Το εκκλησάκι που βυθίζεται κάθε ημέρα και ίσως χαθεί για πάντα (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα εκκλησάκι στην Αχαϊα βυθίζεται κάθε ημέρα και ίσως χαθεί για πάντα, όμως η ομορφιά του «κόβει» την ανάσα χωρίς καμία αμφιβολία.

[iframe width=”697″ height=”392″ src=”https://www.youtube.com/embed/e-9n5tWds2Q” title=”ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ, ΛΙΜΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ). ASTERI LAKE, THE SINKING CHAPPEL, GREECE” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen ]

Κινδυνεύει να βυθιστεί το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στη μέση του φράγματος Αστερίου στην Αχαϊα και στέκει ακόμη στη μέση της τεχνητής λίμνης να θυμίζει ότι εκεί κάποτε υπήρχε ένα χωριό που «θυσιάστηκε» για να υδροδοτηθεί η Πάτρα.

Το εκκλησάκι υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί είτε εξαιτίας της στάθμης του νερού που ανεβαίνει από τις βροχές, είτε από την υποχώρηση του εδάφους που «τρώγεται» από τη λίμνη.

Το εσωτερικό του είναι άδειο. Οτι υπήρχε έχει απομακρυνθεί εξ αρχής. Δεν γκρεμίστηκε για θρησκευτικούς και ίσως συμβολικούς λόγους. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διάσωσή του και αργά ή γρήγορα θα αποτελεί παρελθόν.

Το χωριό Τόσκες της Δυτικής Αχαΐας είχε πλημμυρίσει όταν φτιάχτηκε το φράγμα που ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2019. Έκτοτε παραμένει εγκαταλελειμμένο και έρημο και το μόνο που έμενε ήταν το εκκλησάκι στο κέντρο της λίμνης.

Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι το καλοκαίρι σε περίπτωση που υποχωρήσουν τα νερά, θα αναδυθεί και πάλι στην επιφάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για την κατασκευή του φράγματος ανήκει στον Γεώργιο Παπανδρέου το 1963.

Με το φράγμα, υπάρχει η εκμετάλλευση των ποταμών Πείρου και Παραπείρου και έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Πάτρας και της δυτικής και βορειοδυτικής Αχαΐας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέντε μετάλλια η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών

Καταπληκτικές ήταν η Μαρία Στρατουδάκη και η Εβίτα Καραθανάση...

Μελιτζάzz 2024 – Νόστος | Αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο

Νόστος – Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός. Η ανησυχία και...

Νέες Ειδικότητες στη ΣΑΕΚ Τρίπολης

Οι Ειδικότητες του παράλληλου Μηχανογραφικού για τη Δημόσια ΣΑΕΚ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο