Τα τρία βασικά υπερηχογραφήματα που πρέπει να κάνει κάθε έγκυος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα τρία βασικά υπερηχογραφήματα που πρέπει να κάνει κάθε έγκυος

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνουν τρία βασικά υπερηχογραφήματα, απαραίτητα σύμφωνα με τους γυναικολόγους για την εκτίμηση της πορείας του εμβρύου: η αυχενική διαφάνεια τον 3ο μήνα (11-14 εβδομάδες), το υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου τον 5ο μήνα (21-24 εβδομάδες), και η εξέταση Doppler τον 8ο μήνα (32η εβδομάδα).

Αυχενική διαφάνεια: Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας διενεργείται μεταξύ της 11ης-14ης εβδομάδας. Στοχεύει στην ανίχνευση υπερηχογραφικών δεικτών, η παρουσία των οποίων σχετίζεται με χρωματοσωματικές βλάβες του εμβρύου, κυρίως τρισωμίας 21 (Σύνδρομο Down), 18 και 13. Επίσης με το υπερηχογράσημα αυτό γίνεται η ακριβής χρονολόγηγη της εγκυμοσύνης βάσει του κεφαλουραίου μήκους του εμβρύου (CRL), διάγνωση της πολύδυμης κύησης, και αδρός ανατομικός έλεγχος του εμβρύου για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων εμβρυϊκών ανωμαλιών. Ταυτόχρονα με το υπερηχογράφημα αυτό, γίνεται λήψη αίματος από την μητέρα για τον προσδιορισμό ουσιών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη (η πρωτεΐνη ΡΑΡΡ-Α και η β-χοριακή), οι οποίες σε συνδυασμό με τους υπερηχογραφικούς δείκτες, βγάζουν με ειδικό μαθηματικό αλγόριθμο, τον κίνδυνο χρωματοσωματικής βλάβης του εμβρύου. Η ακρίβεια της μεθόδου αυτής φτάνει το 96-97%.

 

Υπερηχογράφημα Β επιπέδου: Η υπερηχογραφική αυτή εξέταση διενεργείται μεταξύ της 21ης-24ης εβδομάδας, και στοχεύει κυρίως στη λεπτομερή μελέτη της ανατομίας του εμβρύου. Εξετάζονται διαδοχικά όλα τα συστήματα του εμβρύου (κρανίο/εγκέφαλος, πρόσωπο, άκρα, καρδιά, πνεύμονες, σπονδυλική στήλη, ενδοκοιλιακά όργανα, κλπ) για τον αποκλεισμό ανατομικών βλαβών του εμβρύου. Επίσης ελέγχεται η θέση και η σύσταση του πλακούντα, και η ποσότητα του αμνιακού υγρού. Η εξέταση συμπληρώνεται με την διακολπική μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας, για την εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού.

 

Υπερηχογράφημα Doppler: Διενεργείται την 32η εβδομάδα. Στοχεύει στην εκτίμηση της ανάπτυξης του εμβρύου, της σύστασης του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Επίσης διενεργείται λεπτομερής μελέτη της ροής του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και του πλακούντα, για την έγκαιρη διάγνωση καταστάσεων, όπως η προεκλαμψία, η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, η αναιμία του εμβρύου και η εμβρυϊκή υποξία.

 

babyradio.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο