ΣΑΟΟ: Ξενάγηση στα παλιά υδραγωγεία της Τριπολιτσάς στη θέση ‘’ Μάννα του Νερού’’

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων  [ΣΑΟΟ] πραγματοποίησε  επίσκεψη – ξενάγηση στα παλιά υδραγωγεία της Τριπολιτσάς στη θέση ‘’ Μάννα  του Νερού’’. Οι πεζοπόροι διέσχισαν ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο στο οποίο υπάρχουν μνημεία ξεχωριστής ιστορικής και αρχιτεκτονικής  αξίας.

Επισκεφτήκαμε τα δύο υδραγωγεία και τα δίκτυα [σούγελα] που σώζονται στη περιοχή. Έγινε εκτενής αναφορά  στο οθωμανικό και μετεπαναστατικό  παρελθόν τους και τονίστηκε ότι το υδραγωγείο της ‘’Μάννας του  Νερού’’ είναι ακόμη σε   λειτουργία και υδροδοτεί και σήμερα την πόλη.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία  Φιλικών και, δια μέσου του  Μαηθανασάκου, έφτασε στα κατάλοιπα της δεξαμενής καθίζησης στη θέση ‘’Σμιγμένα Νερά’’. Στη συνέχεια, βαδίζοντας πάνω στο οθωμανικό υδραγωγείο, φθάσαμε στην πηγή. Στη διαδρομή συναντήσαμε το εντυπωσιακό τρίτοξο ενετικό υδατογέφυρο και το τούρκικο μονότοξο γεφύρι. Περπατήσαμε στην κοιλάδα, όπου το υδραγωγείο είναι υπόγειο και καταλήξαμε στο φρεάτιο από όπου ελεγχόταν στο παρελθόν η ροή του νερού.

 Η δεξαμενή, έργο του1880 περίπου, και τα παλιότερα γέφυρα, χαρακτηρισμένα διατηρητέα μνημεία,  έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ώστε να μην καταρρεύσουν πλήρως! Eίναι   υποχρέωση της πόλης να διατηρήσει   αυτή την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της.

 Η ΔΕΥΑΤ οφείλει να καθαρίσει τον χώρο από όπου ξεκινά το υπέργειο υδραγωγείο και  να τοποθετήσει  βρύση στην ποτίστρια για να δροσίζονται οι περιπατητές και να ξεδιψούν τα άγρια ζώα. 

 Επίσης, πρέπει να σφραγιστεί το φρεάτιο στην αρχή της κοιλάδας, να καθαριστεί από τις πέτρες το ανοιχτό  φρεάτιο στην πηγή  και να τοποθετηθεί προστατευτική σχάρα προς αποφυγή εισόδου σε αυτό  αγρίων ζώων, που θα μολύνουν το νερό. 

 Αναγκαίο είναι, εξάλλου, να τοποθετηθούν πινακίδες θέσης με ιστορικά και τεχνικά στοιχεία,  καθώς και ταμπελάκια σηματοδότησης της πορείας. 

 Ο ΣΑΟΟ είναι στη διάθεση των αρμοδίων [Δήμου  Τρίπολης, ΔΕΥΑΤ, Εφορείας Αρχαιοτήτων  Αρκαδίας] για παροχή πληροφοριών και εθελοντικής εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027 | Δημήτρης Πτωχός: «Με συνέπεια και υπευθυνότητα ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας»

«Η στρατηγική μας συνάδει με τις Ενωσιακές και Εθνικές πολιτικές, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειάς μας, τις οποίες θέτουμε ως προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την Πελοπόννησο στην πορεία σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή στη Σπάρτη

H Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πράσινο Ταμείο συνδιοργανώνουν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου LIFE-IP AdaptInGR. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης 26-28 Ιουνίου στην Αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη. Το Σεμινάριο δομείται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, όπως φαίνεται και στο Πρόγραμμα που

Παραμένει στον Παναθηναικό ο Κώτσιρας έως το καλοκαίρι του 2026

Ανακοινώθηκε η παραμονή του 32χρονου Αρκά δεξιού μπακ στον...

«Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» από το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού! Αν είστε (ή έχετε) παιδιά δημοτικού, σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο