Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις: “Η Σιωπή” από τον Don DeLillo

Άραγε ήταν κάποιο μυστήριο ο ένας για τον άλλον, όσο οικεία κι αν φαινόταν η συναναστροφή τους, ο καθένας τόσο φυσικά εγκλωβισμένος ώστε όλοι απέφευγαν μια τελική κρίση, μια συγκεκριμένη αξιολόγηση για τους άλλους στο δωμάτιο;

Ημέρα Κυριακή, Έτος 2022

Ένα ζευγάρι Αμερικάνων επιστρέφει με τη πτήση Παρίσι – Νέα Υόρκη που αναμένεται να προσγειωθεί στις 16:30. Η ζωντανή μετάδοση του Super Bowl LVI από την τηλεόραση είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 και το ζευγάρι θα παρακολουθήσει τον διασημότερο αγώνα σε φιλικό ζευγάρι, σε ένα διαμέρισμα στο ανατολικό Μανχάταν.

Το ζευγάρι κατά τη πτήση του σχολιάζει και καταγράφει την πορεία της πτήσης ενώ στο ενδιάμεσο οι οικοδεσπότες του ζεύγους ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σέντρα. Όμως κανένας του δεν είναι έτοιμος για αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Το αεροπλάνο τραντάζεται, χάνει ύψος, το χάος επικρατεί και γίνεται απότομη αναγκαστική προσγείωση. Στο Μανχάταν η οθόνη της τηλεόρασης τρεμοσβήνει καθώς οι παίκτες τρέχουν στο γήπεδο και οι εικόνες χάνονται. Τα τηλέφωνα νεκρώνουν, οι οθόνες των υπολογιστών παγώνουν, η τεχνολογία για πρώτη φορά ηττείται και ο κόσμος μένει σιωπηλός. Ξαφνικά όλα χάνουν τον λογικό τους ειρμό. Κανείς δε ξέρει αν αυτή η σιωπή επικρατεί μόνο στο Μανχάταν ή σε όλο τον κόσμο. Μήπως αυτή η κατάσταση είναι ένα είδος εικονικής πραγματικότητας ή μήπως είναι ένα παράδοξο που θα περάσει σύντομα;

Ο Don DeLillo άρχισε να γράφει τη “Σιωπή” το 2018, ωστόσο η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει την ερήμωση που επικράτησε παγκόσμια εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Οι πρωταγωνιστές δεν ξέρουν τι βλέπουν και τι σημαίνουν αυτά που βλέπουν, αν πρόκειται για κάποια μόνιμη κατάσταση κι ένα επίπεδο εμπειρίας στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν ή αν είναι απλώς ένα παράδοξο που σύντομα θα περάσει. Μέσα από τη “Σιωπή” ο Don DeLillo για άλλη μια φορά αποδεικνύεται προφητικός όσο ποτέ άλλοτε καθώς θέτει ερωτήματα όπως τη σχέση του ατόμου και του σύμπαντος, υπονοώντας μια απειλητική ρήξη η οποία δημιουργεί έναν ζοφερό κόσμο αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μόνιμη πια απειλή για το λογικό και τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Δίχως αμφιβολία “Η Σιωπή” είναι ένα απαιτητικό ανάγνωσμα για απαιτητικούς αναγνώστες.

Το μυθιστόρημα του Don DeLillo “Η Σιωπή” αποτελεί το 34ο κατά σειρά βιβλίο της σειράς Aldina των Εκδόσεων Gutenberg.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο