Οκτωβρίου 02, 2019

Save the Story: "Οι Λογοδοσμένοι" του Αλεσσάντρο Μαντσόνι όπως την αφηγήθηκε ο Ουμπέρτο Έκο

Ήδη από αυτά τα πρώτα περιστατικά καταλαβαίνουμε τι λογής ιστορία άρχισε να μας διηγείται ο κύριος Αλεσσάντρο μας: στον κόσμο υπάρχουν ισχυροί, που σχεδόν πάντα είναι αυταρχικοί, και τα φτωχαδάκια, που πρέπει να υπομένουν τις αδικίες τους. Για να σωπαίνουν οι φτωχοί, οι ισχυροί χρησιμοποιούσαν τους μπράβους τους που μιλούσαν τη γλώσσα των όπλων, ή τους συμβουλάτορές τους, οι οποίοι, μιας και οι φτωχοί συνήθως δεν ήξεραν ούτε γραφή ούτε ανάγνωση, τους εξανάγκαζαν στη σιωπή, μπερδεύοντάς τους με τα λατινικά - και την εποχή εκείνη τα λατινικά δεν ήταν μόνο η γλώσσα της Εκκλησίας, αλλά και των νόμων και γενικά της επιστήμης. 

Λομβαρδία, 1628

Οι νεαροί εραστές Λορέντσο και Λουτσία, οι οποίοι προέρχονται από φτωχές αγροτικές οικογένειες, ετοιμάζονται να παντρευτούν. Όμως ο πανούργος και αχρείος Δον Ροντρίγκο έχει άλλα σχέδια για την Λουτσία και με δόλια μέσα καταφέρνει να ακυρώσει τον γάμο τους. Οι δύο νέοι μην έχοντας άλλη επιλογή αναγκάζονται να φύγουν από το χωριό τους και ν' αναζητήσουν την ευτυχία τους σ' άλλα μέρη. Το ταξίδι τους θα είναι δύσκολο και επικίνδυνο, θα χωριστούν στην πορεία του ενώ η αυτοεξορία τους θα τους οδηγήσει στις πιο ταραγμένες εποχές της ιταλικής ιστορίας, γεμάτες πόλεμο, λιμό και πανούκλα. Θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να βρεθούν πάλι μαζί;

Ο πολυβραβευμένος Ουμπέρτο Έκο μας αφηγείται από την αρχή μια κλασσική ιστορία που ακόμα και σήμερα είναι ορόσημο της ιταλικής λογοτεχνίας. Η ιστορία έχει πολλές ανατροπές και είναι γραμμένη με τέτοιο που προσελκύει με μεγαλύτερη ευκολία το νεανικό αναγνωστικό κοινό. Η απλή και κατανοητή γλώσσα σε συνδυασμό με τη προσεγμένη εικονογράφηση προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, όπου ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στη Ιταλία του Μεσαίωνα. Εμείς από τη μεριά μας σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

Το βιβλίο της παιδικής - νεανικής σειράς Save the Story: Οι Λογοδοσμένοι του Αλεσσάντρο Μαντσόνι όπως την αφηγήθηκε ο Ουμπέρτο Έκο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia