Ιανουαρίου 16, 2019

Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος διαρκώς επιδεινώνεται

Το ανδρικό σπέρμα γίνεται όλο και χειρότερο, σύμφωνα με μία μελέτη παρακολούθησης δοτών σπέρματος που διήρκεσε 11 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου

 Οι ερευνητές από την Ιατρική σχολή του Mount Sinai της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι αυτή η προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος μέσα σε μία δεκαετία πιθανώς αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις των αλλαγών στο περιβάλλον και στο lifestyle στις χώρες του Δυτικού κόσμου και χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγής στο Denver. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ανέδειξαν διαφορετικά αποτελέσματα. Στη μελέτη αναλύθηκαν τα στοιχεία σπερμοδιαγραμμάτων δοτών σπέρματος ηλικίας από 19 έως 38 ετών μεταξύ 2007 και 2017. Υπήρχαν πληροφορίες για τον ολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και άλλες σημαντικές παραμέτρους. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 20.862 δείγματα σπέρματος από 653 δότες στη Βοστώνη, 50.462 δείγματα στο Los Angeles, 13.399 δείγματα στη Νέα Υόρκη και 26.368 δείγματα στην Καλιφόρνια. Όλες οι παράμετροι του σπέρματος ήταν χειρότερες όσο περνούσαν τα χρόνια και με παρακολούθηση 11ετίας, με εξαίρεση τον ολικό αριθμό σπερματοζωαρίων στη Νέα Υόρκη.
Αυτά τα ανησυχητικά αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε αναφορές από άλλες χώρες που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση του ανδρικού σπέρματος παγκόσμια. Η αιτία ακόμα δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς απαιτούνται μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες, αλλά γενικά η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας και το περιβάλλον πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο (για παράδειγμα παχυσαρκία, διαβήτης, καθιστική ζωή και κάπνισμα).


Βιβλιογραφία:
American Society for Reproductive Medicine (ASRM) 2018 Scientific Congress: Abstract 0-126. Presented October 9, 2018.

baios papadomitrioy1

Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος διαρκώς επιδεινώνεται. Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου
www.ourologos.eu

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 12:10

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia