Εγκαινιάστηκε στο Γεράκι η δομή διδασκαλίας υφαντικής τέχνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Ιουλίου η Δομή Διδασκαλίας Υφαντικής τέχνης στο Γεράκι της Λακωνίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητας Λακωνίας, σε συνεργασία με την Α.Ε. “Πάρνωνας” και με την υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η δημιουργία δομής διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι “αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία και την παράδοση του συγκεκριμένου τόπου. Η δομή αυτή προέκυψε από τη συνεργασία, τη συνέργεια, την ένωση δυνάμεων, για την ανάδειξη αυτής της υπέροχης τέχνης αλλά και για την προβολή της ευρύτερης περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στήριξε εξ ολοκλήρου οικονομικά τη δομή διδασκαλίας και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον. Εντυπωσιάζομαι κάθε φορά που αντικρίζω τις δημιουργίες αυτές, αξίζει να αναφέρω επίσης, ότι στα μέσα του 19ου αιώνα το Γεράκι έλαβε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Εκθεση του Παρισιού για τα υφαντά του. Προφανώς οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία και την παράδοση αυτής της τέχνης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αποτελέσει αυτή η παράδοση συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον”.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Π. Νίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια θα θεσμοθετήσει μια μόνιμη οικονομική στήριξη για τη σχολή υφαντικής διδασκαλίας ενώ θα εξεύρει και τους τροπους ώστε με κάθε ευκαιρία να προβληθεί περισσότερο αυτή η τέχνη. Ο περιφερειάρχης, επίσης, δεσμεύθηκε πως στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι τιμώμενη Περιφέρεια, τα υφαντά του Γερακίου θα έχουν ξεχωριστή θέση και προβολή.

Μετά τον αγιασμό, τον οποίο τέλεσε εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών Μιχάλης Σόβολος, ενώ αναγνώσθηκε και χαιρετισμός της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία -όπως αναφέρθηκε- παρ’ όλο που το επιθυμούσε δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην τελετή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής “Πάρνωνας Α.Ε.” Χαράλαμπος Λυσίκατος, οι αντιπεριφερειάρχες Εγγείων Βελτιώσεων Νίκωνας Τζινιέρης, Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, Κορινθίας Τάσος Γκιολής, περιφερειακοί σύμβουλοι της Λακωνίας, εκπρόσωποι δήμων της Λακωνίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδης, εκπρόσωποι φορέων, παλιές υφάντρες του χωριού, οι μαθητευόμενοι της δομής κά.

Στη συνέχεια, μετά την κοπή της κορδέλας και την περιήγηση στους χώρους της δομής, ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες, η πρώτη με θέμα “Η υφαντική στο Γεράκι” από την Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η δεύτερη με θέμα “Υφαίνοντας όνειρα” από την Χρυσούλα Σταματοπούλου δασκάλα της Δομής.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης -την επιμέλεια της οποίας είχαν η Αντωνία Νίκια και η Ανθή Σαράντη- ακολούθησε στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου η μουσική παράσταση “Ομορφη και παράξενη πατρίδα, τραγούδια με άρωμα Ελλάδας” από τους Σπύρο Κουτσοβασίλη και Ειρήνη Χριστοφιλάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δική σας συμμετοχή

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να κατανοήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία στην περιοχή μας, διεξάγουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα με στόχο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων που εμπλέκονται ή υποστηρίζουν τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Η μοναδική σας προοπτική και εμπειρογνωμοσύνη είναι ανεκτίμητη για εμάς, καθιστώντας τη συμμετοχή σας

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο