Διαβάσαμε: «Εμείς οι ασταμάτητοι: Πως κατακτήσαμε τον κόσμο» από τον Yuval Hoah Harari

Το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπήρχε ένας και μόνο τρόπος ζωής, αλλά πολλοί διαφορετικοί – δεν έκαναν όλοι τα ίδια πράγματα. Ο κόσμος φιλοξενούσε χιλιάδες διαφορετικές φυλές, η καθεμία με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικά είδη οικογενειών και διαφορετικό τρόπο ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπήρχε ένας και μόνο τρόπος ζωής, αλλά πολλοί διαφορετικοί – δεν έκαναν όλοι τα ίδια πράγματα. Ο κόσμος φιλοξενούσε χιλιάδες διαφορετικές φυλές, η καθεμία με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικά είδη οικογενειών και διαφορετικό τρόπο ζωής.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλοι ανήκουν μόνο σε ένα είδος; Τι συνέβη στα υπόλοιπα; Πως κατάφεραν οι πρόγονοί μας να υπερισχύσουν απέναντι σε όλους τους άλλους ανθρώπους; Πως εξαφανίστηκαν τα γιγάντια ζώα όπως τα μαμούθ ενώ άλλα μικρότερα όπως οι κάστορες και τα κουνέλια συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα; Ποια είναι η υπερδύναμη που απέκτησαν οι Σάπιενς και η οποία μας επιτρέπει να κυβερνάμε σήμερα τον πλανήτη;

Η ιστορία μας αρχίζει από πολύ παλιά, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Τον καιρό που οι άνθρωποι ήταν απλά συνηθισμένα ζώα που ζούσαν στην ύπαιθρο και σκαρφάλωναν πάνω σε δέντρα για να μαζέψουν καρπούς. Τότε που οι άνθρωποι ήταν σχετικά αδύναμα ζώα και έτρεχαν για να σωθούν όταν κινδύνευαν από τα άλλα ζώα. Όμως, δε μένουν στάσιμοι σε αυτή τη κατάσταση, αρχίζουν να χρησιμοποιούν ραβδιά και πέτρες για να φτιάξουν κάθε λογής εργαλεία, ανακαλύπτουν τη φωτιά και την αξιοποιούν στο μαγείρεμα της τροφής. Πλέον κερδίζουν χρόνο, το στομάχι και τα δόντια μικραίνουν ενώ ο εγκέφαλος μεγαλώνει και τότε αλλάζουν πολλά!

Το καταπληκτικό ταξίδι στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης στο χρόνο συνεχίζεται. Ακολουθούμε τους αρχαίους ανθρώπους στο ταξίδι της μετανάστευσής τους από τις σαβάνες της Αφρικής και την εξάπλωσή τους στις πεδιάδες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής μέχρι τη μακρινή Αυστραλία και τα παγωμένα τοπία της Αρκτικής. Παρακολουθούμε τον αγώνα της επικράτησης των Σάπιενς απέναντι στους Νεάντερνταλ, τους νάνους του Φλόρες και τους Ντενίσοβα και μαθαίνουμε τη μυστική υπερδύναμη των Σάπιενς που κατάφεραν να αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο από μόνοι τους.

Η δύναμη των ανθρώπων είναι τεράστια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλούς ή κακούς τρόπους. Για να γίνετε άνθρωποι, πρέπει να καταλάβετε τη δύναμη που διαθέτετε και τι να την κάνετε.

Ο Yuval Noah Harari, ο συγγραφέας του best seller Sapiens, αυτή τη φορά απευθύνεται με το μοναδικό του συγγραφικό στυλ σε ένα εντελώς νέο κοινό, σε παιδιά και εφήβους, και τους ταξιδεύει εκατομμύρια χρόνια πίσω όπου οι άνθρωποι ήταν απλά συνηθισμένα ζώα που ζούσαν στην ύπαιθρο και πάλευαν για την επιβίωση τους. Ο διαπρεπής διανοούμενος χρησιμοποιεί σύγχρονες καταστάσεις και εξηγεί με απλό επιστημονικό τρόπο πως οι άνθρωποι κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχοι στον πλανήτη Γη πολύ πριν ακόμη χτίσουν τη πρώτη πόλη και μάθουν τη γραφή. Η γλαφυρή και παραστατική διήγηση σε συνδυασμό με την πολύχρωμη και ευχάριστη εικονογράφηση του Ricard Zaplana Ruiz, εγείρουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη και τον μυούν ευχάριστα στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι το βιβλίο «Εμείς οι ασταμάτητοι: Πως κατακτήσαμε τον κόσμο», είναι ο πρώτος από τους τέσσερις τόμους της παιδικής σειράς του Yuval Noah Harari που αφηγείται την επική αληθινή ιστορία του είδους μας. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, μιλάμε για ένα όμορφο βιβλίο με μια υπέροχη πρόσκληση προς τον νεαρό αναγνώστη να συνειδητοποιήσει τη μοναδικότητα του πλανήτη μας και να κατανοήσει την «υπερδύναμη» του ανθρώπου.

Το βιβλίο του Yuval Noah Harari «Εμείς οι ασταμάτητοι: Πως κατακτήσαμε τον κόσμο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και Αλεξάνδρεια.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:08:19

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Μια εναλλακτική πρόταση για τις καθημερινές μετακινήσεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κερδίζουν έδαφος στην Τρίπολη – Επιδοτήσεις και οικονομικά οφέλη ενισχύουν το ενδιαφέρον των πολιτών Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των πολιτών στην Τρίπολη, αποτελώντας μια σύγχρονη, οικονομική και…

Προς ολοκλήρωση η αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου Κρανιδίου Πορτοχελίου και Κρανιδίου Ερμιόνης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τη συντήρηση, τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών του οδικού δικτύου, δίνοντας έμφαση στην οδική ασφάλεια και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνεται το έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση τμημάτων επαρχιακών οδών Νο 4 (Κρανίδι – Πορτοχέλι) και Νο 9 (Κρανίδι – Ερμιόνη)», συνολικού προϋπολογισμού

Βραβείο Αριστείας του ΙΚΥ στη Χαραλαμπία Κρόκου – Η απονομή από την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην ακαδημαϊκή της πορεία αποτέλεσε...

Η τοποθέτηση του Δήμου Τρίπολης για την υπόθεση των 800.000 ευρώ

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές σχετικά με την υπόθεση...