Accessibility Tools

Επταήμερη εξόρμηση του ΣΑΟΟ στην γειτονική Αλβανία

Αυγούστου 11, 2023
Από 10-16 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επταήμερη εξόρμηση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ( ΣΑΟΟ) στην γειτονική Αλβανία.

Δευτέρα πρωί  ξεκινήσαμε από Τρίπολη  και μέσω της Ιονίας οδού,  περνώντας από την Ηγουμενίτσα,  φθάσαμε στο γραφικό ψαροχώρι της  Σαγιάδας,  όπου και  επισκεφθήκαμε τις ψαροταβέρνες.  Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο συνοριακό σταθμό Μαυρομάτι  και εισήλθαμε στην  Αλβανία.  Επισκεφθήκαμε  τους  Αγίου Σαράντα από τους οποίους πήραμε μία σύντομη εικόνα. Κατόπιν  περιηγηθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού για 1 ½ ώρα περίπου και καταλήξαμε στα Εξαμίλια, καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό της Αλβανίας.

Την Τρίτη συνεχίσαμε  προς τη Χιμάρα. Μία ομάδα επισκέφθηκε την παλιά πόλη,  το Κάστρο,  την εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  και το 9χρονο σχολείο της Χιμάρας (πρώην Κεραύνειος  Σχολή). Η ορειβατική ομάδα προχώρησε προς το πέρασμα Logara,  υψ. 1000 μ., από όπου ανέβηκε στην κορφή Maja e Qores,  υψ. 2018 μ.,  του όρους Cica, διάρκεια πορείας 6  ώρες. Το βράδυ καταλήξαμε στο Δυρράχιο όπου και διανυκτερεύσαμε.

Την Τετάρτη,  μετά από σύντομη επίσκεψη στα Τίρανα,  καταλήξαμε στη αλπική κοιλάδα της Βαλμπόνα (Valbona), υψ. 900 μ.,  όπου και διανυκτερεύσαμε. Εδώ το τοπίο ήταν εντυπωσιακό, είναι η νοτιότερη συνέχεια των Δειναρικών Άλπεων, έχει χαρακτηρισθεί Εθνικό πάρκο,  αιχμηρές ατέλειωτες κορφές,  παγετώνες,  άφθονα νερά, καταρράκτες, τοπίο που δεν  έχει να ζηλέψει τίποτα από τιε γνωστές Άλπεις που είχαμε επισκεφθεί παλαιότερα.

Την Πέμπτη  πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες. Η πρώτη πορείαέγινε  προς τον καταρράκτη Rrogami διάρκειας τριών ωρών.  Η δεύτερη ομάδα ανέβηκε στην κορφή Maja e Rosit, υψόμετρο 2525 μ., απόσταση 20 χλμ., υψομετρική διαφορά 1600 μ. Η θέα προς τις γύρω κορφές ήταν εντυπωσιακή. Η πορεία ήταν συνεχώς ανοδική χωρίς ιδιαίτερες  τεχνικές δυσκολίες με σχετικά καλή σηματοδότηση. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή για λίγο πατήσαμε το έδαφος  του Μαυροβουνίου. Ανατολικά μας  βρίσκονταν  τα όρη του Κοσόβου. Η πορεία διήρκεσε  συνολικά 11 ώρες.

Την Παρασκευή πρωί αναχωρήσαμε από τη Valbona και προωθηθήκαμε προς τη λίμνη Κομάνι από όπου πραγματοποιήσαμε κρουαζιέρα  2 ½ ωρών στον ποταμό Δρίνο. Το τοπίο ήταν πανέμορφο, τα καταπράσινα δάση καθρεπτίζονταν στα νερά τ ης λίμνης δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες. 

Ακολουθώντας δύσβατο δρόμο, δίπλα από το Δρίνο, φθάσαμε το απόγευμα στην μεσαιωνική πόλη Κρούγια,  φωλιασμένη στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού. Επισκεφθήκαμε την παλιά αγορά και καταλήξαμε στο κάστρο. Εδώ ο εθνικός  ήρωας των Αλβανών Γεώργιος Καστριώτης – Σκεντέρμπεης  αντιστάθηκε σε τρεις διαφορετικές πολιορκίες στους  Οθωμανούς.

Το Σάββατο 15-7-2023,  επισκεφθήκαμε την πανέμορφη πόλη Μπεράτι,  μνημείο της Unesco. Την πόλη διασχίζει ποτάμι που την χωρίζει  στα δύο, στην Χριστιανική και Μουσουλμανική συνοικία. Στο εντυπωσιακό  κάστρο βρίσκονται,  μεταξύ άλλων,  τρείς χριστιανικές εκκλησίες ,  το μουσείο του αγιογράφου Ονούφριου   καθώς και η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Αργά το απόγευμα φθάσαμε στο πετρόκτιστο  Αργυρόκαστρο, μνημείο της Unesco, με τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια του, τις πέτρινες σκεπές των σπιτιών φτιαγμένες από γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα. Η πόλη διαθέτει καλοδιατηρημένο αρκετά μεγάλο κάστρο. Στο κάστρο στεγάζεται πολεμικό μουσείο και κατά τη διάρκεια του έτους γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Από το Αργυρόκαστρο κατάγεται ο σημαντικότερος Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ.

Την Κυριακή,  μέσα από τα χωριά του Δέλβινου,  επισκεφθήκαμε την τοποθεσία Μπλέ Μάτι, ένα κεφαλάρι από όπου αναβλύζει κρύο νερό με σταθερή  θερμοκρασία 12ο  όλο το χρόνο. Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στη Τρίπολη. 

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia