Το ροχαλητό, εκτός από ενοχλητικό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο???

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ροχαλητό, εκτός από ενοχλητικό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο

Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο, ιδίως, αν συνοδεύεται από υπνική άπνοια.

Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται έλεγχο και αντιμετώπιση, ανάλογα με την αιτία (π.χ. μείωση του σωματικού βάρους, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, χειρουργική διόρθωση κωλυμάτων του ανώτερου αναπνευστικού ή και χρήση ειδικής μάσκας στον ύπνο).

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από διαταραχές της λειτουργίας των πνευμόνων, της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και της καρδιακής λειτουργίας.

Στα παιδιά το ροχαλητό, συνήθως, οφείλεται σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ή/και των αμυγδαλών και αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική αφαίρεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ροχαλητό, συνήθως, προκαλεί κακής ποιότητας ύπνο ή και άπνοια, που εκδηλώνεται με υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, ελλειπή συγκέντρωση και προσοχή, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στη δουλειά ή στο σχολείο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων συνδέεται με τον κακό ύπνο.

Η έρευνα του emedi έδειξε ότι

Αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Ναι, πολύ συχνά (51%)

Ορισμένες φορές (38%)

Όχι, ποτέ (11%)


Μειώστε το ροχαλητό

1. Δώστε προσοχή στο βάρος σας: Η παχυσαρκία είναι η κυριότερη αιτία εμφάνισης ροχαλητού, αφού τα άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα.

2. Κοιμηθείτε στο πλάι: Όταν κοιμάστε ανάσκελα, το σαγόνι ανοίγει, ευνοώντας την εμφάνιση του ροχαλητού. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε ξαπλωμένοι πάνω στα πλευρά σας. Αν κοιμάστε ανάσκελα, να αγοράσετε μερικά επιπλέον μαξιλάρια. Επίσης, να ανασηκώσετε το κεφάλι του κρεβατιού σας, με όποιο τρόπο μπορείτε. Δοκιμάστε το τρικ της μπάλας του τένις. Ράψτε μια μπάλα του τένις στο πίσω μέρος της πυτζάμας σας ώστε αν τυχόν γυρίζετε κατά τον ύπνο σας ανάσκελα να νιώθετε άβολα.

3. Αποφύγετε το αλκοόλ και το φαγητό αμέσως πριν κοιμηθείτε: Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, ενώ το φαγητό προκαλεί έκκριση σάλιου και βλέννας, φαινόμενα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη αναπνοή και φράζουν τους αεραγωγούς της μύτης σας. Αλκοόλ, υπνωτικά χάπια, καφές, και τα λιπαρά τρόφιμα πριν τον ύπνο μπορούν όλα να προκαλέσουν αύξηση του ροχαλητού προκαλώντας στους μυς του λαιμού σας χαλάρωση και έτσι κλείνουν τους αεραγωγούς σας. Τα μεγάλα γεύματα και τα λιπαρά τρόφιμα περιορίζουν, επίσης, τη ροή του αέρα σας πιέζοντας προς τα πάνω το διάφραγμα. Το κάπνισμα μπορεί, επίσης, να είναι μια συχνή αιτία του ροχαλητού, και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία γενικότερα. Αν είστε καπνιστής και θέλετε να σταματήσετε να ροχαλίζετε, κόψτε το κάπνισμα.

4. Καθαρίστε τους ρινικούς αεραγωγούς πριν από τον ύπνο: Τα ηρεμιστικά και κυρίως τα αντιισταμινικά φάρμακα φράζουν τις διόδους του αέρα της αναπνοής και ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού, γι΄ αυτό φυσάτε καλά τη μύτη σας πριν από τον ύπνο. Δοκιμάστε να πάρετε ένα αποσυμφορητικό. Κάντε γαργάρες με στοματικό διάλυμα μέντας για να αποσυμφορηθεί ο βλεννογόνος της μύτης και του λαιμού σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν το ροχαλητό σας προκαλείται από κρύωμα ή αλλεργία. Αλλάζετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας συχνά για την ανακούφιση της ρινικής απόφραξης. Διώξτε τα αλλεργιογόνα από το δωμάτιο σας. Σκουπίζετε πάτωμα και πλένετε τις κουρτίνες συχνά.

5. Κρατήστε την ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρά σας πιο υγρή. Η ξηρότητα είναι συχνά  αιτία του ροχαλητού, οπότε η χρήση ενός υγραντήρα ή ένα ζεστό μπάνιο ή ντους πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ροχαλητό, κρατώντας τους αεραγωγούς της αναπνοής υγρούς.

6. Βάλτε στη μύτη σας ρινικές ταινίες. Ανοίγουν τα ρουθούνια σας θα αυξήσετε τη ροή του αέρα.

7. Αν οι οικείοι σας παραπονούνται για το καθημερινό και έντονο ροχαλητό σας, τότε ενδέχεται να πάσχετε από μια πιο σοβαρή περίπτωση ροχαλητού, τη λεγόμενη και «άπνοια ύπνου»: Σε αυτή την περίπτωση, οι μέθοδοι αντιμετώπισης διαφέρουν. Κάντε χρήση ρινικής μάσκας (CΡΑΡ): Πρόκειται για μια προσωπίδα που εφαρμόζεται στη μύτη για την άσκηση συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση του ροχαλητού.

8. Οδοντικά δισκάρια: Πρόκειται για ένα οδοντικό πρόθεμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων στα οποία η κάτω γνάθος είναι εκ γενετής μετατοπισμένη προς τα πίσω σε σχέση με την άνω γνάθο. Το δισκάριο τοποθετείται στην κάτω γνάθο και διευρύνει τις αεροφόρους οδούς. 

9. Ξεκινήστε μαθήματα φωνητικής. Το τραγούδι ενισχύει τους μυς και τους ιστούς του λαιμού και του στόματος σας. Κάνοντας μερικές απλές ασκήσεις, όπως το τραγούδι θα ενισχύσετε το λαιμό σας, έτσι ώστε να μην χαλαρώνει και να μπλοκάρει τον αέρα όταν κοιμάστε. Ενώ οδηγείτε, ανοίγοντας τον ήχο στο ραδιόφωνο τραγουδάτε με δυνατή φωνή. Τραγουδώντας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας προπονείτε τον λαιμό σας  και έχετε πιο υγιή ύπνο. Εάν δεν σας αρέσει το τραγούδι, κάντε κάποιες ασκήσεις:

-Βγάλτε τη γλώσσα σας έξω όσο μπορείτε και στη συνέχεια χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές.

-Βγάλτε τη γλώσσα σας και πάλι, και προσπαθήσετε να αγγίξετε το πηγούνι σας με αυτή. Κρατηθείτε σε αυτή τη στάση.

-Επαναλάβετε τη διαδικασία προσπαθώντας με τη γλώσσα σας να αγγίξετε τη μύτη σας. Επαναλάβετε 10 φορές.

To ροχαλητό με κλειστό το στόμα δείχνει ότι η γλώσσα σας είναι η αιτία του ροχαλητού σας, και ότι κάποιες ασκήσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξάλειψη του ροχαλητού.

Το ροχαλητό με ανοιχτό στόμα μπορεί να προκληθεί από προβλήματα ιγμορείων ή από τη στάση του σώματος στο κρεβάτι, και μπορεί να θεραπευθεί με την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Το ροχαλητό και με ανοιχτό και με κλειστό στόμα μπορεί να σημαίνει άπνοια ή άλλα σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν πιο ουσιαστική ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Αν έχετε στραβό ρινικό διάφραγμα

Πολύποδες της μύτης

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Ναρκοληψία

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

Κρεατάκια

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Τα καλύτερα μαξιλάρια

Μήπως κάθε πρωί ξυπνάτε με πονοκέφαλο και μπούκωμα;

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πνευμονική Υπέρταση

Σύνδρομο Morquio

www.emedi.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο