Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τη φυτεία κάνναβης στην Ανδρίτσαινα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών οι πέντε κατηγορούμενοι για την «ορφανή» φυτεία των τεσσάρων χιλιάδων και πλέον δενδρυλλίων κάνναβης που είχαν εντοπίσει στην Ανδρίτσαινα τον Ιούνιο του 2021 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, που προέρχονται από περιοχές της Αττικής, τέσσερις αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, στους οποίους αποδόθηκε η φυτεία «μαμούθ» απαλλάχθηκαν από την βαρύτητα κατηγορία της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών από κοινού (καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης κατ’ επάγγελμα με προσδοκώμενο όφελος, που ξεπερνά τις 75.000 ευρώ) και της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου από κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε συλληφθεί ένας αλλοδαπός, το φερόμενο ως «αρχηγικό μέλος» της ομάδας, ενώ ο ημεδαπός κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στον Ανακριτή Ηλείας.

Μάλιστα, η σύλληψη του αλλοδαπού και φερόμενου ως «εγκεφάλου» είχε γίνει σε άλλη φυτεία κάνναβης, στις 5 Αυγούστου 2022, σε περιοχή της Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δυνάμει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει σε βάρος του ο Ανακριτής Ηλείας. Για την υπόθεση της Βοιωτίας, όπου είχαν εντοπιστεί 360 δενδρύλλια, ο αλλοδαπός κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε, με την ποινή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Η ανακάλυψη της φυτείας κοντά στον Επικούριο Απόλλωνα

Η ανακάλυψη της μεγάλης φυτείας στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και πιο συγκεκριμένα σε δύσβατο σημείο της επαρχιακής οδού Ανδρίτσαινας – Επικούριου Απόλλωνα, με κατεύθυνση προς τον αρχαιολογικό χώρο, είχε γίνει μέρες πριν την εκρίζωση και την κατάσχεση των συνολικά 4.325 δενδρυλλίων κάνναβης. Πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» ανέφεραν πως οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου πληροφορήθηκαν στις αρχές Ιουνίου του 2021 ότι άγνωστοι δράστες αλβανικής υπηκοότητας καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης στο παραπάνω σημείο, πίσω από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Αξιοποιώντας την πληροφορία, το πρωί της 9ης Ιουνίου 2021 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών μετέβησαν στη συγκεκριμένη περιοχή και την έκριναν ύποπτη για καλλιέργεια φυτών κάνναβης, λόγω της μορφολογίας και της διαμόρφωσης ενός μονοπατιού, το οποίο οδηγούσε σε πυκνή βλάστηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιουνίου 2021 οι διωκτικές Αρχές προσέγγισαν ξανά το ίδιο σημείο και αυτή τη φορά διέσχισαν το μονοπάτι, διαπιστώνοντας την ύπαρξη χώρου καλλιέργειας ναρκωτικών. Από εκείνη την ημέρα η φυτεία τέθηκε σε παρακολούθηση, με σκοπό τη σύλληψη των δραστών, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα δενδρύλλια ήταν περιποιημένα. Ωστόσο, το πρωί 28ης Ιουνίου 2021, λόγω της εγκατάλειψης που εμφάνισε η θητεία, καθώς δε μετέβη εκεί κάποιος από τους δράστες, οι αστυνομικοί εκρίζωσαν και κατέσχεσαν τα δενδρύλλια, εντοπίζοντας έπειτα από αυτοψία μια πλήρως οργανωμένη φυτεία, αποτελούμενη από οκτώ χώρους καλλιέργειας, παρατηρήτρια και αυτοσχέδια καταλύματα και παραπήγματα για διαμονή και αποθήκευση.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει οκτώ ειδικά διαμορφωμένους χώρους καλλιέργειας φυτών κάνναβης, στους οποίους οι δράστες είχαν αποψιλώσει την υπάρχουσα βλάστηση και καλλιεργούσαν συνολικά 3.562 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως ενός μέτρου περίπου και 763 φυντάνια κάνναβης. Οι κατηγορούμενοι είχαν εγκαταστήσει δύο παρατηρητήρια με στρώματα, σε σημείο με μεγάλη υψομετρική διαφορά από τον χώρο της φυτείας, όπου διέμεναν και παρακολουθούσαν τόσο τη φυτεία, όσο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στο εσωτερικό της φυτείας, ανάμεσα σε υφιστάμενη βλάστηση, είχαν εγκαταστήσει πρόχειρο παράπηγμα, όπου ανευρέθηκαν τρόφιμα, φιάλη υγραερίου και ρούχα, για την παραμονή τους στον χώρο.

Σε ένα από τα παρατηρητήρια είχε εντοπιστεί μια κυνηγετική καραμπίνα και μία χάρτινη συσκευασία με 25 κυνηγετικά φυσίγγια, ενώ και στα δύο παρατηρητήρια είχαν εντοπιστεί και είχαν κατασχεθεί προσωπικά αντικείμενα των καλλιεργητών, ασύρματη συσκευή ενδοεπικοινωνίας, μπαταρίες αυτοκινήτων που χρησίμευαν για την φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, πλαστικά μπουκάλια, φορτιστές κινητών, ρούχα και τρόφιμα. Το παράνομο περιουσιακό όφελος από την καλλιέργεια των φυτών κάνναβης και την περαιτέρω διακίνηση τους θα ανερχόταν στο χρηματικό ποσό του 1.500.000 ευρώ περίπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες περιοχές»

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (28/4/2024), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τον Δήμο Τρίπολης. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ – «Το σκηνικό που έχει στηθεί στην πλατεία Άρεως έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις μαζί με τις φωτιζόμενες φωτογραφίες από παλαιούς εορτασμούς του Πάσχα. Τα ξενοδοχεία και τα
00:46:18

Τρίπολη: Λειτουργίες Ελλήνων Συνθετών στο πνεύμα των Παθών του Κυρίου (vid)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου /...

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

Το πανέμορφο Ναύπλιο φιλοξενεί για 9η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής στον κόσμο, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, να έχει την ευκαιρία κατά τον χαιρετισμό του, να σταθεί στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού, στις βελτιώσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια, καθώς επίσης και στα σημεία που κάνουν την Πελοπόννησο ελκυστική. «Η διοργάνωση εκτός

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλο

Συνεχίζονται οι επαφές και οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους της Περιφέρειάς μας. Αυτή τη φορά, την Παρασκευή 26 Απριλίου, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο Περιφερειάρχης υποδέχτηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής Παναγιώτη Τριτάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο