκει κατοίκους, επαγγελματίες ακόμη και τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία σε αδιέξοδες διαδρομές».

Πηγή: lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος Μεσσήνης τιμά την Τρίτη Ηλικία την 1η Οκτώβρη

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων δεν αποτελεί απλώς μια επέτειο...

Επτά νέα έργα 2,9 εκατ. ευρώ περνούν σε δημοπράτηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην έγκριση των διαδικασιών δημοπράτησης για επτά νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.955.000 ευρώ, προχώρησε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνεχίζοντας την προώθηση παρεμβάσεων που αφορούν την οδική ασφάλεια, την αντιμετώπιση κατολισθητικών και πλημμυρικών φαινομένων, την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, καθώς και την αναβάθμιση αθλητικών και τοπικών υποδομών. Παρέμβαση 1,355 εκατ. ευρώ στον δρόμο Καλαμάτα

1000 Miglia Experience Greece 2026: Εντυπωσιακά ιστορικά αυτοκίνητα στην πλατεία Άρεως

Στην Τρίπολη έφτασαν σήμερα, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, τα πληρώματα...

Κώστας Τζιούμης: Στο πλευρό κάθε αδύναμου συνδημότη μας

Μία σημαντική σύμβαση για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών υπεγράφη σήμερα, με τη συμμετοχή των Δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Οιχαλίας, στο πλαίσιο της Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Πρόκειται για το έργο «Πλέγμα Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας και Τρίπολης», συνολικού προϋπολογισμού 3.844.000 ευρώ, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής