Στη Σύρο η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης με ιδιαίτερη χαρά και τιμή θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών» της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Αίθουσα Γ. & Ε. Βάττη από 24 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2021. Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 20:00. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη σε 16 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τεράστια επιτυχία.

           Το πολιτιστικό γεγονός αποτελεί δημιούργημα μακρόχρονης εργασίας της φωτογράφου που από το 2013 μέχρι και το 2016, εργάστηκε ακούραστα με πάθος και όραμα για να καταγράψει την αθέατη όψη του σώματος των Ευζώνων. Εισχώρησε στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς ακολουθώντας τους απαράβατους κανόνες που το ορίζουν, και απαθανάτισε αθέατες στιγμές, γεμάτες συναίσθημα και δέος. Μία φωτογραφική περιήγηση που ξεκίνησε από την δημιουργική περιέργεια της φωτογράφου και με καθημερινή τριβή κατέληξε να είναι ένα έργο ζωής. Με τον φακό της στραμμένο στο Ιερό σύμβολο του Εύζωνα, ανέδειξε τον άνθρωπο πίσω από αυτό, που έχει όνομα, φωνή καθώς το στρατόπεδο των Ευζώνων, όπως δηλώνει και η ίδια, αποτελεί ένα στρατόπεδο έντονων συναισθημάτων.

        Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον απρόσιτο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της Ελληνικής ιστορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα, εκ των οποίων τα 6 καταγράφουν τις Ευζωνικές στολές σε φυσικό μέγεθος 2 μέτρων, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα που εμπλουτίζουν την εικαστική αφήγηση. Η οπτικοακουστική εμπειρία ολοκληρώνεται με τα αυθεντικά Ευζωνικά υλικά, τσαρούχια και φουστανέλα, που παρουσιάζονται στην αίθουσα και προσφέρουν την δυνατότητα στους θεατές να τα αγγίξουν και να αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του εξέχοντος Σώματος. Επίσης, ανάμεσα στα έργα εκτίθενται βιωματικές καταθέσεις των Ευζώνων, που συγκέντρωσε η φωτογράφος και ολοκληρώνουν την εικόνα των ανθρώπων πίσω από την στολή.

         Με σεβασμό και ευθύνη, μεταφέρεται η σκληρή καθημερινότητα, το απέραντο αίσθημα τιμής και η αμέριστη αφοσίωση στο καθήκον. Έννοιες όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Πατρίδα και η Σημαία προσωποποιούνται στα μάτια του Εύζωνα, στο σταθερό του βήμα και στο ακλόνητο σώμα. Ένα οπτικό αποτέλεσμα, τόσο ανθρωποκεντρικό όσο και συμβολικό, που γεννά συναισθήματα μέσα από την δύναμη της εικόνας, της απόλυτης συμμετρίας και των χρωματικών αντιθέσεων. Από το ξημέρωμα στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τις εθιμοτυπικές αποστολές, ο θεατής θα θαυμάσει, θα συγκινηθεί και θα ανακαλύψει στην ολότητά του, το σύμβολο του Εύζωνα.

          Ξεναγός στην εικαστική εμπειρία θα είναι η κα.Δήμητρα Χατζηαδάμ, για να μοιραστεί ιστορίες από την φωτογραφική παραγωγή και να εξηγήσει όσα δεν χωρούν στις γραπτές περιγραφές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ξεναγήσεων σε σχολικά τμήματα για να γνωρίσουν βιωματικά οι μικροί θεατές το σώμα των Ευζώνων. Σκοπός της φωτογράφου είναι η έκθεση να συνεχίσει το ταξίδι της, επανασυστήνοντας τον Εύζωνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σε Έλληνες και φιλέλληνες. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 24.10 – 02.11| 2021

Χώρος: Δημαρχείο Σύρου-Ερμούπολης, Αίθουσα Γ.& Ε. Βάττη | Πλατεία Μιαούλη

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:30 -13:30  & 18:30 – 21:30 | Τετάρτη απόγευμα κλειστά

Φορέας Οργάνωσης: Λύκειο Ελληνίδων | www.lesyrou.gr/

 Δήμος Σύρου-Ερμούπολη | www.syros-ermoupolis.gr/

 

Facebookwww.facebook.com/dimitra.hatziadam/

Instagram:  www.instagram.com/dimitra_hatziadam/

YouTube:     Dimitra Hatziadam

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο