Μ. Τσολάκη: “Να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο χωρίς άνοια”

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη τιμή να συνομιλήσει με τη γνωστή νευρολόγο και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Μάγδα Τσολάκη. Με αφορμή πως ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας της Νόσου  Alzheimer, η κα. Τσολάκη μας μίλησε για τις “Νοητικές Ασκήσεις”, για τα Κέντρα Ημέρας αλλά και για τους στόχους της Εταιρείας.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις iWrite οι «Νοητικές Ασκήσεις». Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τον τρόπο επίλυσης αυτών των ασκήσεων από άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια;

Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης είναι να πάρουν το βιβλίο των Ασκήσεων ο ασθενής και ο περιθάλπων και να το τοποθετήσουν στο τραπέζι μπροστά τους. Πιο κοντά τους να έχουν από ένα τετράδιο όπου θα λύνουν και οι δύο τις ασκήσεις, έτσι ώστε να μη μουτζουρώνουν το βιβλίο το οποίο θα το αρχίσουν πάλι από την αρχή, όταν το τελειώσουν. Έτσι θα περνάνε όμορφες ώρες μαζί ο περιθάλπων και ο ασθενής, θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και θα ασκούν και οι δύο το μυαλό τους.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας; Πώς γίνεται η διάγνωση και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται;

Κάθε είδος άνοιας αρχίζει με διαφορετικά συμπτώματα. Μερικά παραδείγματα. Η Νόσος Alzheimer αρχίζει συνήθως με τις διαταραχές της πρόσφατης μνήμης, αλλά μπορεί να αρχίσει και με διαταραχές του λόγου, διαταραχές του προσανατολισμού και ακόμη και διαταραχές συμπεριφοράς. Η Άνοια με σωμάτια Levy μπορεί να αρχίσει με οπτικές ψευδαισθήσεις. Η μετωποκροταφική άνοια μπορεί να αρχίσει με έλλειψη αναστολών και αδυναμία οργάνωση του προγράμματος του ασθενούς και τέλος η άνοια στην Νόσο του Parkinson μπορεί να ξεκινήσει με τρέμουλο στα χέρια και βραδυκινησία.

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη του ιστορικού, κλινική και νευρολογική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού και Μαγνητική Τομογραφία. Στις αναπτυγμένες χώρες στις δύσκολο να διαγνωστούν περιπτώσεις χρησιμοποιούν ακόμη και ΡΕΤ.

Η αντιμετώπιση της άνοιας είναι φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. Και επειδή η φαρμακευτική μόνο καθυστερεί την εξέλιξη της Νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούνται και οι μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Μία τέτοια μη φαρμακευτική μέθοδος είναι οι «Νοητικές Ασκήσεις».

Σε ποιους απευθύνονται οι «Νοητικές Ασκήσεις»;

Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο στους ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή δηλαδή στο προστάδιο της άνοιας αλλά και στους ασθενείς με Ήπια Άνοια. Οι δημοσιευμένες εργασίες μας αυτό έδειξαν. Είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούν και οι φυσιολογικοί ηλικιωμένοι που έχουν μόνο υποκειμενικά προβλήματα στην μνήμη τους.

Τι είναι τα Κέντρα Ημέρας και πως λειτουργούν;

Τα πρώτα Κέντρα Ημέρας (Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Χανίων, Βόλου και Ρόδου) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου κάτω από ομπρέλα του προγράμματος «Ψυχαργώς». Τα νέα 8 Κέντρα Ημέρας (Καλαμάτας, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) τα οποία εγκρίθηκαν το 2019 θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας όπως γίνεται και με τα πρώτα Κέντρα Ημέρας.

Στα κέντρα Ημέρας γίνεται η διαδικασία της διάγνωσης , όπως περιγράφηκε πιο πάνω και στην συνέχεια οι ασθενείς μπαίνουν σε προγράμματα αποκατάστασης με νοητικές, σωματικές και πνευματικές ασκήσεις.

Τα Κέντρα Ημέρας εφαρμόζουν ως μέθοδο εξάσκησης του νου το διαδίκτυο. Ως επιστήμονας πως θεωρείται ότι μπορεί να τους ηλικιωμένους καθώς είναι ένα εργαλείο έξω από αυτούς;

Στην Αμερική οι ηλικιωμένοι ήδη από το 2013 χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες πάνω από το 86%. Εμείς στη Θεσσαλονίκη όταν ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές δοκιμασίες για τη διάγνωση και ηλεκτρονικά προγράμματα με νοητικές και σωματικές ασκήσεις οι ηλικιωμένοι ήταν ενήμεροι μόνο στο 5%. Αρχίσαμε συγχρόνως και μαθήματα πληροφορικής και έτσι καλύψαμε το πρόβλημα.

Ως ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, θα μπορούσατε να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμα της Εταιρείας;

Ο μοναδικός στόχος της Εταιρείας είναι να μην έχουμε κανένα ασθενή με άνοια το 2050 στη Χώρα μας. Αυτό ελπίζουμε να το επιτύχουμε με σκληρή δουλειά και μεγάλες συνεργασίες.

Σε πρόσφατη ομιλίας σας παρουσιάσατε ό,τι η χρήση εναλλακτικών τρόπων όπως η χρήση συγκεκριμένου αφεψήματος και η κατανάλωση τροφών οδηγούν στη διατήρηση του μυαλού. Πόσο μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις στη χώρα μας για την έρευνα. Ήδη τελειώσαμε μια εργασία φάσης ΙΙ με τον κρόκο Κοζάνης και μία με το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά! Όμως για να κάνουμε μελέτη με 400 άτομα που είναι οι φάσης ΙΙΙ μελέτες όπου με την αποτελεσματικότητά τους εγκρίνεται ένα προϊόν ως φάρμακο από τον FDΑ και τον ΕΜΑ (Τον Αμερικάνικο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αντίστοιχα) χρειάζονται πολλά χρήματα και επομένως συστήνουμε αυτά τα δύο προϊόντα σε ασθενείς που μας ζητούν γι’ αυτά πληροφορίες και θέλουν από μόνοι τους να τα δοκιμάσουν. Αν βέβαια καταφέρουμε και αποδείξουμε ότι το ελληνικό λάδι είναι φάρμακο για την Άνοια και η οικονομία της χώρας θα εκτοξευθεί και οι ελαιώνες μας θα αυξηθούν.

Σύμφωνες με έρευνες ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια υπολογίζονται σήμερα στα 50 εκατομμύρια και αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 έως το 2050. Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς με άνοια ενώ μέχρι τα 2050 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600.000. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να ανατραπούν τα δεδομένα;

Ναι με την αλλαγή του τρόπου ζωής. Αντιμετωπίζουμε τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπερλιπιδαιμία, Ομοκυστιναιμία, Κάπνισμα, Παχυσαρκία) αφήνουμε τον καναπέ και τρέχουμε ή περπατάμε, τρώμε λίγο και μεσογειακά (φρούτα, λαχανικά, ψάρι, σαλάτες, δημητριακά και όσπρια), κοιμόμαστε σταθερές ώρες, αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη και το άγχος όσο πιο έγκαιρα μπορούμε, κοινωνικοποιούμαστε κάνοντας φιλίες με ωραίους, στην ψυχή, ανθρώπους, ασκούμε το μυαλό μας με όποιον τρόπο θέλει και μπορεί ο καθένας μας και συνδεόμαστε ολοένα και περισσότερο με το Θεό μας , διότι αυτός ο σύνδεσμος μας εξασφαλίζει ειρήνη, χαρά και ελπίδα.

Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη. Με αφορμή ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας της Νόσου Alzheimer, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;

Να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο χωρίς άνοια.

Σχετικά Άρθρα

“Νοητικές Ασκήσεις” αντιμετώπισης του Alzheimer από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και τη Μάγδα Τσολάκη

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο