Τρίπολη: Παράκληση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο – Παραχωρείται στην Ι. Μητρόπολη ο Ναός της Ευαγγελίστριας

Το πρωί της Τρίτης, 11ης Αυγούστου 2026, και ώρα 11:00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος μετέβη στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως, όπου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, τέλεσε την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρωί της Τρίτης, 11ης Αυγούστου 2026, και ώρα 11:00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος μετέβη στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως, όπου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, τέλεσε την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

την Ιερά Παράκληση παρέστη η Διοικήτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, καθώς και ιατροί, μέλη του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ασθενείς και συνοδοί τους, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να ενώσουν την προσευχή τους προς την Παναγία μας κατά τις ευλογημένες αυτές ημέρες του Δεκαπενταυγούστου.

Μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του νοσοκομειακού χώρου, εκεί όπου καθημερινά ο ανθρώπινος πόνος και η αγωνία συναντώνται με την ελπίδα, την επιστήμη, τη φροντίδα και την προσδοκία της θεραπείας, αντήχησαν οι ύμνοι της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία η Εκκλησία μας επικαλείται ως Μητέρα, σκέπη, καταφυγή και παρηγοριά κάθε πονεμένης ψυχής.

Ο Σεβασμιώτατος προσευχήθηκε ιδιαιτέρως υπέρ υγείας, ενισχύσεως και ταχείας αποκαταστάσεως όλων των ασθενών που νοσηλεύονται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, καθώς και υπέρ των οικείων και των συνοδών τους. Παράλληλα, ευχήθηκε ο Θεός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, να ενισχύει και να φωτίζει τους ιατρούς, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου, οι οποίοι καθημερινά υπηρετούν τον πάσχοντα άνθρωπο με επιστημονική ευθύνη, αφοσίωση, υπομονή και ανθρωπιά.

Μετά το πέρας της Ιεράς Παρακλήσεως, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους παρηγοριάς και πνευματικής ενισχύσεως προς τους ασθενείς, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να απουσιάζει από εκεί όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος. Η θέση της Εκκλησίας είναι δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς, δίπλα στον άνθρωπο που αγωνιά, δίπλα στον συγγενή που περιμένει, δίπλα στον ιατρό και τον νοσηλευτή που αγωνίζονται για τη ζωή και την υγεία του συνανθρώπου τους.

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της ποιμαντικής μέριμνας, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι, με προσωπική εντολή και ευλογία του, όχι ένας, αλλά τρεις κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως έχουν αναλάβει την ποιμαντική διακονία στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, προκειμένου να βρίσκονται σταθερά και ουσιαστικά κοντά στους πάσχοντες αδελφούς μας, στις οικογένειες και στους συνοδούς τους, προσφέροντας την παρουσία της Εκκλησίας, την προσευχή, τον λόγο της ελπίδας, τα Ιερά Μυστήρια και κάθε δυνατή πνευματική συμπαράσταση.

Η παρουσία των τριών κληρικών δεν αποτελεί μία τυπική παρουσία, αλλά έκφραση της σταθερής ποιμαντικής βουλήσεως του Σεβασμιωτάτου, ώστε κανένας ασθενής που το επιθυμεί να μη στερείται την πνευματική φροντίδα της Εκκλησίας και κανένας άνθρωπος που δοκιμάζεται να μη νιώθει μόνος. Για την Εκκλησία ο ασθενής δεν είναι ένας αριθμός ή μία κλίνη νοσηλείας· είναι ο αδελφός μας, είναι το πρόσωπο του ίδιου του Χριστού, σύμφωνα με τον λόγο Του: «ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του προς τη Διοικήτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου για την άριστη συνεργασία και την ευαισθησία με την οποία περιβάλλει τα ζητήματα της πνευματικής διακονίας των ασθενών, καθώς και προς τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, οι οποίοι καθημερινά καταθέτουν γνώσεις, δυνάμεις και ψυχή στην υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Σεβασμιωτάτου στους ίδιους τους ασθενείς, προς τους οποίους ευχήθηκε ολόψυχα ταχεία ανάρρωση, δύναμη, υπομονή και ακλόνητη ελπίδα. Τους διαβεβαίωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας τούς περιβάλλει με την αγάπη και την προσευχή της και θα συνεχίσει να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, ο Σεβασμιώτατος σε μία εξαιρετικά σημαντική και χαρμόσυνη εξέλιξη για την τοπική μας Εκκλησία, η οποία αφορά τον ιστορικό Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε δημοσίως και εγκαρδίως τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και προς την κυρία Διοικήτρια του Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου Τριπόλεως, για την ουσιαστική συμβολή, τη συνεργασία και την ανταπόκρισή τους στο αίτημα της τοπικής Εκκλησίας, που οδήγησαν στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί για την Ιερά Μητρόπολη μία πράξη ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ένας ιστορικός και αγαπητός Ιερός Ναός της Τριπόλεως αποδίδεται στην εκκλησιαστική διακονία και μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας. Η Ιερά Μητρόπολη αναλαμβάνει με αίσθημα ευθύνης να τον διαφυλάξει, να τον φροντίσει και να τον αναδείξει, ώστε η Ευαγγελίστρια να συνεχίσει να αποτελεί ζωντανό τόπο λατρείας, προσευχής, πνευματικής αναπαύσεως και παρηγοριάς για τον λαό μας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, όταν έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να αποδίδει καρπούς προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα της ελπίδος και της παρηγοριάς, να απλώνει τη μητρική Της σκέπη επάνω από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, τη Διοίκηση, τους ιατρούς, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους τρεις κληρικούς που διακονούν τους ασθενείς και, κυρίως, επάνω από κάθε πάσχοντα αδελφό μας, χαρίζοντας υγεία, δύναμη, υπομονή και την ελπίδα που γεννά η πίστη στον Θεό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δήμος Καλαμάτας: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και προχωρά η ψηφιοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης

Η πράξη «Ψηφιακή Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας», εντάχθηκε για χρηματοδότηση...

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2026 στον Πύργο Πλαπούτα

Η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, θα οργανώσει καλοκαιρινές εκδηλώσεις και δράσεις στον Πύργο Πλαπούτα- Παλούμπα Γορτυνίας

Το 2ο School Festival έρχεται στο Κορακοβούνι

Το Δημοτικό Σχολείο Κορακοβουνίου ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το 2ο School Festival, που διοργανώνει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Κορακοβουνίου τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026.