Θεραπεία – Αντιμετώπιση σε τσιμπήματα από Μωβ και Γαλάζιες Μέδουσες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους Έλληνες έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλων πληθυσμών από μέδουσες-τσούχτρες κοντά σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και προβληματίζει τους λουόμενους και θα πρέπει να υπάρχει ειδική διαχείριση εφόσον κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με μία μέδουσα-τσούχτρα.

Αρθρο του κ. Επιτροπάκη Γιώργου

Τα τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες) είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες και συνήθως συνοδεύονται από πόνο. Ανάλογα με το είδος της μέδουσας και την αντίδραση του ατόμου, ορισμένα τσιμπήματα μεδουσών είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση, απαιτώντας επείγουσες πρώτες βοήθειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των μωβ-ρωζ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και των γαλάζιων μεδουσών (Rhizostoma pulmo) στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένα είδη κατατάσσεται στα πιο επικίνδυνα και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, την ώρα που τα καλοκαιρινά μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στις ελληνικές θάλασσες, η πιο κοινές μέδουσες-τσούχτρες παραμένουν η Pelagia noctiluca (μωβ-ροζ χρώματος) και η Rhizostoma pulmo (γαλάζιου χρώματος) και προκαλούν από ενοχλητικό έως οδυνηρό τσίμπημα-λόγω της νευροτοξίνης που έχουν- ή αρκετές φορές σοβαρότερες αντιδράσεις όταν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.
Η Νευροτοξίνη αποθηκεύεται σε ειδικά όργανα(νηματοκύστεις) που βρίσκονται στα πλοκάμια της μέδουσας.
Οι Μωβ Μέδουσες(Pelagia noctiluca) θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο.
Η Μωβ Μέδουσα(Pelagia noctiluca) όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι Πορτοκαλό-Καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο Πορφυρό-Μωβ χρώμα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένες πληθυσμιακές εξάρσεις των Μεδουσών στη Μεσόγειο.

Τα πιο κύρια συμπτώματα μετά το τσίμπημα μέδουσας

Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας εξαρτώνται από τον τύπο της μέδουσας, την διάρκεια της επαφής και την επιφάνεια του δέρματος που εκτέθηκε.
Τα ήπια τσιμπήματα συνήθως προκαλούν μικρή ενόχληση, φαγούρα και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα.
Αν μας τσιμπήσει μία μέδουσα, στο σημείο του δέρματος μπορεί υπάρξει καυσαλγία,κνησμός, ερύθημα,βλατίδες,φυσαλλίδες,οίδημα .
Πιο σοβαρά τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα στον οργανισμό.
Κακουχία,ρίγη, πυρετό, ναυτία,εμετοί,αλλεργία ακόμη και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε Shock ή αλλεργική αντίδραση.
Το τσίμπημα προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στη περίπτωση τσιμπήματος αποφεύγουμε το τρίψιμο στο σημείο επαφής, ξεπλένουμε με άφθονο θαλασσινό νερό, αποφεύγουμε το γλυκό νερό επειδή μπορεί(λόγω χαμηλής ωσμωτικότητας) να προκαλέσει ρήξη περισσότερων νηματοκύστεων.
Αποφεύγουμε το τρίψιμο της περιοχής του δέρματος.
Αμεση απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων των νηματοκύστεων της μέδουσας, εάν παραμείνουν μπορεί να συνεχίσουν να απελευθερώνουν νευροτοξίνη.
Χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά σκευάσματα ειδικά για τσιμπήματα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο σημείο επαφής. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και γίνονται εντονότερα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον Γιατρό μας.
Στην αρχή καθαρίζουμε καλά την περιοχή με θαλλασινό νερό, και μετά βάζουμε φυσιολογικό ορό. Αν υπάρχει δυνατότητα βάζουμε ψυχρά επιθέματα, όπως για παράδειγμα πάγο. Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά, αν κρίνει ο γιατρός που θα μας δει μπορεί να μας δώσει και αντιβιοτικά από το στόμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης.
Επίσης μπορεί να χρειαστεί να δώσει ο γιατρός στον ασθενή αντισταμινικά και κορτιζόνη,είτε σε μορφή κρέμας για τοπική χρήση ή από του στόματος σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

epitropakisg

ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
     ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
     ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ -ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
     ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΕ- Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
     ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΔΕ- Ελληνικής Εταιρείας ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
     ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΔΧ-Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής
    
     Ηράκλειο Κρήτης
     Λ.Δημοκρατίας 59
     Τ.Κ. 71306
    Τηλέφωνο Επικοινωνίας
    6973232734
    2810222195

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

Πασχαλινό Bazaar από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Πασχαλινά Bazaars από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο