ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα βουνά της Ελλάδας γεμίζουν ανεμογεννήτριες. Η αρκαδική φύση καταστρέφεται – γράφει ο Παναγιώτης Μπένος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή ανάρτηση στις 15/1/2021 στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) υποβολή αιτήματος εγκατάστασης 54 γεννητριών στο ΜΑΙΝΑΛΟ όρος, καθώς και λοιπούς φακέλους για την εγκατάσταση ακόμη 49 ανεμογεννητριών βόρεια του ΜΑΙΝΑΛΟΥ στα όρια των δημοτικών ενοτήτων Βυτίνας – Κλείτορος κοντοβάζαινας, 54 ανεμογεννητριών στα χωριά Λυκόχια – Σύρνα, Ελληνικό, Στεμνίτσα, Χρυσοβίτσι, 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λυκαίου όρους μέχρι τον επικούριο Απόλλωνα στη περιοχή της Ανδριτσαίνης.

γράφει ο Μπένος Παναγιώτης – μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ

Οι φορείς των περιοχών αυτών κινητοποιήθηκαν και εγκαίρως υποβλήθηκε ένσταση αντιρρήσεων στη ΡΑΕ.

Στο παρών άρθρο μου γενομένης της ως άνω αφορμής θα καταγράψω κάποια στοιχεία που βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και εσείς μπορείται να τα αξιολογήσετε.

«Δεν ήξερα δεν διάβασα, δεν άκουσα… δεν θα ισχύει πρέπει να συμμετέχεις».

– Από τον πιο πάνω αριθμό που ζητά η εταιρεία «ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΕ» για αδειοδότηση προκύπτει ότι δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιες μεμονωμένες ανεμογεννήτριες αλλά τρία πάρκα βιομηχανικής κλίμακας ακόμη σε περιοχές NATURA (ΜΑΙΝΑΛΟ) και σε αρχαιολογικούς χώρους (Λύκαιο, Λυκόσουρα, ναός επικούρειου Απόλλωνα).

– Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι ο σχεδιασμός για την χωροθέτηση βασίζεται σ’ έναν χωροταξικό σχεδιασμό εικοσαετίας ο οποίος έγινε με τελείως διαφορετική οικονομική και περιβαλλοντολογική πραγματικότητα.

– ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:

Η χλωρίδα, η πανίδα, ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά και τα νέα μονοπάτια του Μαινάλου που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

– Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υπόσταθμοι, οι γραμμές μεταφοράς, οι δρόμοι που θα διανοιχτούν θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών πόρων και θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες αιολικής ενέργειας.

– Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες (100 db ο θόρυβος).

– Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει:

οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κάθε χρόνο  200 – 300 γεράκια και 150 – 180 χρυσαετούς, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη Ν. Καλιφόρνια.

– Ο ευρωπαϊκός στόχος της Ελλάδος για τις ΑΠΕ έχει πιαστεί από το 2013.

Αν υπάρξει αδειοδότηση όλων των αιτήσεων από την ΡΑΕ θα υπερβούμε το στόχο κατά επτά φορές. Άρα υπάρχει μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών μας με fast trak διαδικασίες με τεράστιο κόστος στη φυσική τοπική και τουριστική ταυτότητα με δραματικό οικολογικό αποτύπωμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Οπτικά οι ανεμογεννήτριες των 3,5 MW και 5,5 MW που προβλέπεται να τοποθετηθούν στην περιοχή μας θα έχουν ύψος πυλώνα 90 μέτρα και διάμετρος ελίκων 150μ. θα διακρίνονται από περίπου 60 χιλιόμετρα. Το συνολικό βάρος τους θα είναι περί τους 400 τόνους/ανά ανεμογεννήτρια.

Η στερέωση εδάφους θα έχει τουλάχιστον 4 μέτρα για κάθε πυλώνα και θα πέσουν 500 m3 οπλισμένου σκυροδέματος. Υλικά που δεν προβλέπονται μετά την παύση λειτουργίας τους ανακύκλωση.

– Η αιολική ενέργεια δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα ούτε συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών CO2. Οι ανεμογεννήτριες όπως κάθε μορφή ΑΠΕ απαιτούν υποστήριξη θερμοηλεκτρικών σταθμών. Κλείνουν τους λιγνιτικούς σταθμούς, η ισχύ αυτών θα αντικατασταθεί υποχρεωτικά από σταθμούς φυσικού αερίου (εισαγόμενο καύσιμο).

– Η παραγόμενη ενέργεια είναι τόσο ασταθής και χαοτική – κυμαίνεται μεταξύ του μηδενός και του μέγιστου, άρα δεν μπορούν να παράγουν φορτίο βάσης.

– Το σύστημα δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στις ΑΠΕ για να μείνει σταθερό, αλλά χρειάζεται πάντα διαθέσιμες εφεδρείες (φορτίο βάσης) από άλλη πηγή όπως τα ορυκτά καύσιμα. Όταν ο άνεμος σταματάει να φυσάει και η ηλιοφάνεια για τα φ/β είναι μηδενική, οι σταθμοί των ορυκτών καυσίμων αναλαμβάνουν να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

– Η ισχύς (MW) εφεδρείας για να ανταποκρίνεται στην αιχμή ζήτησης πρέπει να είναι ισοδύναμη με την ισχύ των Α/Π με ένα επιπλέον ποσοστό ασφαλείας περίπου 20%. Μάλιστα για να επιτευχθεί η αναπλήρωση χρειάζεται να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία επειδή απαιτούνται πολλές ώρες για να έρθουν σε σημείο να παράγουν ρεύμα.

– Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα χαμηλότερο της ονομαστικής τους αξίας. Καμιά πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε δεν δουλεύει με απόδοση 100%. Οι θερμικοί σταθμοί έχουν απόδοση 80% – 90%. Αντίθετα οι ανεμογεννήτριες παράγουν κατά προσέγγιση 25% – 30%.

– Φαινομενικά υπάρχει εξοικονόμηση σε εκπομπές CO2. Πως όμως εξηγείται ότι σε χώρες με εκτεταμένες ΑΠΕ όπως η ΔΑΝΙΑ οι εκπομπές CO2 δεν έχουν μειωθεί;

Ένας λόγος είναι ότι όταν η αιολική ισχύς ανέρχεται σε χιλιάδες MW απαιτούνται νέοι υποστηρικτικοί σταθμοί που λειτουργούν παράλληλα με χαμηλό ρυθμό και κατά συνέπεια εκπέμπουν CO2. Από την άλλη πλευρά η ευεργετική μείωση CO2 από ΑΠΕ εξανεμίζονται μπροστά στην αυξανόμενη συνολική ζήτηση και κατανάλωση της ενέργειας.

– Η κατασκευή των αιολικών πάρκων είναι ακριβή παρά τους ισχυρισμούς των εταιρειών. Για παράδειγμα στη Βρετανία η παραγωγή ανά MWh υπολογίζεται σε Ε 50 από άνθρακα Ε 72 υπό Α/Γ και 38 από πυρηνικά εργοστάσια. Γι’ αυτό αιολικά πάρκα δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αν δεν υπήρχε επιδότηση της Ε.Ε και την υποστήριξη κάθε κράτους μέλους προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

Όταν η ΔΑΝΙΑ το 2003 μείωσε τις επιδοτήσεις η εγκατάσταση νέων Α/Γ ξαφνικά σταμάτησε. Όπως επίσης και στη Γερμανία μειώθηκε κατά 80%.

– Τα κράτη μέλη της ΕΕ παρέχουν εγγυημένη τιμή πώλησης ανά MWh η οποία καλύπτεται από ειδικό τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κατά το 2009 η τιμή αγοράς χονδρικής ενέργειας προερχόμενες από συμβατικές πηγές διαμορφώθηκε σε 41€ / MWh.

Έτσι ο ΔΕΣΜΜΕ οφείλει να καλύψει επιπλέον τη διαφορά σε 72 εκατ.

Προς το παρών οι λογαριασμοί μας περιλαμβάνουν τέλος 0,3% υπέρ των ΑΠΕ που όμως δεν φτάνει για να καλύψει το πιο πάνω ποσό γι’ αυτό ο ΔΕΣΜΜΕ προτείνει 7/πλασιασμό του τέλους 2,45%. Συνολικά σε χώρες της ΕΕ έχει παρατηρηθεί αύξηση από 130% – 450%.

Παρόμοια πολιτική επιδότησης στην τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ τουλάχιστον για 20 έτη. Αν συμπεριλάβουμε στα παραπάνω το κόστος κατασκευής των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης το συνολικό κόστος, ανάπτυξης αιολικών πάρκων ανεβαίνει σε υπερβολικά ύψη σε σχέση με το υποτιθέμενο όφελος και τελικά το κόστος πέφτει στους ώμους των καταναλωτών.

– Οι ανεμογεννήτριες είναι κατά του τουρισμού. Ο τουρισμός στα νησιά και τα ορεινά μέρη της πατρίδας μας, βασίζεται στο αδιατάραχο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο όπου η φύση και τα έργα του ανθρώπου συνυπάρχουν σε αρμονική σχέση..

Όσο η ποιότητα ζωής στις πόλεις υποβαθίζεται η ανάγκη απόδρασης στο φυσικό τοπίο. Φυσικό και πολιτισμικό είναι βασικός πόλος έλξης των ελλήνων και των ξένων τουριστών στην πατρίδα μας που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες στα νησιά και τελευταία τα ορεινά μας χωριά.

Η μαζική εξάπλωση των α/γ θα μεταβάλλει βαθιά την φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου, τόσο με την προσθήκη α/γ όσο και με τις συνδιαστικές επεμβάσεις (δίκτυα και δρόμοι).

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ με την εξάπλωση ανεμογεννητριών θ’ αφήσει ένα διαρκές και μόνιμο αποτύπωμα που τελικά θα μειώσει την ελκυστικότητά του.

Έρευνες που έκαναν οι οργανισμοί τουρισμού στην Ουαλία και στη Σκωτία έδειξαν ότι σημαντικό μέρος του κοινού αναμένει αρνητική επίδραση των α/γ στην προσέλκυση τουριστών. Στη Δανία οι περιοχές τουριστικού προορισμού παραμένουν ελεύθερες από οιανδήποτε εγκαταστάσεις α/γ.

Στη χώρα που συνεχώς τονίζουμε τη σημασία του τουρισμού για την τοπική ανάπτυξη δεν φαίνεται να έχουμε σκεφτεί σοβαρά την αρνητική επίδραση που θα έχει η μαζική εγκατάσταση Α/Π σε μια ζωτική οικονομική δραστηριότητα για πολλές περιοχές.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓ/ΛΗ

Με όλα τα πάρα τα βουνά γύρω του λεκανοπεδίου της Μεγ/λης θα αλλοιωθούν από α/γ και όλος ο κάμπος από Φ/Β. Τα 500 MW από τη ΔΕΗ θα καλύψουν εκτάσεις 15.000 στρέμματα γης. Οι δεσμευμένες περιοχές υπερβαίνουν τα 1000 MW διάσπαρτα. Στη Φαλαισία μεταξύ Σουλαρίου και Βουτσαρά 70 στρέμματα δασικά προορίζονται για Φ/Β – στο τριπόταμο, στη    Θωκνία       κλπ.

Συμπερασματικά η επόμενη ανάπτυξή μας προορίζεται να είναι Φ/Β και αιολικά. Μικρό το όφελος μεγάλη η καταστροφή.

Μπένος Παναγιώτης – μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ

Ειδ. στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

– στην υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας.

Πρόεδρος της ΕΠΣΦΑ και αναπληρωτής γεν γραμματέας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων-Μια πρωτοποριακή πλατφόρμα συμμετοχής, συνεργασίας και δράσης για τους νέους της Πελοποννήσου

«Οι νέοι μας έχουν όραμα, πάθος και δύναμη να αλλάξουν τον τόπο μας προς το καλύτερο». Με τα λόγια αυτά, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, εγκαινίασε μια νέα εποχή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των γραπτών εξετάσεων για τη δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων. «Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς το τέλος μιας

Σεμινάριο γυναίκειας αυτοάμυνας «stay away»

O Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Οργανισμό IKMF Greece, παρουσιάζουν το Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας –STAY AWAY, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 15:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο "Τέντα" Καλαμάτας. Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο εκπαιδευτής Σταθάκος Δημήτρης (εκπαιδευτής Krav maga εκπρόσωπος της I.K.M.F. Greece, μέλος του Global Team της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Krav

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σωκράτη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Tα αποκαλυπτήρια της προτομής του φιλοσόφου Σωκράτη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για έργο που φιλοτέχνησε ο καλαματιανός γλύπτης Ιωάννης Μπαλόπουλος, ο οποίος και δώρισε την προτομή στον Δήμο Καλαμάτας. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκαναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, και ο καλλιτέχνης - δημιουργός της προτομής του Σωκράτη

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με χαρά ανακοινώνουν τη διεξαγωγή του τουρνουά 3×3 on schools.

Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου από τις 8:30 έως τη 13:00 στο Γήπεδο Μπάσκετ του Γυμνασίου και το κλειστό Γυμναστήριο Ξυλοκάστρου. Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν ομάδες από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσει τα προγράμματα αθλητισμού της Ελληνικής Πολιτείας παρουσιάζοντας  το Ολυμπιακό αυτό άθλημα στα σχολεία. Με

ΔΗΜΟΦΙΛΗ