Γυναικοκτονίες: Κάθε νέα δολοφονία επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας των γυναικών

Μία ακόμη γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί στον τραγικό κατάλογο των έμφυλων εγκλημάτων στη χώρα και μαζί της επανέρχεται ένα ερώτημα που δεν μπορεί πλέον να μένει στο περιθώριο: πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα, ακόμη και μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο οικογενειακό ή στο φιλικό της περιβάλλον; Η υπόθεση της γυναικοκτονία στη […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία ακόμη γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί στον τραγικό κατάλογο των έμφυλων εγκλημάτων στη χώρα και μαζί της επανέρχεται ένα ερώτημα που δεν μπορεί πλέον να μένει στο περιθώριο: πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα, ακόμη και μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο οικογενειακό ή στο φιλικό της περιβάλλον;

Η υπόθεση της γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα αυτονόητα: το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια.

Ο όρος γυναικοκτονία περιγράφει τη δολοφονία μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, σε ένα πλαίσιο όπου το φύλο, οι σχέσεις εξουσίας, η έμφυλη βία, ο έλεγχος, η κτητικότητα ή η αντίληψη ότι μια γυναίκα «ανήκει» σε κάποιον μπορούν να αποτελέσουν μέρος του κινήτρου. Δεν αφορά, επομένως, μόνο το αποτέλεσμα μιας εγκληματικής πράξης, αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες που μπορούν να την τροφοδοτούν.

Η σημασία της ένταξης του όρου γυναικοκτονία στο ποινικό δίκαιο φαίνεται τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ: να αναγνωρίζεται, δηλαδή θεσμικά η ιδιαίτερη διάσταση ενός εγκλήματος που συνδέεται με το φύλο του θύματος και να μην αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως μία ακόμη περίπτωση ανθρωποκτονίας. Η νομική αναγνώριση, βέβαια, δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα για την καταγραφή, την κατανόηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γιατί πίσω από πολλές τέτοιες υποθέσεις υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια: έλεγχος, απειλές, stalking, κακοποιητικές συμπεριφορές, ζήλια, απομόνωση, οικονομική ή ψυχολογική εξάρτηση.

Η προστασία της γυναικείας ζωής δεν μπορεί να αρχίζει μετά το έγκλημα. Πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα, από την αναγνώριση της έμφυλης βίας, την πρόληψη, την εκπαίδευση, την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε προειδοποιητικού περιστατικού.

Κάθε νέα γυναικοκτονία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας ακόμη αριθμός. Πρέπει να αποτελεί αφορμή για να αναρωτηθούμε τι δεν είδαμε, τι δεν ακούσαμε και τι δεν κάναμε εγκαίρως. Γιατί η ασφάλεια μιας γυναίκας δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν θα σταθεί τυχερή απέναντι στη βία. Πρέπει να αποτελεί δικαίωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΝΦΙΑ 2027: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγές και εκπτώσεις

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από...

Το Cyclone Project ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις του στους Νομούς Αργολίδας, Μεσσηνίας και Φωκίδας

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, μέσω του Cyclone...

Εγκαίνια Εμποροπανήγυρης 2026 στον Μυστρά

Ο Δήμος Σπάρτης προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της...

Έναρξη για τις 10ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Από τις 24 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026,...