Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο Δήμος Μονεμβασίας διοργανώνει δύο ενημερωτικές ημερίδες με τίτλο «Διαβήτης – Συνοδοιπόροι στο ταξίδι», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη νόσο.
Οι ημερίδες θα επικεντρωθούν στις δύο βασικές μορφές σακχαρώδους διαβήτη, τον Τύπο 1 και τον Τύπο 2, καθώς και στη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης της νόσου.
Ειδικότερα, θα γίνει ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1, ο οποίος είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας και απαιτεί τη χορήγηση ινσουλίνης, αλλά και για τον συχνότερο Τύπο 2, ο οποίος συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τον τρόπο ζωής. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι τρόποι πρόληψης και η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης της νόσου.
Οι δύο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
– Στους Μολάους: Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στις 17:30, στη Λέσχη Φιλίας Μολάων. Εισηγητές θα είναι ο Γεώργιος Χατζής, MD, MSc, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος και υπεύθυνος Ιατρείου Υπέρτασης, και ο Στράτος Θ. Μαυροειδάκος, MEd, MSc, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων.
– Στη Μονεμβασιά: Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2026, στις 18:00, στη Λέσχη Φιλίας Μονεμβασίας. Εισηγητές θα είναι η Ουρανία-Λυδία Κορομπέλη, ειδικευόμενη ιατρός Παθολογίας, και ο Στράτος Θ. Μαυροειδάκος, MEd, MSc, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων.
Μέσα από τις δύο δράσεις, ο Δήμος Μονεμβασίας επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση του διαβήτη και στην προαγωγή της υγείας των πολιτών.



