Δυναμική συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού & Επιχειρηματικότητας στη Μεγαλόπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Γορτυνίας συμμετείχε ενεργά στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού & Επιχειρηματικότητας, με τίτλο: «Μετάβαση με Όραμα, για Ανθεκτικές Κοινωνίες στη Μεταλιγνιτική Εποχή» που διοργάνωσαν η  Μετάβαση Μ.Α.Ε. και το Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης Μεγαλόπολης την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεγαλόπολης «Ο Πολύβιος».

Το συνέδριο αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και τη σύνδεση της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γορτυνίας, Αντιδήμαρχος Απόστολος Αποστολόπουλος –εκπροσωπώντας τον Δήμο Γορτυνίας- συμμετείχε ως ομιλητής στην ενότητα «Δίκαιη Μετάβαση: Από το Όραμα στην Πράξη», μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας Κωνσταντίνο Μανδρώνη, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Βασίλειο Χίνη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννη Τρουπή.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κος Αποστολόπουλος τόνισε τη βαθιά σημασία της συμμετοχικής και κοινωνικά δίκαιης διάστασης της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, επισημαίνοντας ότι «η δίκαιη μετάβαση δεν είναι τεχνικό έργο ή πρόγραμμα, αλλά ένα κοινωνικό και πολιτικό εγχείρημα που απαιτεί τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».

Υπογράμμισε πως η ουσία της μετάβασης «δεν βρίσκεται μόνο στους αριθμούς και στους δείκτες, αλλά στους ανθρώπους και στις κοινότητες που καλούνται να χτίσουν μια νέα ταυτότητα μετά από δεκαετίες εξάρτησης από τη λιγνιτική δραστηριότητα».

Ο εκπρόσωπος του Δήμου επεσήμανε ότι, αν και η Γορτυνία δεν διέθετε λιγνιτικές μονάδες, υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη οικονομικά και κοινωνικά με τη Μεγαλόπολη, βιώνοντας και αυτή τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το όραμα και τις προτάσεις του Δήμου Γορτυνίας για μια ισόρροπη και συμμετοχική μετάβαση, βασισμένη σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες:

1.         Ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, με τη δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Μετάβασης, ώστε οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

2.         Επανεκκίνηση της τοπικής παραγωγής, με στήριξη της βιώσιμης γεωργίας, κτηνοτροφίας, μεταποίησης τοπικών προϊόντων και πράσινης επιχειρηματικότητας, αποφεύγοντας νέες μορφές εξάρτησης.

3.         Ανάδειξη του ανθρώπινου και πολιτιστικού κεφαλαίου, με επένδυση στην πολιτιστική ταυτότητα, τον φυσικό πλούτο και το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο της περιοχής.

Ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας ανέδειξε επίσης την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για τη Δίκαιη Μετάβαση, που θα συνδέει το κράτος, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, διαφάνειας και αμοιβαίας ευθύνης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η επιτυχία της μετάβασης θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργά θα εμπλακούν οι ίδιοι οι πολίτες στον σχεδιασμό του νέου τους μέλλοντος. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη μετάβαση αν δεν είναι συμμετοχική. Αν καταφέρουμε να περάσουμε από το όραμα στην πράξη με πίστη και συλλογικότητα, τότε η Μεγαλόπολη και η Γορτυνία δεν θα είναι πια περιοχές μετάβασης, αλλά περιοχές αναγέννησης».

Η παρουσία και η παρέμβαση του Δήμου Γορτυνίας στο συνέδριο ανέδειξαν τον ενεργό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως συνδιαμορφωτή πολιτικών και φορέα ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στη νέα εποχή βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την Αρκαδία.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

1ο-Ετήσιο-Συνέδριο-Ανάπτυξης-Ανθρώπινου-ΔυναμικούΛήψη
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE | 7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ – «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΥΓΙΟΥΛ!» (16/3/2026)

Η “ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ” εις ενθύμιον των 120 χρόνων από τη γέννηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ -γεν. το 1906- αφιερώνει τη βραδιά της Δευτέρας 15 Μάρτη στον ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΥΓΙΟΥΛ! Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΓΙΟΥΛ, τη δεκαετία του 1920 ερχόταν στην Τρίπολη, για διακοπές, και απ' εδώ ξεκίνησε το συνθετικό έργο του γράφοντας τα πρώτα τραγούδια του...! Ιδεώδης ερμηνευτής των τραγουδιών του ΣΟΥΓΙΟΥΛ ο δικός μας -από τα Τρόπαια- ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ, που, με την Ορχήστρα του, από τη σκηνή, του “Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου, θα μας ταξιδέψει σε άλλες ρομαντικές αλλοτινές εποχές... εποχές των αρχοντορεμπέτικων και όχι μόνο...! Όμως, και ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ θα είναι παρών ενώ, ενώ τον Μπάμπη Τσέρτο θα προλογίσει ο γνωστός Μουσικοκριτικός, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ! Τον πρώτο λόγο θα έχει ο Τριπολίτης ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ιδιοκτήτης και Δ/ντής της αρχαιότερης στην Ελλάδα, “ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ”, που, από εκεί έχουν αποφοιτήσει τα μεγάλα ονόματα του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης! Η αλήθεια είναι πως ο χώρος του “Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου”, για μια ακόμη φορά, θ' αποδειχθεί μικρός για να δεχθεί τόσο κόσμο... Η Συναυλία αρχίζει στις 08:00 το βράδυ... και, όπως πάντα, η ΕΙΣΟΔΟΣ θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό...!

Ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε ότι μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης των οργάνων ενδυνάμωσης, από σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026, τίθεται σε πλήρη λειτουργία η αίθουσα βαρών του Δ.Α.Κ. Δήμου Τρίπολης. Η Αντιδήμαρχος Τρίπολης Σταθούλη Θεοδώρα

Υπογραφές για τον βιολογικό καθαρισμό στο Λεβίδι

Κώστας Τζιούμης: «Μια σημαντική μέρα για τον Δήμο Τρίπολης – Υπογραφές για τον βιολογικό καθαρισμό στο Λεβίδι»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ