Save the Story: “Η μύτη” του Νικολάϊ Γκογκόλ όπως την αφηγήθηκε ο Αντρέα Καμιλλέρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θέαμα που είχε μόλις αντικρίσει τον είχε αναστατώσει, έτρεμε ολόκληρος, ιδρώτας κυλούσε στο πρόσωπό του. Δύο λεπτά αργότερα, η μύτη βγήκε. Φορούσε στολή κεντημένη με χρυσή κλωστή, με ψηλό γιακά, δερμάτινες μπότες και το σπαθί στο πλάι. Από το καπέλο με τα πολύχρωμα φτερά μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι επρόκειτο για σύμβουλο του κράτους.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί  της 25ης Μαρτίου του 1832 στην εμβληματική Πετρούπολη, για τον Ρώσο κουρέα, Ιβάν Γιακόβλεβιτς, θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο πρωινό όπως όλα τ’ άλλα, αλλά όταν ανακαλύπτει έκπληκτος στο ψωμάκι του μια πραγματική  καλοσχηματισμένη ανθρώπινη μύτη, αντιλαμβάνεται ότι θα του δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Όμως όσο περισσότερο κοιτούσε αυτή τη μύτη, τόσο συνειδητοποιούσε ότι γνώριζε τον πραγματικό της κάτοχο, τον ταγματάρχη Κοβαλιόφ.

Το ίδιο πρωινό, όσο ο Ιβάν προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να «ξεφορτωθεί» τη μύτη, ο κάτοχός της, ο ταγματάρχης Κοβαλιόφ, ανακαλύπτει έντρομος ότι στο σημείο που βρισκόταν η μύτη του, υπάρχει ένα κενό. Ευθύς αποφασίζει να πάει κατευθείαν στην αστυνομία για να ερευνήσει το συμβάν. Για κακή του τύχη στον δρόμο δεν υπήρχε κανένας κι έτσι αναγκάστηκε να πάει με τα πόδια, τυλιγμένος στον μανδύα του και κρύβοντας το πρόσωπό του μ’ ένα μαντίλι σαν να έτρεχε η μύτη του αίμα. Στο μεταξύ όσο συλλογιζόταν ότι ήταν αδύνατον να εξαφανιστεί τόσο εύκολα μια μύτη, ένα ανεξήγητο γεγονός τον αφήνει έκπληκτο. Η μύτη που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο πρόσωπό του κυκλοφορούσε με μια άμαξα! Πως ήταν δυνατόν εκείνη η μύτη που θεωρητικά δε θα έπρεπε να είναι σε θέση ούτε να κυκλοφορεί ούτε να περπατήσει, τώρα να φοράει ακόμη και στολή συμβούλου του κράτους; Είναι πραγματικότητα ή μήπως είναι ένα όνειρο;

Ο Ιταλός συγγραφέας και δημιουργός του αστυνομικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο, Αντρέα Καμιλλέρι επιλέγει να μας αφηγηθεί την ιστορία «Η μύτη» του Νικολάϊ Γκογκόλ. Ο Ιταλός συγγραφέας μεταφέρει στον νεαρό αναγνώστη με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μια ιστορία που λογοκρίθηκε από την τσαρική ηγεσία πριν καν εκδοθεί και μετατράπηκε σε αντικείμενο λατρείας από πολλούς Ρώσους συγγραφείς χρόνια αργότερα μετά την έκδοση της. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες δεν είναι ρεαλιστικός, αντιθέτως τους τοποθετεί σε μια φανταστική πραγματικότητα και το αποτέλεσμα αυτής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εν κατακλείδι η ιστορία «Η μύτη» πρόκειται να διασκεδάσει και να ξαφνιάσει ευχάριστα τους μικρούς αναγνώστες, με τον Αντρέα Καμιλλέρι να τους συστήνει άλλο ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το βιβλίο της παιδικής – νεανικής σειράς Save the Story: Η μύτη του Νικολάϊ Γκογκόλ όπως την αφηγήθηκε ο Αντρέα Καμιλλέρι κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

Υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

Στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σε θέματα άρδευσης και ύδρευσης, ήρθε να προστεθεί η υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου (Κιβέρι) Ν. Αργολίδας. Αναλυτικά Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο