Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ολύμποι – Το επιβλητικό Μεσαιωνικό καστροχώρι της Χίου που μοιάζει με λαβύρινθο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Konstantinos Mil. Anagnostou

Οι Ολύμποι, μεσαιωνικό χωριό στη Νότια Χίο, σε απόσταση 32,5 χλμ από την Χώρα, είναι ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια και διατηρεί αναλλοίωτη τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του. 

[iframe width=”789″ height=”444″ src=”https://www.youtube.com/embed/6XVRMgv9yXo” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Το χωριό κατασκευάστηκε κατά τα πρότυπα των χωριών-κάστρων της Χίου, δημιούργημα της ανάγκης που επέβαλαν οι συχνές επιδρομές των πειρατών, η καλύτερη εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων.

Στη μέση του οικισμού υπάρχει ο κεντρικός αμυντικός πύργος ύψους 20μ, μία μικρή πλατεία και γύρω εξελίσσεται ο οικισμός ως συμπαγές συγκρότημα, που περιβάλλεται από τείχος, που σχηματίζουν οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών και σε κάθε γωνιά του έχει έναν οχυρωματικό πυργίσκο.

Η είσοδος γινόταν μόνο από την σιδερένια καστρόπορτα. Οι δρόμοι του οικισμού είναι στενοί και συνδέονται με την πλατεία του κεντρικού πύργου. Κατά διαστήματα σκεπάζονται από βότες, που υποστηρίζουν δωμάτια και από εγκάρσια τόξα για την αντιστήριξη των θόλων των σπιτιών.

Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα, καθώς και την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο των Ολύμπων με αξιόλογο φυσικό διάκοσμο από σταλακτίτες, καθώς και η παραλία “Αγία Δύναμη” μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου με γαλαζοπράσινα νερά.

Το μεσαιωνικό χωριό των Ολύμπων σας περιμένει να το ανακαλύψετε περπατώντας στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια του με τις ωραίες καμάρες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. 

Konstantinos Mil. Anagnostou
Photographer & Cinematographer

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβάθμιση στον ισόπεδο κόμβο Μυκηνών — Επένδυση στην ασφάλεια και τη λειτουργικότητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την εγκατάσταση του αναδόχου για την έναρξη των εργασιών για τη βελτίωση του ισόπεδου κόμβου Μυκηνών, συνολικού προϋπολογισμού 2.555.000 ευρώ, προγραμματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης του οδικού δικτύου στην Αργολίδα. Το σημείο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κατά την επιτόπια αυτοψία του σε κρίσιμα έργα της περιοχής. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποσκοπεί στη βελτίωση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω τέλεσης αγώνα αυτοκινήτου με την επωνυμία «24η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου»

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι...

Αναρτήθηκε το πρόγραμμα των επαναληπτικών Πανελλήνιων εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα...

“Συγχαρητήρια στους μαθητές Δημήτρη και Νίνα για τη σημαντική τους διάκριση και προσφορά”

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, ο Δήμος Τρίπολης συγχαίρει θερμά τους μαθητές Δημήτρη και Νίνα από το Γενικό Λύκειο Τεγέας, οι οποίοι πρόσφατα διακρίθηκαν και εκπροσώπησαν με εξαιρετικό τρόπο το σχολείο τους, την Τεγέα και τον Δήμο Τρίπολης. Ο Δημήτρης βραβεύτηκε στα 9α YouSmile Awards, που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για την αξιοθαύμαστη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ