Κικίλιας – Υπουργός Τουρισμού | Το 2023 σπάμε τα «κοντέρ» στον τουρισμό – Είμαστε ένα πολύ ισχυρό παγκόσμιο brand

 «Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με έσοδα 17,6 δισεκ. - 2,6 δισεκ. πάνω από τον προϋπολογισμό – με 20% αυξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με έσοδα 17,6 δισεκ. – 2,6 δισεκ. πάνω από τον προϋπολογισμό – με 20% αυξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία».

 Αυτό δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 κα. Μαρία Σαράφογλου, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει το τουριστικό προϊόν της χώρας», καθώς όπως είπε, πλέον «είμαστε ένα πολύ ισχυρό παγκόσμιο brand».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι τα έργα υποδομής για τον τουρισμό», ενώ πρόβλημα που πρόκειται να αντιμεωπιστεί είναι ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση κλάδων και αρμοδιοτήτων του τουρισμού σε διάφορα υπουργεία, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας fast track πλατφόρμας που θα ενώνει όλες τις κρίσιμες υποδομές.

Όπως έκανε γνωστό, στην Αθήνα και στην Αττική δε σταμάτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου να υπάρχει τουριστικό προϊόν το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι επενδύουν στη χώρα.

Έκανε λόγο για την προστιθέμενη αξία από την κρουαζιέρα, αλλά και τις πολλές επιλογές εναλλακτικών τουριστικών προορισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηρισικά ο κ. Κικίλιας: «Πλέον ο τουρισμός δεν είναι εποχικός στη χώρα, είναι φτιαγμένος στρατηγικά για να διαρκεί όλο και περισσότερο, να είναι όλο και πιο ποιοτικός και να αφήνει όλο και περισσότερο εισόδημα στους Έλληνες»

Πλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, στα κέρδη και στα έσοδα από τον τουρισμό συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς 280.000 τουριστικές επιχειρήσεις συνδέονται με τον τουρισμό ενώ και ο ΕΟΤ κάνει καμπάνια 12 μήνες το χρόνο για αγορές στην Ελλάδα

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας συνδέεται έμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό και υπενθύμισε ότι διατέθηκαν 105 εκατομμύρια ευρώ στον κοινωνικό τουρισμό, ποσό που επέτρεψε σε χιλιάδες Έλληνες να κάνουν αξιοπρεπείς διακοπές σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Κικίλιας χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων για Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, που προβλέπει αυξήσεις, ενώ προέτρεψε τους επιχειρηματίες την παροχή καλών μισθών στους εργαζόμενους, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να παταχθεί η “μαύρη” εργασία.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις χαρακτήρισε ως “σωτηρία” για πολλούς πολίτες, ωστόσο επεσήμανε ότι «όσοι μπαίνουν στον μανδύα αυτών των ανθρώπων και προσφέρουν στην ουσία ξενοδοχειακές υπηρεσίες με δεκάδες καταλύματα είναι πρόβλημα για εμάς» και εξήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της άποψης ότι πρέπει να μειώνεται οι φορολογία και να διαμορφώνουμε επενδυτικές και αναπτυξιακές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι μας που στρατηγικά κερδίζουν από τον τουρσιμό έχουν εκπονήσει υψηλού επιπέδου μελέτες, προκειμένου να διατηρήσουμε την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος».

Ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή παραθαλάσσιους προορισμόύς, προκειμένου να διατηρηθεί η ταυτότητα του τόπου και αναφέρθηκε στο ρεράστιο success story της Ηπείρου.

Με αφορμή τα φαινόμενα αυθαιρεσιών στο νησί της Μυκόνου, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι πλέο αποδεικνύεται πως η κοινωνία και οι πολίτες είναι πολύ ώριμοι να αφομοιώσουν και να επικροτήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες και νόμοι για όλους. Νόμοι για τους ισχυρούς και τους μη ισχυρούς, για τους πολλούς και τους λίγους και αυτό πρέπει να ξεκινάει από τους ισχυρούς, γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιαννακούρας για τη νέα φοιτητική εστία στην Τρίπολη: «Είναι μία μεγάλη οικονομική ένεση για την περιοχή»

Την απόκτηση φοιτητικής στέγης στην Τρίπολη για 96 φοιτητές και φοιτήτριες, μετά την αξιοποίηση του ανενεργού ξενοδοχείου, χαιρετίζει με ανάρτησή του ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Γιαννακούρας. Αναλυτικά: Μία μέρα χαράς σήμερα, για την Τρίπολη και…

Εγκαινιάστηκε η νέα φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη

Τα επίσημα εγκαίνια της νέας φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου. Η νέα εστία…

Ο κ. Gonçalo Feio προπονητής του ASTERAS AKTOR

Η ΠΑΕ ASTERAS AKTOR ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Πορτογάλο Gonçalo Feio, ο οποίος υπέγραψε έως το καλοκαίρι του 2029 και αναλαμβάνει άμεσα την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Διάκριση για τον Γορτύνιο Γιώργο Κοντοβαζαινίτη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Δήμος Γορτυνίας συγχαίρει τον Γιώργο Κοντοβαζαινίτη για την εκλογή του ως Καθηγητή Περιοδοντολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναγνωρίζοντας την επιστημονική του πορεία και τη σύνδεσή του με τον τόπο.