Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος: Θέση για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες λιθίου στην Αρκαδία

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία και την κατηγορηματική της αντίθεση στην εκτεταμένη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στις περιοχές Δόριζα, Παρθένι, Στενό και Αγιωργίτικα Αρκαδίας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, χαρακτηρίζονται από διακύμανση σχετικά με την παραγωγή τους. […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία και την κατηγορηματική της αντίθεση στην εκτεταμένη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στις περιοχές Δόριζα, Παρθένι, Στενό και Αγιωργίτικα Αρκαδίας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, χαρακτηρίζονται από διακύμανση σχετικά με την παραγωγή τους. Η ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος προβάλλεται σήμερα ως επιχείρημα για την εγκατάσταση μεγάλων συγκροτημάτων μπαταριών λιθίου σε περιοχές της Αρκαδίας. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές καθώς οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να κάνουν αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ δύο έως τρεις ώρες ημερησίως στην περίπτωση που οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, σε διαφορετική περίπτωση η αποθήκευση είναι μηδενική. 

Ωστόσο, η τεχνολογία των μπαταριών λιθίου δεν είναι απαλλαγμένη σοβαρών κινδύνων. Σε διεθνές επίπεδο έχουν καταγραφεί περιστατικά πυρκαγιών σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, με ιδιαίτερη δυσκολία κατάσβεσης λόγω του φαινομένου της θερμικής διαφυγής (thermal runaway). Τέτοιες πυρκαγιές μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες ή και ημέρες και να απαιτήσουν εξειδικευμένες μεθόδους διαχείρισης. Επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος, παράγονται τοξικά αέρια και σωματίδια, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Η κλίμακα των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων και η γειτνίασή τους με κατοικημένες και αγροτικές περιοχές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα:

  • Έχουν εκπονηθεί ολοκληρωμένες και ανεξάρτητες μελέτες επικινδυνότητας;
  • Υπάρχει επαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας σε ακτίνα ευρύτερης επίδρασης;
  • Διασφαλίζεται πλήρως η προστασία των υδάτινων πόρων, των καλλιεργειών και της τοπικής παραγωγής;
  • Έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες;

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα αποθήκευση μεγάλης ισχύος  ενέργειας δεν έχει επιτευχθεί παγκοσμίως, συνεπώς οι μπαταρίες λιθίου δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση του πρόβλημα της ισορροπίας του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αλλόγιστη και υπερσυγκεντρωτική επέκταση ενεργειακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων, που μεταβάλλουν δραστικά τον χαρακτήρα και το φυσικό τοπίο των αρκαδικών βουνών.

Καλούμε την Πολιτεία να επανεξετάσει το υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός:

  • δεν υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας,
  • κατανέμεται δίκαια γεωγραφικά,
  • και προστατεύει ουσιαστικά το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της Αρκαδίας.

Καλούμε επίσης τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές να σταθούν στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, να απαιτήσουν πλήρη διαφάνεια, επικαιροποιημένες μελέτες ασφάλειας και σαφείς εγγυήσεις προστασίας.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να προχωρήσει εις βάρος της ασφάλειας, της υγείας και της βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών.
Η ανάπτυξη οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τον τόπο — όχι να τους θέτει σε διακινδύνευση.

                                                                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                                            της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

                                                                

                                                                  Ο Πρόεδρος     Η Γενική Γραμματέας          
                                                          Μπένος Παναγιώτης   Μανιάτη Παρασκευή       

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νεστόρεια 2026: Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Η Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος υποδέχεται και φέτος τα Νεστόρεια 2026 , έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που για δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και της δημιουργικής έκφρασης του τόπου μας. Με επίκεντρο τον πολιτισμό και την ανθρώπινη συμμετοχή

Κλιματιζόμενος χώρος στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας λόγω καύσωνα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής...

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άνοια σε Παλαιοπαναγιά και Καρυές

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την Άνοια, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Σπάρτης και το Κέντρο Ημέρας για

ASTΕRAS AKTOR: Ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν 2026-2027

Τα εισιτήρια διαρκείας για τη σεζόν 2026-2027 ανακοίνωσε η ΠΑΕ ASTERAS AKTOR, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλάθλους της ομάδας να εξασφαλίσουν τη θέση τους στο γήπεδο και να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας αγωνιστικής περιόδου.