Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “West–Est: SharingMusicalIdentitiesLearningEurope – WESMILE” (Δύση-Ανατολή: Μαθαίνοντας την Ευρώπη μέσα από τις μουσικές μας ταυτότητες) το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης συμμετείχε από την Κυριακή, 31 Μαρτίου, μέχρι και το Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, στην έκτη κατά σειρά διεθνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, όπου έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων από τις χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Τουρκία και Ρουμανία.
Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τέσσερις μαθητές και δύο συνοδούς καθηγητές. Το συνεργαζόμενο σχολικό συγκρότημα ήταν τοAgrupamentode ΕscolasArturGonçalves(ομάδα οκτώ σχολείων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές) του δήμου TorresNovas της Κεντρικής Πορτογαλίας. Έγινε υποδοχή των αποστολών σε δύο από τα παραπάνω σχολεία, τελετή έναρξης εργασιών παρουσία της Δημοτικής Αρχής και του Γενικού Διευθυντή της ομάδας σχολείων καθώς και ξενάγηση στους χώρους των σχολικών κτιρίων. Εκεί, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν μαθήματα σε καθημερινή βάση σύμφωνα με το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα και αντάλλαξαν απόψεις με πορτογάλους μαθητές και διδάσκοντες σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων των αντίστοιχων χωρών.
Καθώς το θέμα του προγράμματος άπτεται πλήρως των ενδιαφερόντων των μαθητών και των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, η μουσική κυριάρχησε σε θεωρητικό, αλλά και σε πρακτικό πλαίσιο, σε παρουσιάσεις, εργαστήρια, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του ταξιδιού ήταν η περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης υποδοχής, αλλά και της πρωτεύουσας, όπου οι αποστολές επισκέφθηκαν ανάμεσα σε αμέτρητα αξιοθέατα, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη Λισαβόνα έγινε ξενάγηση στη Μονή των Ιερονυμιτών (στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται ο τάφος του θαλασσοπόρου Βάσκο Ντα Γκάμα και του ποιητή-λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα), στον Πύργο Belém (εφαλτήριο των πορτογάλων θαλασσοπόρων), και επίσκεψη στο Μνημείο των Ανακαλύψεων, στην Αψίδα της οδού Augusta του ιστορικού κέντρου και στη μνημειακή Πλατεία Εμπορίου που «βρέχεται» από τον ποταμό Τάγο.
Μαθητές και καθηγητές εντυπωσιάστηκαν επίσης από τη μεσαιωνική πόλη Obidus, τη Sintra (όπου επισκέφθηκαν τη μαγευτική QuintadaGaleira), τον προσκυνηματικό χώρο της Fátima (όπου εκτός του καθεδρικού ναού, που δεσπόζει στον άπλετο χώρο, βρίσκεται σε αντιδιαστολή ο σύγχρονης αρχιτεκτονικής αριστουργηματικός ναός έκτασης 33.000τ.μ. – έργο του έλληνα Αλέξανδρου Τομπάζη). Πρωτόγνωρες εικόνες χάρισε στους μαθητές και η επίσκεψη στη Nazaré, στις όχθες του Ατλαντικού. Ατενίζοντας τον απέραντο ωκεανό, σκαρφάλωσαν στον ψηλότερο βράχο για να φωτογραφηθούν μπροστά στο φάρο και να νιώσουν για λίγο τη λαχτάρα και την προσμονή του θαλασσοπόρου εξερευνητή.
Η γνωριμία με την εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα της Πορτογαλίας αποτέλεσε ειδικά για την ελληνική αποστολή σημαντικό σταθμό στην πορεία του προγράμματος Erasmus+ και πρόκληση για συσχετίσεις και συγκρίσεις μεταξύ δύο χωρών με κάποιες ομοιότητες ως προς την ευρωπαϊκή τους διάσταση.
Για την Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+
Οι συνοδοί καθηγητές
Σωτήριος Κωστούρος
Καλλιρρόη Αργυροπούλου
Ο Διευθυντής του σχολείου
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ




