Ψευδοκύηση: Τα συμπτώματα της ψεύτικης εγκυμοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάποιες φορές, το μυαλό μπορεί να ελέγξει το σώμα ή ακόμα και να το ξεγελάσει. Αυτό συμβαίνει και με την ψευδοκύηση, κατά την οποία μια γυναίκα πιστεύει ότι είναι έγκυος χωρίς όμως πραγματικά να είναι. Αν και δεν είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, αφού συμβαίνει σε 1 έως 6 περιπτώσεις ανά 22.000 γεννήσεις, χρειάζεται προσοχή αφού μπορεί να επηρεάσει κυρίως την ψυχολογία της γυναίκας.

Τι προκαλεί την ψευδοκύηση

Οι ακριβείς αιτίες της ψευδοκύησης δεν έχουν διευκρινιστεί, μάλλον γιατί δεν πρόκειται για μία συχνή διαταραχή, όμως θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες. Μια γυναίκα που βιώνει, για παράδειγμα, τον πόνο μιας αποβολής, την απώλεια ενός παιδιού ή προσπαθεί πολύ καιρό να μείνει έγκυος χωρίς να τα έχει καταφέρει και αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι πιο ευάλωτη συναισθηματικά και αυτό μπορεί να την οδηγήσει στο να πιστεύει ότι περιμένει παιδί ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί παράγοντες που μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος. Έτσι, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκτοπικής εγκυμοσύνης, νοσηρής παχυσαρκίας ή ακόμα και κάποιας μορφής καρκίνου, των οποίων τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της εγκυμοσύνης και μπορούν σχετικά εύκολα να παραπλανήσουν τη γυναίκα.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της

Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης είναι ακριβώς ίδια με αυτά μιας κανονικής εγκυμοσύνης. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ψευδοκύησης: ότι το μυαλό καταφέρνει να ξεγελάσει το σώμα. Μια γυναίκα με ψευδοκύηση, λοιπόν, εύλογα να νομίζει ότι είναι έγκυος, γιατί μπορεί να έχει:

-ναυτίες και τάση για εμετό

-διακοπή περιόδου

-συχνή ενούρηση

-αύξηση βάρους

-πρήξιμο στο στήθος

-πρήξιμο στην κοιλιά

– αίσθηση ότι το «μωρό» κουνιέται και πόνους στην κοιλιά

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και χρόνια. Υπάρχουν, μάλιστα, καταγεγραμμένα περιστατικά γυναικών που πηγαίνουν στον γιατρό τους ή στο νοσοκομείο με πόνους που ερμηνεύουν ως πόνους τοκετού. Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως μόλις μια γυναίκα αποδεχτεί ότι τελικά δεν είναι έγκυος, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που θα… δείξουν την αλήθεια

Οι ίδιες εξετάσεις που γίνονται για να επιβεβαιώσουν μια εγκυμοσύνη, γίνονται και για να την διαψεύσουν. Η εξέταση ούρων είναι μία εξ αυτών, που φυσικά θα βγει αρνητική. Η μόνη περίπτωση να είναι κι αυτή παραπλανητική είναι το ενδεχόμενο κάποιας μορφής καρκίνου, κατά την οποία οι γυναίκες εκκρίνουν ορμόνες όμοιες με αυτές της εγκυμοσύνης. Για πιο σίγουρα αποτελέσματα, ο υπέρηχος είναι όμως αυτός που θα επιβεβαιώσει 100% ότι δεν υπάρχει μωρό, αφού δεν θα ακουστεί η καρδιά του. Το περίεργο και πάλι, όμως, είναι ότι η μήτρα μπορεί να φαίνεται διογκωμένη, όπως θα ήταν και σε μια πραγματική εγκυμοσύνη!

Το «μετά» που θέλει προσοχή…

Αφού επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, είναι πολύ σημαντικό το πώς ο γιατρός θα διαχειριστεί την κατάσταση και πώς θα αναγγείλει τα νέα. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η γυναίκα αλλά και την απογοήτευση που θα νιώσει όταν ακούσει πως το σώμα της της έστελνε ψεύτικα σημάδια και πως το όνειρό της να γίνει μητέρα, δεν θα πραγματοποιηθεί.Η ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Έτσι, θα αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας νευρολογικής ή ψυχολογικής διαταραχής αλλά και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, μέσω της συμβουλευτικής.

mama365.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο