ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, τα πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τρεις λόγους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την ευλογιά των πιθήκων, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων.

Το εν λόγω ζήτημα βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ, η οποία εξετάζει τους Μολσυματικούς Κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημίες ή πανδημίες και παρέχει συμβουλές στον Οργανισμό σχετικά με τέτοιου είδους υγειονομικές απειλές.

Πάνω από 100 περιστατικά μολύνσεων έχουν καταγραφεί σε χώρες εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

«Ιδιαίτερα» τα χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, τα πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή στην περίπτωση αυτή όλα εκτός από ένα δεν σχετίζονται με ταξίδια σε περιοχή όπου είναι ενδημική η ασθένεια. Δεύτερον, επειδή τα περισσότερα από τα πρώτα κρούσματα, εντοπίστηκαν από υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και αφορούσαν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Και τρίτον, λόγω της διάσπαρτης γεωγραφικής φύσης τους στην Ευρώπη και εκτός αυτής, φαίνεται πως η μετάδοση μπορεί να λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό καιρό.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα προκειμένου να ερευνηθούν περαιτέρω, να εντοπιστεί η πιθανή πηγή μόλυνσης, ο τρόπος εξάπλωσης του ιού καθώς και τρόποι περιορισμού της μετάδοσης στο μέλλον, σημειώνει ο Κλούγκε.

«Επιπλέον, παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη σε ό,τι αφορά την επίβλεψη, τη διεξαγωγή τεστ, την αποτροπή και τον έλεγχο των μολύνσεων, την κλινική διαχείριση, την επικοινωνία σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κινδύνου και την κοινή συνεργασία, καθώς και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών και υγειονομικών δικτύων», προσθέτει.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα κρούσματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα είναι ήπια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια ασθένεια που περιορίζεται από μόνη της και οι περισσότεροι από όσους μολύνονται αναρρώνουν εντός λίγων εβδομάδων χωρίς κάποια θεραπεία.

«Παρ’ όλα αυτά, η νόσος μπορεί να είναι και πολύ πιο σοβαρή, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα», εξηγεί, τονίζοντας ότι όποιος ανησυχεί για κάποιον ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του ή κάποιον πάροχο Υγείας.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα άτομα που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τη νόσο θα πρέπει να περάσουν από ιατρικό έλεγχο και να τεθούν σε απομόνωση απο την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται συνήθως εύκολα μεταξύ ανθρώπων, και απαιτείται πολύ στενή επαφή, με τον ιό να εισβάλει στον οργανισμό μέσω πληγών στο δέρμα ή μέσω της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης, του στόματος ή των σωματικών υγρών.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της στενής σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.

Ανησυχία για το καλοκαίρι

«Καθώς η περιοχή της Ευρώπης εισέρχεται στην καλοκαιρινή περίοδο, με μαζικές συναθροίσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται αυτή τη στιγμή μεταξύ ατόμων που είχαν σεξουαλικές επαφές και τα συμπτώματα είναι από πολλούς μη αναγνωρίσιμα», σημειώνει ο Κλούγκε.

Αναφέρει μάλιστα ότι η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός αλλά και η απαραίτητη απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για τη μείωση της μετάδοσης σε δομές υγείας – τα ίδια δηλαδή μέτρα που λαμβάνονται και για την Covid-19.

«Το ότι τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται και καταγράφονται, δείχνει ότι τα συστήματα παρακολούθησής μας λειτουργούν, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εμπλεκόμενες χώρες για την άμεση αντίδρασή τους και τη διαφάνεια στην κοινοποίηση των [σχετικών] πληροφοριών. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εκτυλίσσεται», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Τέλος, ο Κλούγκε έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ασθένεια δεν θα πρέπει να στιγματίζονται ή να βιώνουν διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως ανέφερε, η έγκαιρη επικοινωνία με τους πολίτες σε ό,τι αφορά τους κινδύνους είναι σημαντική, και οι οργανισμοί δημόσιας Υγείας θα πρέπει να διαδώσουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο