Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας έχει ως σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού που εργάζεται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 , τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Ο κορονοϊός SARS-CοV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. 2 Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορονοϊός SARS-CοV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών).

Ο χρόνος επώασης της νόσου υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώνει σε επιφάνειες από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες και εξαρτάται από τις ποικίλες συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον (θερμοκρασία και υγρασία) και τον τύπο της επιφάνειας (μέταλλο, ξύλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.α.).

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία, ο ιός φέρει λιπόφιλη εξωτερική στοιβάδα, γεγονός που καθιστά τον επαρκή και σχολαστικό καθαρισμό απαραίτητη ενέργεια πριν την κάθε απολύμανση. Η ανωτέρω λιπόφιλη συμπεριφορά, μας οδηγεί στην αναγκαία λήψη σχολαστικών καθημερινών μέτρων καθαρισμού – απολύμανσης των επιφανειών και των αντικειμένων.

Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελούν χώρους με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς λοίμωξης από νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 καθώς αποτελούν δομές στις οποίες φιλοξενούνται άτομα υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας για εμφάνιση της νόσου.

Κατά συνέπεια κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων που αποσκοπούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς όχι μόνο του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 αλλά και άλλων αναπνευστικών παθογόνων συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης.

Τα μέτρα αυτά αφορούν όχι μόνο τους διαβιούντες στους χώρους αυτούς αλλά και στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

ΔΕΙΤΕ σε .PDF

{pdf=https://www.pna.gr/images/docs/metra_hlikiomenon.pdf|100%|800|google}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 19 Απριλίου

Σήμερα  Παρασκευή 19 Απριλίου 2024   είναι της  Άγιος Θεόδωρος...

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο