Μαρτίου 15, 2018

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Αλλεργίες και τρόποι αντιμετώπισή τους (video)

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και ο Ιατρός  Παθολόγος , Επιμελητής Α΄ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τις αλλεργίες, για τα συμπτώματα τους και για την αντιμετώπιση τους.

 Αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια αλλεργιογόνα ουσία, η οποία προκαλεί την εκδήλωση ενοχλητικών -ενίοτε σοβαρών- συμπτωμάτων

Οι αλλεργίες είναι πιο συνηθισμένες απ’ ότι νομίζουμε είναι, επίσης, αρκετά ύπουλες αφού μπορεί να εκδηλωθούν ξαφνικά, ασχέτως ιατρικού ιστορικού ή ηλικίας.

Επειδή όμως, σε οποιοδήποτε θέμα υγείας, η γνώση είναι το καλύτερο όπλο για να τ’ αντιμετωπίσουμε, το να ξέρουμε εκ των προτέρων τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης, σίγουρα θα μας βοηθήσει να την αναγνωρίσουμε και να ζητήσουμε την απαραίτητη βοήθεια.

Συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα

Αν βήχετε συχνά ενώ δεν έχετε κρυολογήσει, πιθανώς η αλλεργία να κάνει την εμφάνισή της. Εκτός από τον βήχα, όμως, η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος μπορεί επίσης να σας ταλαιπωρήσουν στην αλλεργία, ο οργανισμός μας αντιδρά σε ένα αντικείμενο ή σε ουσίες που τον ενοχλούν αμέσως μόλις έρθει σε επαφή μαζί τους.

Χωρίς άμεση αντιμετώπιση η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Η κοινή πεποίθηση ότι η θεραπεία μια αναφυλακτικής αντίδρασης είναι η ένεση κορτιζόνης είναι εσφαλμένη.
Η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία της αναφυλακτικής αντίδρασης είναι το φάρμακο αδρεναλίνη
Επιβάλλεται η χρήση της συσκευής αυτομάτου εγχύσεως αδρεναλίνης (FastJekt). Τα σκευάσματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ασθενής είναι οι ενέσεις Anapen ή Epipen.
Η αδρεναλίνη μπορεί να χορηγηθεί άμεσα από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του πριν μετακινηθεί ο ασθενής στο πλησιέστερο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Στο video φαίνεται ο τρόπος χρησιμοποίησης της ένεσης.

Να αναφέρουμε ότι η αυτοχορηγούμενη αδρεναλίνη συνταγογραφείται σε ασθενείς με ιστορικό ή/και κίνδυνο μελλοντικής αναφυλακτικής αντίδρασης .
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 16:44

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia