Χ. Σπυροπούλου: “Μακάρι να διευρυνθεί το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τη γνωστή συγγραφέα και συντονίστρια της Λέσχης Κλασσικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο, Χρύσα Σπυροπούλου. Η κα. Σπυροπούλου μας μίλησε για τις ιδιαιτερότητες που έχει η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος όπως τα “Ταραγμένα νερά”, το χρόνο που αφιερώνει πριν ξεκινήσει τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις θετικές ή τις αρνητικές κριτικές.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το μυθιστόρημά σας με τίτλο «Ταραγμένα νερά». Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στη λίμνη Δοϊράνη, και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Μια γυναίκα εξαφανίζεται στα νερά της λίμνης και βρίσκεται νεκρή. Οι ύποπτοι είναι πολλοί, από τον σύντροφό της μέχρι παλιούς εραστές και μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Όταν θα ακολουθήσουν δύο ακόμα θάνατοι, η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και αναζητούνται τα κίνητρα των υπευθύνων από τον αστυνόμο Ηλιού και τη συνεργάτιδά του, την υπαστυνόμο Γεωργίου.

Θα μπορούσατε να μας συστήσετε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας σας;

Και σ’ αυτήν την ιστορία επανέρχονται οι ερευνητές Αλέκος Ηλιού και Όλια Γεωργίου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν και σε προηγούμενα μυθιστορήματα. Είναι επίμονοι και μεθοδικοί, τους αρέσει το καλό φαγητό και το κρασί. Η Σάρα Ανδρέου είναι το πρώτο θύμα, για την προσωπικότητα της οποίας μαθαίνουμε πολλά στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε άλλα πρόσωπα καθώς και σε πιθανά κίνητρα. Ο Γιάννης Ιωάννου είναι ο σύντροφός της και ο κύριος ύποπτος. Ακολουθούν πολλά πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του θύματος.

Τι ιδιαιτερότητες έχει η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος;

Χρειάζεται πειθαρχία και να ακολουθείται πιστά το σχέδιο. Κάποια χαρακτηριστικά του είναι: Τα στοιχεία που βρίσκει ο ερευνητής να είναι ξεκάθαρα, ο δολοφόνος να εμφανίζεται νωρίς, το έγκλημα να διαπράττεται για σοβαρούς λόγους, να οδηγείται ο αναγνώστης στη λύση σταδιακά και να υπάρχει αληθοφάνεια. Να αποφεύγονται οι φλυαρίες που αποπροσανατολίζουν και δεν προσθέτουν τίποτε στο στόρι.

Τι είδους έρευνα κάνετε και πόσο χρόνο αφιερώνετε στην έρευνα πριν ξεκινήσετε ένα βιβλίο;

Θα χρειαστεί να δω τους τύπους όπλων, δηλητηρίων, να εξετάσω νομικά ζητήματα, ακόμα και για την περιγραφή των τόπων, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, θα πρέπει να εξεταστούν στοιχεία γεωγραφικά ή και ιστορικά ακόμα.

Το επάγγελμα του συγγραφέα είναι μια μοναχική απασχόληση; Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο συγγραφέας είναι απαραίτητο να εργάζεται στο γραφείο του καθημερινά συγκεκριμένες ώρες, όπως και να μελετάει. Η πειθαρχία αυτή τον κρατάει σε φόρμα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι αντικοινωνικός. Μπορούν να συνδυαστούν όλα με μέτρο.

Διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων σας; Πώς διαχειρίζεστε τις θετικές και πώς τις αρνητικές;

Βεβαίως και τις διαβάζω, όπως διάβασα και τη δική σας και σας ευχαριστώ πολύ. Και είμαι πεπεισμένη ότι μια αρνητική κριτική, όταν γίνεται καλοπροαίρετα και είναι τεκμηριωμένη, έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ;

Με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχω την τύχη να συνεργάζομαι από το 1999, την εποχή που ήμουν υπεύθυνη της ξένης λογοτεχνίας. Ακολούθησε η πρόταση να συντονίζω τη Λέσχη Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας, αλλά και η έκδοση του εν λόγω βιβλίου.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως συντονίστρια της Λέσχης Κλασικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ;

Χρειάζεται να υπάρχει καλή συνεργασία με τα μέλη της Λέσχης, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες όλων των μελών και να λειτουργούμε σύμφωνα με τους κανόνες της ομάδας. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Ποιες σκέψεις θα θέλατε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό σας κοινό;

Μακάρι να διευρυνθεί το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας.

Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία. Έχω γράψει νουβέλες και διηγήματα, πάντα του αστυνομικού είδους, με πολλές ανατροπές.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο