«Έτοιμη για νέα βοήθεια η Γερμανία»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους έως και 20 δις ευρώ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικ. Μάρτιν Γέγκερ διαψεύδει ωστόσο το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους έως και 20 δις ευρώ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικ. Μάρτιν Γέγκερ διαψεύδει ωστόσο το δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είναι υπέρ της χορήγησης ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα από το ταμείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, σύμφωνα με προδημοσίευση από το περιοδικό Spiegel, την οποία μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το νέο πακέτο διάσωσης θα ανέρχεται στα 20 δις ευρώ. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες γερμανοί ειδικοί κοστολογούσαν ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης «μόλις» στα 10 δις ευρώ. Εν τω μεταξύ όμως τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν μείνει στάσιμες.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ διέψευσε από το Βερολίνο το δημοσίευμα του Spiegel αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός για ένα τέτοιο πρόγραμμα». Τόνισε δε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Ωστόσο το Spiegel επανήλθε στο θέμα υποστηρίζοντας ότι ο λόγος της διάψευσης είναι το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει ενοχληθεί έντονα από τη στάση του κ. Βαρουφάκη. Κυβερνητικοί κύκλοι είπαν προς το Spiegel ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να συναινέσει σε νέο πακέτο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους σχετικούς όρους.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ ενός κουρέματος»

Βασική προϋπόθεση για την παροχή ενός νέου πακέτου βοήθειας είναι να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όρους για μεταρρυθμίσεις αλλά και «ένα είδος εποπτείας» από την τρόικα των χρηματοδοτών, δηλαδή την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, εντούτοις τάσσεται υπέρ νέων διευκολύνσεων. «Υπέρ ενός κουρέματος δεν υπάρχει προς το παρόν πλειοψηφία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο Spiegel. O κ. Σουλτς τάσσεται επίσης υπέρ μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων.

«Για την ώρα ισχύει ότι η τελευταία εξοφλητική δόση αναμένεται το 2057. Το αν αυτό το γεγονός αναβληθεί για μια δεκαετία δεν κάνει στην πραγματικότητα καμία μεγάλη διαφορά. Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να έρθει σε εκείνη τη θέση, όπου θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της», αναφέρει ο Μ. Σουλτς.

Δήμητρα Κυρανούδη (dpa)

Πηγή: Deutsche Welle

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι φωνές της Τρίπολης τραγουδούν Στέλιο Καζαντζίδη σε μια μουσική βραδιά στην πλατεία Άρεως

Στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Στέλιου Καζαντζίδη. Η βραδιά περιελάμβανε ερμηνείες γνωστών λαϊκών τραγουδιών από το ρεπερτόριο του καλλιτέχνη, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τοπικά μουσικά σχήματα και ερμηνευτές της περιοχής. Η εκδήλωση συγκέν

Τέμπη: Πρόταση για παραπομπή Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Μητρουλιάς εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο,

Πάνω από 13.5 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και την καινοτομία από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη , η απόφαση έγκρισης 49 αποτελεσμάτων αξιολόγησης