Διαβάσαμε: “Δεξί κίτρινο λουστρίνι” από την Ιφιγένεια Τέκου

Πόθια Καλύμνου, Απρίλιος 1934

Γερμανική Κατοχή

Η Θεμελίνα και η Χριστίνα, συμμαθήτριες και αδελφικές φίλες που μοιράζονται τα πάντα, σκέψεις, όνειρα, φοβίες, τη στοργική μητέρα της Θεμελίνας, ακόμα και ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια που τα φοράνε εναλλάξ.

Όταν γίνονται μάρτυρες μιας αποτρόπαιης πράξης, ενός βιασμού που καταλήγει σε φόνο με δράστη τον Ιταλό διοικητή του νησιού, έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Υπόσχονται η μια στην άλλη να μην αποκαλύψουν αυτό το γεγονός. Λίγο καιρό αργότερα η Χριστίνα εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μοναδικό ίχνος, το ένα από τα δύο αγαπημένα της κίτρινα λουστρίνια, το δεξί. Η οικογένεια της Θεμελίνας φοβούμενη και άλλες εξαφανίσεις, αποφασίζουν να φύγουν από το νησί και να ακολουθήσουν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Μεταναστεύουν στο Σαλέν ντε Ζιρό της Νότιας Γαλλίας όπου θα γίνει δεύτερη πατρίδα τους. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εχθρική και ρατσιστική συμπεριφορά των ντόπιων ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι πέρα για πέρα απάνθρωπες. Ο καιρός περνά και η Θεμελίνα προσαρμόζεται στο καινούργιο της περιβάλλον, κάνει νέες γνωριμίες και φίλιες, ερωτεύεται για πρώτη φορά. Μέχρι που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και φέρνει για άλλη μια φορά τα πάνω κάτω στις ζωές τους, όχι μόνο στις δικές τους αλλά και όλου του κόσμου. Η κατάσταση είναι δύσκολη και το σκηνικό γνώριμο. Εγκλήματα, δωσίλογοι, διώξεις εναντίον των Εβραίων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, κρεματόρια και Αντίσταση.

Ωστόσο όσο και ο πόλεμος έχει αλλάξει τις ζωές της Θεμελίνας και της οικογένειας της, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από τη μοιραία μέρα, ο λογισμός της Θεμελίνας τρέχει στη Χριστίνα. Η απουσία της είναι αισθητή, νιώθει μισή χωρίς αυτή. Ώσπου ένα αριστερό κίτρινο λουστρίνι βρίσκεται έξω από τη πόρτα της. Είναι κάποιο μήνυμα από τη Χριστίνα ή το “τέρας” συνεχίζει να τη καταδιώκει;

Η Ιφιγένεια Τέκου μας μεταφέρει στη Κάλυμνο της Ιταλικής Κατοχής. Μέσα από τα μάτια της Θεμελίνας και της Χριστίνας βλέπουμε το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο του κατακτητή. Τα γεγονότα, ο τόπος και ο χρόνος δημιουργούν ένα μοναδικό αφηγηματικό μοτίβο, ενώ η ώριμη και μεστή γραφή της Ιφιγένειας Τέκου αγγίζει τη καρδιά του αναγνώστη. Κάθε άλλο το “Δεξί κίτρινο λουστρίνι” είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό – ιστορικό μυθιστόρημα που μιλά για την αληθινή φιλία, τον ρατσισμό, του πόλεμο και την απώλεια έχοντας ως σημείο αναφοράς τη νιότη και ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια.

Το μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Τέκου “Δεξί κίτρινο λουστρίνι” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορινθία: Συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά

Συνελήφθη, χθες (28.3.2024) το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από Συνοριακούς...

Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών appeared first on .

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Εφαρμογή από 1η Απριλίου

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε...
Μετάβαση στο περιεχόμενο