Νοεμβρίου 24, 2020

Κοντοζαμάνης: Επιτυχημένη η στρατηγική μας με τα τεστ - Τι θα γίνει με τα χειρουργεία

Μαΐου 11, 2020

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Η χώρα έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα μια επιτυχημένη στρατηγική σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται.

Νομίζω ότι τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα και φαίνονται τόσο από τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, τον αριθμό των νοσηλευομένων στην Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των θανάτων.

Μάλιστα, πρόσφατα, σε μια επιστημονική δημοσίευση που είδε το φως της δημοσιότητας, ένας δείκτης έφερνε την Ελλάδα πρώτη στις χώρες που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι η στρατηγική μας μέχρι στιγμής έχει πάει καλά.

Παραμένει στρατηγική μας η διεξαγωγή του μοριακού ελέγχου του αίματος και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αυξήσει τόσο την παραγωγική δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ που έχουμε στην διάθεση μας.

Μάλιστα, πρόσφατα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάχθηκε και μια μεγάλη προσφορά από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», δυο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυνατότητα της χώρας.

Έχουμε πει ότι όπου χρειαστεί θα γίνεται τεστ. Ήδη οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια και με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε κλειστές δομές, όπου υπάρχουν τέτοιες ευπαθείς ομάδες και, βεβαίως, ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των ειδικών, θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τεστ στις ομάδες εκείνες στις οποίες θα κριθεί, θα απαιτηθεί να κάνουμε τεστ.

Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμα φορά, ότι στο πλαίσιο της φάσης αυτής που έχουμε εισέλθει, στη δεύτερη φάση, είναι απαραίτητο να έχουμε μία επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε επιδημιολογικά την πορεία του κορονοϊού.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα τεστ για τα τακτικά χειρουργεία, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως «Από την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν και τα τακτικά χειρουργεία και έχουν διενεργηθεί περίπου 2.200, σε όλη την επικράτεια».

«Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σε ότι αφορά την διεξαγωγή του τεστ. Πάντως, αν κάποιος προσέρχεται σε ιδιωτική δομή προκειμένου να κάνει κάποια προγραμματισμένη επέμβαση, το τεστ μπορεί να γίνεται σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να μην επιβαρύνεται το κόστος», ανέφερε σχετικά.

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia