Ανδρίτσαινα: 8o Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με θέμα «Ονοματολογικά Πελοποννήσου»

8ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με την οργανωτική συνδρομή και χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας «Παρράσιοι» και του Ιδρύματος Κληρονόμων Γ. Φ. Κανελλόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με την οργανωτική συνδρομή και χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας «Παρράσιοι» και του Ιδρύματος Κληρονόμων Γ. Φ. Κανελλόπουλου.

Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, ως επιστημονικό σωματείο με αντικείμενο τη συγκέντρωση και μελέτη των κυρίων ονομάτων, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του 23ου τόμου του επιστημονικού της περιοδικού Ονόματα, αφιερωμένου στην ιερή μνήμη του ιδρυτικού μέλους της Νικολάου Κοντοσόπουλου, και την αναμενόμενη έκδοση του (υπό προετοιμασία) 24ου τόμου (Πρακτικά του 7ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου με θέμα «Ονοματολογικά Νάξου & Μικρών Κυκλάδων», Νάξος, Οκτώβριος 2021), βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στα μέλη της αλλά και εν γένει στην επιστημονική κοινότητα την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να διοργανώσει το 8ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με την οργανωτική συνδρομή και χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας «Παρράσιοι» και του Ιδρύματος Κληρονόμων Γ. Φ. Κανελλόπουλου.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ονοματολογικά Πελοποννήσου» και θα αφορά την επιστημονική μελέτη των κυρίων ονομάτων (βαφτιστικών, επωνύμων, παρωνυμίων, τοπωνυμίων, κ.λπ.) της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα περιέχει και ομιλίες με ευρύτερο θεωρητικό ονοματολογικό περιεχόμενο.

Γενικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της επιστήμης της Ονοματολογίας στην Ελλάδα και των πολλαπλών δυνατοτήτων ευρύτερης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης που εμφανίζει με επιστήμες όπως αυτές της Εθνογλωσσολογίας, της Κλασικής Φιλολογίας, της Λαογραφίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Λογοτεχνίας, της Γεωγραφίας, κ.λπ.
Ειδικότερος στόχος του συνεδρίου είναι η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κυρίων ονομάτων από τον χώρο της Πελοποννήσου, που δεν έχουν τύχει έως τώρα της προσοχής των ερευνητών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Ανδρίτσαινα & συγκεκριμένα στον χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, κατά το διάστημα 28-30 Ιουλίου 2023.

Όσοι ερευνητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στο συνέδριο καλούνται να το δηλώσουν ηλεκτρονικά έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, αποστέλλοντας τον τίτλο και περίληψη (με έκταση έως 200 λέξεις) της ανακοίνωσής τους, όπως και ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση, στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών της οργανωτικής επιτροπής:

xtzavaras@yahoo.gr (Ξενοφών Τζαβάρας) vrachion@hotmail.com (Μαρία Βραχιονίδου)

Η διάρκεια της κάθε ανακοίνωσης θα είναι 20 λεπτά και προβλέπεται επιπλέον χρόνος 15 λεπτών για συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Ως επίσημες Γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Mετά το πέρας του Συνεδρίου θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες σε όλους τους ομιλητές για την εμπρόθεσμη υποβολή των εργασιών τους, που θα δημοσιευθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου, στον 25ο τόμο του περιοδικού Ονόματα.

Η εγγραφή στο συνέδριο θα είναι δωρεάν, ενώ προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων διαμονής και μετακίνησης των συνέδρων, με ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στους συμμετέχοντες ακροατές (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, κ.λπ.) θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Τέλος, τα μέλη των Επιτροπών του Συνεδρίου είναι τα εξής:

Οργανωτική Επιτροπή 

Βλαχούση Αντωνία

Βραχιονίδου Μαρία

Παπαδοπούλου Ελένη

Ρουμελιώτης Ανδρέας

Τζαβάρας Ξενοφών

Επιστημονική Επιτροπή

Βραχιονίδου Μαρία

Γεωργιάδης Γεράσιμος

Δάλκος Χρίστος

Παπαδοπούλου Ελένη

Ρουμελιώτης Ανδρέας

Σέργης Μανώλης

Τζαβάρας Ξενοφών

Χιδίρογλου Άλκηστις

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος  Ξενοφών Τζαβάρας  Δρ Γλωσσολογίας 

Η Γενική Γραμματέας Μαρία Βραχιονίδου Δρ Λαογραφίας

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου