Εφαρμοσμένη Αθλητική Φυσικοθεραπεία του Επ. Καθηγητή Αθλητικής Φυσικοθεραπείας Δρ. Φουσέκη Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Νοέμβριο του 2014 εκδόθηκε από τον Εκδοτικό οίκο Πασχαλίδη το βιβλίο ¨Εφαρμοσμένη Αθλητική Φυσικοθεραπεία” του Επίκουρου Καθηγητή Αθλητικής Φυσικοθεραπείας Δρ. Φουσέκη Κωνσταντίνου στη συγγραφή του οποίου συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες Φυσικοθεραπευτές (ακαδημαϊκοί και κλινικοί) εξειδικευμένοι στον αθλητισμό καθώς και Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

athkitfysio

H “Εφαρμοσμένη Αθλητική Φυσικοθεραπεία” δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργεί ως πηγή γνώσεων δίνοντας στο σύγχρονο αθλητικό φυσικοθεραπευτή τη δυνατότητα της ολιστικής προσέγγισης του τραυματισμένου αθλητή με κριτική χρήση των τρεχόντων ερευνητικών αποδείξεων (evidence based practice). Το παρόν σύγγραμμα, γραμμένο από ειδικούς επιστήμονες υγείας (ακαδημαϊκούς και κλινικούς), παρέχει λεπτομερείς και τεκμηριωμένες οδηγίες για κάθε βήμα της φυσικοθεραπείας των αθλητικών κακώσεων από τη στιγμή (έναρξη) της κάκωσης μέχρι την επανένταξη του αθλητή στο κανονικό πρόγραμμα άθλησης.

Βασισμένο στη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση, δίνει επακριβείς πληροφορίες:
α) για την παροχή πρώτων βοηθειών στους αγωνιστικούς χώρους
β) για τις τεχνικές και μεθόδους φυσικοθεραπείας στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας
γ) για τις τεχνικές λειτουργικής αποκατάστασης στους αγωνιστικούς χώρους.
Οι εν λόγω πληροφορίες προσφέρονται στον αναγνώστη με ευανάγνωστα κείμενα, με αναλυτικούς πίνακες με εξειδικευμένα κλινικά προγράμματα φυσικοθεραπείας και με πληθώρα (πάνω από 1400) πρωτότυπων σχημάτων και εικόνων.
Μία άλλη σημαντική καινοτομία του παρόντος βιβλίου έγκειται στην αναλυτική περιγραφή της λειτουργικής αποκατάστασης των αθλητικών κακώσεων με παράλληλη ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνικών αποκατάστασης (plyometrics, skipping exercises, trx training systems®, bosu trainer®, body blade®, pοwerbags®, kettlebells®), εφαρμογές που προτείνονται για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η κλινική περιγραφή προγραμμάτων επιταχυνόμενης και επιθετικής φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα κλασικής φυσικοθεραπείας αποτελεί έναν ακόμη νεωτερισμό, που παρέχει τη δυνατότητα στο φυσικοθεραπευτή να επιλέξει κάθε φορά την επιθυμητή (βασισμένη στην επιστημονική έρευνα) θεραπευτική προσέγγιση.
Το σύγγραμμα αυτό είναι επιπλέον το πρώτο που δημιουργεί ένα πλαίσιο αναφοράς, παρέχοντας, τόσο στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό φοιτητή φυσικοθεραπείας όσο και στον επαγγελματία αθλητικό φυσικοθεραπευτή, τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου κλινικού συλλογισμού, που αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την υιοθέτηση ορθής κλινικής πρακτικής στην αθλητική φυσικοθεραπεία.

Ο συγγραφέας Φουσέκης Κωνσταντίνος σπούδασε αρχικά στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Φυσικοθεραπεία στο Charles University της Πράγας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ενασχόλησή του με την αθλητική φυσικοθεραπεία έχει ξεκινήσει από τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε διεθνείς επαγγελματικές ομάδες ποδόσφαιρου (Glasgow Rangers FC, Clyde F, Livingston FC), στη συνέχεια διετέλεσε αθλητικός φυσικοθεραπευτής στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο (Παναιγειάλειος, Παναχαϊκή) μέχρι σήμερα που ασχολείται με την αποκατάσταση αθλητών διαφόρων αθλημάτων στο Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας του στο Αίγιο.
Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Αθλητική Φυσικοθεραπεία, Τεχνικές Μάλαξης και Κινησιοθεραπεία ως Επίκουρος Καθηγητής.
Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την πρόληψη και την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων. Είναι συν-συγγραφέας σε διεθνές επιστημονικό βιβλίο και κριτής εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά Αθλητιατρικής και Αθλητικής Φυσικοθεραπείας.

Μια από τους συν-συγγραφείς του βιβλίου είναι η Κλινική Φυσικοθεραπεύτρια Βενετία Χαραλαμποπούλου, απόφοιτη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που κατάγεται από την Τρίπολη και εργάζεται στο Κέντρο Αποκατάστασης ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ. Στο βιβλίο «Εφαρμοσμένη Αθλητική Φυσικοθεραπεία» έχει συγγράψει για την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση αθλητών μετά από κατάγματα στις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, κακώσεις υπέρχρησης του άκρου πόδα καθώς και για ορισμένες νέες τεχνικές λειτουργικής αποκατάστασης αυτών προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα και ασφαλείς στα αθλητικά τους καθήκοντα.

Πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μπορείτε να βρείτε:

 http://www.inbooks.gr/ViewShopCategory.aspx?Id=47163

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο